Преди седмица България беше домакин на 11-ата европейска среща по

...
Преди седмица България беше домакин на 11-ата европейска среща по
Коментари Харесай

Статусът на пещерния спасител - доброволец у нас все още не е регламентиран

Преди седмица България беше хазаин на 11-ата европейска среща по пещерно избавяне. В проявата взеха присъединяване представители на пещерно-спасителски организации от Австрия, Англия, Италия, Полша, Португалия, русия, Словения, Сърбия, Турция, Унгария, Хърватска и Швейцария. Една от значимите полемики в границите на тази европейска среща беше възстановяване на съдействието на оперативно равнище сред пещерно-спасителските организации и управляващите. Подобна полемика се организира за първи път в България. Надеждата е тя да стане насочна точка за следващи диспути, при които статуса на пещерния спасител-доброволец да бъде регламентиран.Антония Влайкова – ръководител на Европейската комисия по пещерно избавяне към Европейската федерация по спелеология, показа за предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “, че сега пещерните спасители у нас са напълно доброволци. Когато се постанова избавителна интервенция, те сами заплащат транспортните си разноски
Какви проблеми могат да бъдат срещани. В момента, в който доброволецът бъде извикан и би трябвало да напусне работното си място, няма по никакъв метод отбрана от работодателя какво може да се случи. В някои от европейските страни  това е уредено по следния метод - на работодателя се заплащат дните, в които доброволецът е правил такава активност. Говорим не просто за доброволческа активност, къде се отива някъде да се помогне, а за такава, която е животоспасяваща, която е супер значима и е строгоспецифична. Хората са надълбоко профилирани, изискват се години образование и подготовка. 
За благополучие не е имало случай на уволнен пещерен избавител у нас, добави Влайкова и акцентира, че доброволците в пещерното избавяне си сътрудничат добре с Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ", само че към момента статутът им не е регламентиран. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР