Предишният собственик на Questers беше британската TPXimpact Questers Основният екип

...
Предишният собственик на Questers беше британската TPXimpact Questers Основният екип
Коментари Харесай

Естонската Nortal купува основаната в България Questers за 8.5 млн. евро

Предишният притежател на Questers беше английската TPXimpact Questers Основният екип експерти е в София - над 300 души От България компанията работи за клиенти като News Corp., Bosch, Dow Jones и други
Основаната в България Questers ще има втори притежател в границите на малко над пет години. IT компанията, чийто офис в София с над 300 експерти създава IT артикули за други бизнеси, е продадена против 8.5 млн. евро на естонската Nortal. Досега тя беше част от групата на английския холдинг TPXimpact Holdings, който я купи през 2018 г (тогава под името The Panoply).

Questers е учредена от българина Александър Дрангажов и британеца Робърт Уършуиц, като главната й активност е ръководство на екипи, които да проектират и построяват софтуерни решения за бизнес клиенти.
Реклама

Сделки, покупко-продажби
След договорката Questers ще се слее с pwrteams, поделението на естонската компания за аутсорсинг на софтуерни услуги. Отделът бе основан в края на 2022 година, като Nortal интензивно търси бизнеси, с цел да го подхрани. През предходната година естонците получиха Skelia, различен снабдител на софтуерни услуги, който работеше в Украйна, Полша, Литва, Естония и Сърбия. Целта на актуалното придобиване е да бъде затрупан различен географски район - този във Англия и Съединени американски щати. Освен тях българската компания има клиенти и в Германия, Белгия, Норвегия и Швейцария.

" Придобиването на Questers укрепва бизнеса ни в pwrteams, който е фокусиран върху построяването на профилирани трансгранични екипи за нашите клиенти. То ще усили пазарното ни наличие в Съединени американски щати и Обединеното кралство и ще добави мощния ни двуцифрен органически растеж през последните 5 години. Радвам се да поздравявам с добре пристигнали над 300-те нови сътрудници в нашия екип ", разяснява Прийт Аламае, основен изпълнителен шеф и създател на Nortal.

Сделката е втора сходна в България за тази година, откакто през юли работещата най-вече от страната - финландската Tietoevry я закупи от американската Taylor Corporation.
Реклама С центъра на бизнеса в София
Пред " Капитал " съобщи, че ще може да разяснява договорката след време. При придобиването от TPXimpact преди шест години той излезе като акционер и остана изпълнителен шеф на бизнеса, като в София е главният екип разработчици. През последните години българското сдружение " Куестърс България " не е спирало да пораства - приходите за предходната година са 27.6 млн. лева Компанията е удвоила оборота си единствено за последните три години - през 2019 година те са били 13.5 млн. лева Освен очевидният резултат на пандемията върху резултатите на компанията, подобен проличава и в броя на чиновниците, освен това още от преди ковид (виж таблицата). Според балтийската новинарска организация BNS общите доходи на Questers са 13.1 млн. паунда (15.2 млн. евро) при EBITDA от 1.3 млн. паунда.

Клиентите на Questers са от Европа, Англия и Съединени американски щати. Те уголемяват бизнеса си, като интегрират български ИТ експерти в личните си екипи за създаване на IT платформи и приложени. Questers основава екипи за браншове като медии, финанси, обезпечаване, е-търговия, киберсигурност и други Например, един от огромните й клиенти е News Corp. посредством News UK, групата зад вестници като The Times и Sunday Times. Българският екип, за който и сега се търсят още хора, създава решения за уеб уеб страниците и аудио и видео платформите на другите издания и радиа в групата. Questers беше и една от аргументите английският онлайн колос през 2016 година за собствен център за разработки. Първоначално българската компания беше сътрудник на Ocado като осигуряваше целия й необходим екип от IT експерти тук. Впоследствие британците се отделиха в лична компания, която към този момент има към 200 души в София. Questers работеше и с IT екипа на Dow Jones в София като партньорството сред двете компании сътвори нови експерти за DJ. Сред останалите клиенти са колоси като Bosch, Cargill, Logitech и други

От своя страна новият притежател Nortal в началото стана прочут като за дигитализирането на всевъзможни услуги (проектът e-Estonia). Компанията построи оперативната система за структурните фондове на Министерството на финансите, както електронната система за обезпечените в страната, а също и осведомителните данъчни и здравни платформи. Впоследствие услугите на Nortal в този сегмент бяха употребени и от клинети като немското и оманското държавно управление. Над 80% от приходите на групата към този момент идват отвън Естония, а приходите й за 2021 година доближиха 131 млн. евро при над 1000 чиновници в разнообразни страни. Разраставането ѝ обаче надалеч не е единствено органично, а движено и от придобивания сходно на това в България.
Продажба под лек напън
Продавачът TPXimpact, която е листвана на различния борсов сегмент AIM в Лондон, изяснява проджабата с фокусиране в главните си посоки и пълномощия и най-много в услуги за цифрова промяна, където вижда още капацитет за " забележителен напредък ". От там афишират, че 2/3 от предстоящите 7.5 млн. паунда приходи ще отидат за погасяване на сегашни отговорности, а останалите ще бъдат вложени в разгръщане на главните ѝ посоки.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР