Преди шестдесет и шест милиона години астероид удря Земята със

...
Преди шестдесет и шест милиона години астероид удря Земята със
Коментари Харесай

Как биха изглеждали динозаврите днес, ако никога не бяха изчезвали?

Преди шестдесет и шест милиона години метеорит удря Земята със силата на 10 милиарда атомни бомби и трансформира хода на еволюцията. Небето потъмнява и растенията стопират да фотосинтезират. Растенията умират, а по-късно и животните, които се хранят с тях. Хранителната верига се срутва. Над 90 % от всички типове са изчезнали. Когато прахът уляга, всички динозаври като се изключи шепа птици са изчезнали.

Но това пагубно събитие прави човешката еволюция допустима. Оцелелите бозайници процъфтяват, в това число дребни протопримати, които щяха да се трансфорат в хора. Представете си, че метеоритът е пропуснал и динозаврите са оживели. Представете си високо еволюирали грабливи птици, забиващи своя байрак на Луната. Учени от динозаври, откриващи относителността или обсъждащи предполагаем свят, в който, необикновено, бозайниците са завладяли Земята. Това може да звучи като неприятна научна фантастика, само че визира някои дълбоки, метафизичен въпроси за еволюцията. Дали човечеството е тук инцидентно или еволюцията на интелигентните консуматори на принадлежности е неизбежна? Мозъци, принадлежности, език и огромни обществени групи ни вършат преобладаващи типове на планетата. Има 8 милиарда хомо сапиенс на седем континента. По тегло хората са повече от всички диви животни.

Променихме половината Земя, с цел да се храним. Можете да спорите, че същества като хората са били длъжни да еволюират. През 80-те години палеонтологът Дейл Ръсел предложи умствен опит, в който месояден динозавър еволюира в образован консуматор на принадлежности. Този „ динозавроид “ беше с огромен мозък с противоположни палци и върви изправен.

Не е невероятно, само че е малко евентуално. Биологията на едно животно лимитира посоката на неговата еволюция. Вашата начална точка лимитира вашите крайни точки. Ако напуснете колежа, евентуално няма да сте мозъчен хирург, юрист или ракетен академик от НАСА. Но може да сте художник, артист или бизнесмен. Пътищата, по които вървим в живота, отварят едни порти и затварят други. Това е правилно и в еволюцията.

Разгледайте размера на динозаврите. Започвайки през юрския интервал, зауроподните динозаври, бронтозаврите и техните родственици са еволюирали в 30-50-тонни колоси с дължина до 30 метра – 10 пъти тежестта на слон и дълги колкото наследник кит. Това се случва в голям брой групи, в това число Diplodocidae, Brachiosauridae, Turiasauridae, Mamenchisauridae и Titanosauria. Това се случва на разнообразни континенти, по друго време и в разнообразни климатични условия, от пустини до дъждовни гори. Но други динозаври, живеещи в тези среди, не са станали свръхгиганти. Общата нишка, свързваща тези животни е, че те са зауроподи. Нещо в анатомията на зауроподите – бели дробове, кухи кости с високо съответствие сила/тегло, метаболизъм или всички тези неща – отключва техния постепенен капацитет. Позволява им да станат огромни по метод, който нито едно сухоземно животно не е имало преди или по-късно. По същия метод месоядните динозаври неведнъж са еволюирали до големи, десетметрови, многотонни хищници. Повече от 100 милиона години мегалозавридите, алозавридите, кархародонтозавридите, неовенаторидите и най-после тиранозаврите са еволюирали великански върхови хищници.

Динозаврите се справяха добре с огромни тела. Големи мозъци – не толкоз. Динозаврите демонстрират слаба наклонност към увеличение на размера на мозъка с течение на времето. Динозаврите от юрския интервал като Алозавър, Стегозавър и Брахиозавър са имали дребни мозъци. До късната креда, 80 милиона години по-късно, тиранозаврите и патешките човци са развили по-големи мозъци. Но макар размера си, мозъкът на T. rex към момента тежи единствено 400 грама. Мозъкът на Велоцираптор тежи 15 грама. Средният човешки мозък тежи 1,3 кг. С течение на времето динозаврите навлизат в нови ниши. Малките тревопасни животни стават по-често срещани и птиците се разнообразяват. Дългокраките форми се развиват по-късно, което допуска конкуренция във въоръжаването сред бързокраките хищници и тяхната плячка. Динозаврите наподобява са имали все по-сложен обществен живот. Те стартират да живеят на стада и развиват комплицирани рога за пердах и проявление. И въпреки всичко наподобява, че динозаврите в множеството случаи се повтарят, еволюирайки великански тревопасни и месоядни животни с дребни мозъци. Има към 100 милиона години история на динозаврите, която да загатва, че щяха да създадат нещо радикално друго, в случай че метеоритът не се беше намесил.

Вероятно към момента щяхме да имаме тези свръхгигантски тревопасни животни с дълги вратове и големи хищници, сходни на тиранозаври. Те може да са развили малко по-големи мозъци, само че има малко доказателства, че биха еволюирали в гении. Нито е евентуално бозайниците да са ги изместили. Динозаврите монополизират средата си до самия край, когато метеоритът ги удря.

Междувременно бозайниците имат разнообразни ограничавания. Те в никакъв случай не са еволюирали свръхгигантски тревопасни и месоядни животни. Но те неведнъж са развивали огромни мозъци. Масивни мозъци (големи или по-големи от нашия) са еволюирали при косатки, кашалоти, усати китове, слонове, морски леопарди и маймуни. Днес няколко потомци на динозаври – птици като гарвани и папагали – имат комплициран мозък. Те могат да употребяват принадлежности, да приказват и да броят. Но бозайниците като маймуните, слоновете и делфините са тези, които са развили най-големите мозъци и най-сложното държание.

Елиминирането на динозаврите подсигурява ли, че бозайниците ще развият просветеност? Е, може би не. Началните точки може да лимитират крайните точки, само че те също не ги подсигуряват. Стив Джобс, Бил Гейтс и Марк Зукърбърг напуснаха колежа. Но в случай че отпадането автоматизирано ви прави мултимилиардер, всеки напуснал лицей би бил богат. Дори да започнете на вярното място, имате потребност от благоприятни условия и шанс. Еволюционната история на приматите допуска, че нашата еволюция е била всичко друго, само че не и неизбежна. В Африка приматите са еволюирали в маймуни с огромен мозък и в продължение на 7 милиона години са произвели модерни хора. Но другаде еволюцията на приматите поема по доста разнообразни пътища. Когато маймуните доближават Южна Америка преди 35 милиона години, те просто се трансформират допълнително типове маймуни. И приматите са достигнали Северна Америка най-малко три обособени пъти, преди 55 милиона години, преди 50 милиона години и преди 20 милиона години. И въпреки всичко те не са еволюирали до тип, който създава нуклеарни оръжия и смарт телефони. Вместо това, по аргументи, които не разбираме, те изчезват. В Африка, и единствено в Африка, еволюцията на приматите поема в неповторима посока. Нещо във фауната, флората или географията на Африка е довело до еволюцията на човекоподобните маймуни: сухоземни примати с огромно тяло и огромен мозък, употребяващи принадлежности. Дори след изгубването на динозаврите, нашата еволюция се нуждае от вярната композиция от опция и шанс.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР