Преди повече от 150 години викторианският биолог прави революционно наблюдение:

...
Преди повече от 150 години викторианският биолог прави революционно наблюдение:
Коментари Харесай

150-годишно послание от Дарвин може да е ключът към спасяването на горите

Преди повече от 150 години викторианският биолог прави революционно наблюдаване: че примес от типове, засадени дружно, постоянно пораства по-устойчиво, в сравнение с типове, засадени поотделно.

Трябваше да мине век и половина - по подигравка на ориста почти толкоз време, колкото е належащо за развъждането на дъб - и да настъпи климатична рецесия, с цел да бъдат накарани политиците и притежателите на земя да одобряват концепцията на Дарвин съществено и да я приложат към дърветата, предава БГНЕС.

Няма човешка технология, която да може да се конкурира с горите във връзка с поглъщането на атмосферния въглероден диоксид и неговото предпазване. Идеята на Дарвин за взаимно развъждане на доста разнообразни растения, с цел да се усили общият рандеман, в този момент се изследва от водещи учени, които изследват горите и изменението на климата, оповестява „ Сайънс Алерт “.
 Учени разгадаха тайната на паяжините Учени разгадаха тайната на паяжините
Изследователи от университета " Джонс Хопкинс " откриха по какъв начин тъкмо паяците плетат мрежи, като използваха нощно виждане и неестествен интелек...

Учени и политици от Австралия, Канада, Германия, Италия, Нигерия, Пакистан, Швеция, Швейцария, Англия и Съединени американски щати се събраха неотдавна, с цел да обсъдят дали концепцията на Дарвин дава опция за засаждане на нови гори, които да гълтам и съхраняват несъмнено въглероден диоксид.

Засаждането на повече гори е мощен инструмент за намаляване на климатичната рецесия, само че горите са като комплицирани машини с милиони елементи. Засаждането на дървета може да аргументи екологични вреди, когато се прави некачествено, изключително в случай че няма ангажимент за многообразие на засаждането. Следвайки мисълта на Дарвин, от ден на ден се осъзнава, че най-хубавите и най-здрави гори са тези с най-голямо многообразие от дървета - и то дървета на друга възраст.

Горите, които следват този модел, порастват два до четири пъти повече, улавят оптимално количество въглерод, като в същото време усилват устойчивостта си към епидемии от заболявания, бързи климатични промени и рискови метеорологични условия. В смесените гори всеки тип има достъп до разнообразни източници на хранителни субстанции от останалите, което води до по-високи добиви като цяло. А тези по-дебели стъбла са построени най-вече от въглерод. Смесените гори постоянно са и по-устойчиви на заболявания, защото разреждат популациите на вредители и патогени - организми, които предизвикват заболявания.

Прозорливото наблюдаване на Дарвин е прикрито в четвърта глава на известната му книга от 1859 година " Произход на типовете ". Проучванията на този " резултат на Дарвин " са довели до появяването на обширна екологична литература. Въпреки това то към момента е толкоз отвън главното мислене за горското стопанство, че до момента не е имало огромно финансиране, което да подтиква потреблението на тази техника.

Дарвин също по този начин е прочут с описанието на еволюцията посредством натурален асортимент - развой, при който гените еволюират, с цел да се приспособят към околната среда. За страдание на планетата измененията в околната среда, провокирани от индивида, изпреварват еволюцията на гените за по-големи и по-бавно възпроизвеждащи се организми като дърветата.
 Карамфилът - с непредвиден резултат при ковид Карамфилът - с непредвиден резултат при ковид
Китайски учени откриха, че съцветията на карамфиловото дърво съдържат субстанции, които могат да блокират интензивността на протеина Mpro -...

Съвременните техники за редактиране на гени - директна ДНК хирургия - могат да оказват помощ за ускорение на процесите, откакто в лабораторни условия се разпознават основните гени. Но единствено еволюцията на човешките практики - т.е. смяната на това, което вършим - е задоволително бърза и огромна, с цел да възвърне салдото на въглеродния цикъл и да ни върне в безвредните за планетата граници.

Проучване на имението „ Норбъри Парк “ в Централна Англия разказва по какъв начин, употребявайки резултата на Дарвин и други ограничения, съобразени с климата, имението в този момент улавя над 5000 тона въглероден диоксид годишно, което го прави евентуално най-негативната във връзка с въглерода земя в Обединеното кралство. Такива впечатляващи статистики не се получават инцидентно или посредством забиване на няколко дървета в земята и надежда; нужни са грижи и екологичен разум.

Освен това дърветата на друга възраст непрестанно обезпечават дървен материал, който може да се добива, и по този метод обезпечават непрекъснати работни места, за разлика от другите способи на лесовъдство, при които огромни площи се изсичат и разчистват по едно и също време.

Правителството на Обединеното кралство, както и други администрации, е определило условия за отговорно засаждане на дървета в огромни мащаби. Тези условия не престават да се преразглеждат и усъвършенстват. Все още съществуват жизненоважни въпроси по отношение на това какви дървета би трябвало да засаждаме, къде да ги засаждаме и какво да вършим с тях, откакто пораснат.

Нуждаем се от гори, които да бъдат удобен, благонадежден и обективен отговор на нашите рецесии, свързани с климата и биоразнообразието, и Дарвин ни е посочил пътя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР