Преди около месец с Министерството на финансите отделихме ресурс от

...
Преди около месец с Министерството на финансите отделихме ресурс от
Коментари Харесай

Д-р Меджидиев: В новия бюджет са заложени над 55 млн. лв. за трайно увеличение на заплатите на спешните медици

„ Преди към месец с Министерството на финансите отделихме запас от 10 млн. особено за незабавната помощ, с който да компенсираме това, което не е заложено от предходното държавно управление. Като надлежно заложихме в новия бюджет и един запас над 55 млн. лв. за трайно и стабилно нарастване на заплатите за идната година. “ Това сподели служебният министър доктор Асен Меджидиев пред БНР през вчерашния ден във връзка митингите от предходната седмица на медици от незабавната помощ и на медицински сестри в редица градове в страната.

Министърът акцентира, че при предходното държавно управление през юли месец са заделени средства, чиято цел е била да се реализиран праговете на нарастване на заплатите в Спешната помощ, само че действително това не е осъществено, защото до май месец те са получавали пари във връзка изключителната епидемиологична конюнктура, като добавки.

„ С даването на спомагателните средства не е реализиран прагът.

Ние по тази причина компенсирахме, защото още нямахме бюджет, ги компенсирахме с тези средства, най-малко за последните три месеца от годината, до гласуването на нов бюджет, да бъдат изравнени тези прагове, като парите ги разпределихме в това число за водачи, лекарски експерти, парамедици, медицински сестри и лекари “, добави доктор Меджидиев.

По отношение на заплатите в РЗИ министърът посочи, че там също са отпуснати средства, с цел да бъдат подкрепените чиновниците там през октомври месец. „ И там заложихме бюджет за идната година за нарастване на заплатите, защото при предходното държавно управление те са изключени от това нарастване, под предлога, че като държавна администрация тя би трябвало да се усъвършенства и редуцира, което е безусловно неуместно, защото и сега има дефицит на фрагменти в РЗИ-тата. Напротив, там би трябвало да обезпечим повече фрагменти. Но това също сме го заложили в идващия бюджет “, сподели доктор Меджидиев.

Той беше безапелационен, че решението на постоянния министър на опазването на здравето проф. Асена Себезова „ да се намеси и да наложи по заповеднически метод правила за установяване на работна заплата, не е финансово регламентиран “. „ То не кореспондира с настоящата нормативна уредба и даже не е съобразено със спецификите в структурата и активността на обособените болнични заведения, които би трябвало да се регистрират при всеки обособен случай. Съгласно Закона за лечебните заведения министърът на опазването на здравето не може да въздейства върху образуването на трудовите хонорари на хората, които работят в лечебните заведения. В тази посока е и определението на Върховния административен съд, с което се стопира осъществяването на част от текстовете за повишение на заплатите в лечебните заведения. Нашият екип, на Министерството на здравеопазването, поддържа напълно настояванията за нарастване на заплатите. Търсим механизмите сега, като си слагаме за съществена цел търсенето на устойчиви решения за повишение “, сподели министърът.

По думите му основното изискване, с цел да се случи това е остойностяването на лекарския и сестринския труд и въвеждане на правила за образуване на работната заплата. „ Второто, за което сега отново водим договаряния и организирах по моя самодейност една среща на БЛС, с Надзорния съвет и с специалистите в НЗОК, да помислят за

трайно и стабилно нарастване на цените на пътеките за идната година,

с което да реализираме и по-добро качество на услугата, да завишим стойностите на някои действия, които са недофинансирани. Основен приоритет на нашия кабинет е детското опазване на здравето. Искаме някои педиатрични клинични пътеки да се усилят. При предходния анекс, който по наше време се подписа сред Надзорния съвет на НЗОК и БЛС, се реализира нарастване на кардиохирургични детски и кардиохирургични пътеки “, сподели доктор Меджидиев.

„ В момента се водят договаряния за промяна на клиничните пътеки. Тъй като това нарастване от 25%, което беше обещано през предходната година, е обещано с план за тази година, която изтича, като е сметнат даже да се употребява запасът на касата. Ние желаеме нарастването, което ще се получи за идната година, да бъде трайно и стабилно, то да хване и тези последните два месеца на годината и стабилно да остане за цялата последваща година, с цел да могат лечебните заведения да получат ресурса, с който в действителност да имат опцията да усилят възнагражденията на лекари и медицински сестри. Надявам се да се случи до 15-20 дни. Просто изчакваме сега от Министерството на финансите да бъде препоръчан бюджетът за идната година, с цел да не са популистки ограниченията и да не си изричаме, както в предходния кабинет, с цел да приказваме с точни действителни числа. В момента се водят калкулации, тъй че да се получат действителни числа и парите сигурно да бъдат обезпечени за идната година. Със сигурност нарастването ще обхване тези 25%, които са дадени от предходната година и ще се усили. Не мога да кажа още, сред 5 и 12-13% в допълнение. Така че ще се стараем да реализираме едно нарастване сред 31-35%. Това не мога да го кажа, защото, разберете, аз съм министър на опазването на здравето. Преговорният развой се води сред Надзорния съвет на НЗОК и БЛС. Така че те би трябвало да го договорят. Аз просто дадох предложение това да е въпрос на договаряния сред тях “, посочи здравният министър.

По отношение на националната детска болница и разногласието дали болничното заведение би трябвало да е частна или държавна, министърът съобщи, че във вторник събира екип, в който, с изключение на отрасловите зам.-министри, са поканени да се включат и шефът на детската болница доктор Здравков, проф. Литвиненко, както и представители на неправителствени организации. „ Целта на стартирането на тези диалози е да се обсъдят стъпките, които би трябвало да бъдат подхванати, с цел да може планът да бъде осъществен действително, след толкоз години на отсрочване. И това действително осъществяване да стане в доста къс период. Междувременно от наша страна са дадени ясни инструкции към управлението на здравната капиталова компания за детска болница, да се работи по този начин, че

да бъде ускорена работата по построяването на държавна болница “,

сподели доктор Меджидиев.

Той добави, че сега води диалози с министъра на районното развиване и даде обещание до дни вест за избор на един „ прелестен терен в София “.

По отношение на неналичието на лекарства, който последователно настава в аптечната мрежа, министърът напомни, че има профилирана електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули. „ Неприятното е, че от март месец предходната година, от 340 лекарствени артикули, които са проследявани – ще го обясня просто на слушателите – проследявани от тази система, при рухването в аптечната мрежа като наличност под 65%, незабавно автоматизирано през тази електронна система те се стопират за реекспорт. От тях са извадени един огромен брой лекарствени артикули и сега за наблюдаване са останали единствено 69 продукта. Лекарствени артикули, които не попадат в този лист, сега при променената формула се употребяват за лекуване на болести – онкологични, епилепсия, диабет, хипертония – извънредно значими. И за мен това е голям проблем. В момента съм упълномощил инспекция по какъв начин се е случило това нещо. За мен е безусловно неприемливо. Как да ви кажа, това са проблемите, които стоят пред нашето министерство. Освен финансите “, сподели доктор Меджидиев.

Той разяснява и освобождението на проф. Илко Гетов от поста ръководител на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули.

„ Ние като кабинет желаеме да реализираме действителен надзор и да имаме сигурност за цените на лекарствените артикули, които са в страната, защото в последните месеци мощно се артикулираше, даже при вас публицистите, за по-високи цени от България от цени в Европейски Съюз. Този човек не откри време, във към този момент съвсем три месеца, откогато нашият екип ръководи, даже да пристигна, да застане против нас и да изясни защо става въпрос. Аз съм доктор клиницист и екипът ми е напълно от клиницисти, в Министерството на здравеопазването. Със сигурност нямаме лоби във фармацевтичния бранш “, сподели министърът.

„ Аз давам отговор за сигурността на българските жители, за цените, които те ще получават, и за реимбурсирането на продуктите, които НЗОК ще отделя запас за тях. Говорихме и за заплатите. Аз

би трябвало да подсигурявам, че ресурсът ще бъде правилно и тъкмо изпълняван и би трябвало да вярвам на индивида, който управлява този съвет “,

добави още доктор Меджидиев.

В отговор на въпрос дали има подготвеност да останете на поста длъжностен министър на опазването на здравето, доктор Меджидиев отговори, че не е политически привързан като министър на опазването на здравето и е поел ангажимент към президента на Република България и към министър-председателя да свърши това, което може, в късия период на служебния кабинет. „ Колкото е нужно, толкоз ще работя, само че мощно се надявам по-скоро да има постоянен кабинет “, сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР