Преди разговорите днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се

...
Преди разговорите днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се
Коментари Харесай

Започват двудневни преговори за мир. Делегациите на Украйна и Русия вече са в Истанбул

Преди диалозите през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще се срещне поотделно с представителите на двете страни.

Очаква се срещата да стартира към 10-10:30 часа локално време в работния офис на президента Ердоган „ Долмабахче “ и ще продължат два дни. Преговорите бяха контрактувани в неделя в телефонен диалог сред президентите на Русия и Турция.

Турция посредничи за повторно в диалозите от началото на войната. На 10 март в Истанбул разговаряха външните министри на двете страни.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че страната му е подготвена да договаря за неутралитет, в случай че с това се реализира мир. Неутралитетът обаче би трябвало да е обезпечен от трети страни и да бъде утвърден посредством референдум от украинците.

Досегашните диалози не доведоха до значителен прогрес. Един от значимите въпроси е обвързван, както сподели в неделя Зеленски, с гаранциите за сигурност, които желае да получи Украйна, нейния неутралитет и статут на страна без нуклеарните оръжия. Украинският президент упрекна съветския си сътрудник Владимир Путин, че протака и бави договарянията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи неналичието на прогрес в досегашните диалози, охлаждайки упованията за някакъв пробив.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи на уеб страницата си, че Зеленски е дал доста ясни инструкции на делегацията. „ Не търгуваме с хора, територии или суверенитет “, сподели Кулеба. Според него минималната цел на започващите през днешния ден договаряния е постигането на трайно прекъсване на огъня.

Руският външен министър Сергей Лавров сподели, че към този момент директна среща сред Путин и Зеленски, каквато предлага украинският водач, би била „ контрапродуктивна “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР