Преди време в медиите у нас и по света се

...
Преди време в медиите у нас и по света се
Коментари Харесай

10-те свръхестествени прояви на паранормалното с недоказана истинност

Преди време в медиите у нас и по света се появи информацията за плачещи икони в Украйна и Русия. От иконите се стичало миро, а вярващите и свещениците се чудели какво значи този знак свише.

В информацията се споделя още, че същото предсказание е видяно през 1917 година по време на Великата октомврийска гражданска война.

Хората са склонни да имат вяра в битие на паранормалното и необяснимото, а свръхестествени убеждения са съпътстват човечеството в цялата му история. Терминът свръхестествено идва от британското supernatural и се отнася за тип съществувание оттатък обсега на познатата ни галактика.

Ето 10 свръхестествени феномени, в които доста хора имат вяра, само че чиято меродавност, по този начин и не потвърдена научно.

1. Телепатия

 10-те свръхестествени прояви на паранормалното с недоказана правота

Телепатията е парапсихологическо събитие, съгласно което може да се придвижват мисли и усеща сред хора на далечни дистанции, без потреблението на обичайните средства на техниката и технологията или казано по-просто – телепатията е дарба за четене на мисли.

Терминът влиза в приложимост през 1882 година от Фредерик Майерс, създател на Обществото за душевен проучвания. Научните среди назовават телепатията и парапсихологията псевдонауки, тъй като към този момент не е намерено нито едно научно доказателство за тяхното битие.

2. Полтъргайст

Полтъргайст е тъмна и неразбираема част от паранормалните феномени и се демонстрира във всички култури по света. Това е необичаен, неволеви и повтарящ се феномен обвързван с разнообразни шумове, премествания на предмети, появяване или изгубване на предмети.

Според огромна част от откривателите в паранормалната сфера полтъргайстът е дух на душа, която не е могла да премине в отвъдното заради провокирана гибел, при неотслужени панихиди или неритуално заравяне.

За окултистите той, в действителност, е тип фантом, различаващ се от елементарните по способността си да се материализира в триизмерното пространство. От позиция на християнството, полтъргайст е демонстрация на демонични сили, а от научна позиция съществуването на явлението не е потвърдено.

3. Пътуване във времето

 10-те свръхестествени прояви на паранормалното с недоказана правота

Пътуването във времето е идея за напредване напред и обратно към разнообразни точки от времето, аналогично на напредването в пространството.

Някои тълкования на пътуването във времето допускат опцията за пътешестване сред паралелни действителности или светове.

За първи път сходна концепция е препоръчана през 30-те години на 19 век в романът на Александър Велтман. Най-често в литературата и киното, с цел да пътуваш във времето ти би трябвало особено устройство – машина на времето.

4. Вещици

Вещицата (от прилагателното „ движимост “, този, който знае и умее) е човек, талантлив със специфични умения. През 1848 година три дами стават известни с изказванията си, че могат да поддържат връзка с дух, който живее в къщата им.

За къс интервал от време като събитие се появява спиритизмът и, макар че след време сестрите признават, че са лъгали, доста хора и до ден сегашен имат вяра във опцията за другарство с отвъдното. Обикновено, когато чуем думата “вещица ”, в съзнанието ни изниква обликът на жена с островърха шапка, облечена в черно, която си лети на метла на фона на цялостната луна и може и да има дълъг прегърбен нос, не всички вещици са такива.

И не всички стоят над димен котел, планирайки по какъв начин да съсипят нечий живот. Всеки, чел “Вълшебникът от Оз ”, знае, че има и положителни вещици. Те се занимават с по този начин наречената бяла магия и по-скоро са лечителки, в сравнение с злобни дами.

5. Върколак

 10-те свръхестествени прояви на паранормалното с недоказана правота

Върколакът е зло творение, обладано от зли демони и духове. Това е човек, който при пълнолуние се трансформира в човек-вълк, а когато те захапе присажда отрови, които те карат да станеш подобен като него.

През IV и VII век са били открити 109 скелета на върколаци в северна Англия, Бразилия и в западен Китай. Сред античните българи и сърби се вярвало, че върколаците провокират слънчеви и лунни затъмнения, отхапвайки част от небесното величие.

6. Паника в гората

Горите постоянно са били считани за места на магията. Много хора настояват, че съществува невидима мощ, която кара дърветата да оживяват.

Говорещите дървета участват в доста от международните фолклори. Тази концепция е употребена от Джон Роналд Руел Толкин в хитовата си трилогия „ Властелинът на пръстените ”, давайки живот на Ентите. Те съставляват рационални дървета, които могат да приказват и вървят.

7. Житните кръгове

 10-те свръхестествени прояви на паранормалното с недоказана правота

Житните кръгове са геометрични фигури върху растителни култури или на пясъка, в блатата, на снега или върху леда.

Тяхната форма може да бъде извънредно елементарна (кръг) или комплицирана, като се простира на повърхност от няколко метра до стотици квадратни метра.

Още не съществува дефинитивно пояснение за някои от случаите на това събитие.  Част от откривателите считат, че това са знаци посредством които други, извънземни раси контактуват между тях.

8. Бермудският триъгълник

Това е географска зона в Атлантическия океан, описвана най-често като региона ситуиран сред три въображаеми прави, свързващи Флорида, Бермудските острови и Пуерто Рико.

Районът е прочут с мистичните изгубвания на морски и въздушни съдове. Част от хипотезите обяснят тези изгубвания като свързани с необикновени климатични феномени, невероятни магнитни сили или похищение от НЛО.

Според откриватели обаче изгубванията на морски и въздушни съдове в тази част на света не е по-често събитие, в сравнение с други места в международния океан и могат да се обяснят с естествени аргументи.

9. Пирокинеза

 10-те свръхестествени прояви на паранормалното с недоказана правота

Названието пирокинеза идва от гръцки и се употребява случаите, в които човек възпламенява предмети единствено с мисълта си. Макар мнозина да имат вяра в явлението, то не е научно потвърдено.

Идеята за възпламеняване под действието на мозъка е употребена от Стивън Кинг в романа „ Подпалваката ”. Твърди се, че с цел да се овладее пирокинезата, човек би трябвало да се вслуша в своето чи (или другояче казано в своята витална сила), с цел да получи по-голям приток на сила.

За задачата той би трябвало да концентрира вниманието си в ръцете си и да си показа, че може да управлява пламъка както може да управлява и придвижването на ръцете си. Необходими са също воля, непримиримост и добра централизация, с цел да бъде опитът сполучлив.

10. Виждане в бъдещето

Възможността за виждане в бъдещето най-често се свързва с феномена знамение. Думата идва от гръцки и значи предсказване.

Пророчеството е обръщение до група хора, предупреждаващо я за изменение на нейната орис. По-известни пророчества са тези в Библията.

Днес не е потвърдено дали хората могат да виждат в бъдещето, само че това не пречи стотици да звънят на „ импулсните “ телефони на гледачки.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР