Преди три дни цените на пшеницата на борсата в Париж

...
Преди три дни цените на пшеницата на борсата в Париж
Коментари Харесай

Защо цените на пшеницата в ЕС удариха 11-месечното дъно?

Преди три дни цените на пшеницата на борсата в Париж (Еuronext) се сринаха до най-ниското ниво от 11 месеца насам - до 279,25 евро за звук. Анализатори разясняват, че макар продължаващата към този момент 11 месеца война в Украйна търговците вместо пред недостига на предлагането са изправени пред увеличените наличия и доставките на пшеница от черноморския район и най-много от Русия, написа.

По данни на Руския зърнен съюз (РЗС) от 1 до 22 януари Руската федерация е натоварила 2,47 милиона тона пшеница за експорт, което е съвсем два пъти повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година (1,25 милиона тона).
 Кои страни са най-големите производители на пшеница в световен мащаб през последните 20 години?
Кои страни са най-големите производители на пшеница в световен мащаб през последните 20 години?

Повече от 80 страни създават пшеница по света, само че по-голямата част от международното произвеждане на пшеница идва единствено от няколко

Според шефа на аналитичния отдел на РЗС Елена Тюрина " поради огромното търсене на съветска пшеница, нейният експорт през януари може да доближи 3,50 милиона тона, в случай, че през януари предходната година бяха експортирани единствено 1,77 милиона тона. Това е много високо ниво, само че не е оптималната стойност. Най-големият размер на експорт на пшеница от РФ е регистриран през януари 2021 г.- 4,2 млн. т. "

На заседание по икономическите въпроси, извършено през предходната седмица, съветският президент Владимир Путин даде доста висока оценка на достижението на съветския поземлен бранш и особено зърнопроизводството през 2022 година, като в това време настоя за следен експорт с оглед безпроблемното обезпечаване на зърнения баланс на страната.
 Близо милион тона по-малка реколтата от пшеница в България тази година
Близо милион тона по-малка реколтата от пшеница в България тази година

Добивът и при трите съществени есенни култури е понижен с по 100 кг от декар

Думите на съветския президент разсъниха опасения за ограничение на съветския експорт, само че доста бързо тези опасения бяха опровергани от представителите на Министерството на селското стопанство на РФ. Ръководителят на Националната земеделска организация Димитри Беляев показа, че " никой няма да лимитира изкуствено износа през сезона. В Русия, с изключение на мита, работи и квота за експорт.

Експертите чакат, че квотата ще работи от 15 февруари до 30 юни при същия размер като през предходната година - 22,5 млн. тона, а това е много удобно равнище за експортьорите. " Най-вероятно те физически не биха могли да натоварят за експорт повече ", разясняват специалисти.

Европейските специалисти особено подчертават върху очертаващото се струпване на рекордни преходни ресурси от пшеница на съветския пазар, което е най-хубавата гаранция от неналичието на недостиг при износа. Съгласно формалните данни на " РОССТАТ " запасите от пшеница в Русия през 2022 година набъбнаха с 59,6 на 100 и в края на 2022 година доближиха рекордните 22,1 млн.тона.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР