Преди около година получихме сигнал, че има поставени светещи знаци

...
Преди около година получихме сигнал, че има поставени светещи знаци
Коментари Харесай

Русинова: АПИ е допуснала на пътя да има знаци, които застрашават безопасността

П реди към година получихме сигнал, че има сложени светещи знаци и се твърдеше, че при шофиране мощно заслепяват водачите . В съответния случай това, което установихме, е, че в реалност има сложени електронни пътни знаци. Направихме инспекция и установихме, че тези знаци светят прекомерно мощно, заслепяват. Това съобщи Диана Русинова, ръководител на УС на Европейски център за транспортни политики (ЕЦТП), по отношение на разкриването на скандална скица за източване на държавния бюджет при ремонта на тунел „ Витиня “ и тунел „ Ечемишка “ на Автомагистрала „ Хемус “, 

Изпратихме запитване към Държавно сдружение „ Автомагистрали “. Повече от 1 месец ние не получихме отговор. Отговор получихме едвам на 5 януари. В информацията, която ни дават, те ни твърдят, че това са управляеми пътни знаци и твърдят, че дават отговор на условията, заяви Диана Русинова.

Русинова акцентира, че АПИ е позволила на пътя да има пътни знаци, които заплашват директно сигурността и слагат в риск участниците в придвижването. „ Фирма „ Колет Софт “ ЕООД в никакъв случай не е имала право да създава такива артикули и това ние го научихме от уеб страницата на Министерство на регионалното развитие “, разгласи тя, като посочи, че един подобен знак коства 5 хиляди лева

След искане на предложения от гръцка и сръбска компании, излиза наяве, че 958 евро коства един подобен знак от гръцка компания , а сръбският производител дава оферта от към 3 хиляди лева

„ За нас остава учудващо по какъв начин може да се допусне да бъде подложен пътен знак на пътя, който не дава отговор на никакви правила. Ние слагаме някакъв на ниска цена отпадък, който не дава отговор на никакви правила “, сподели още Русинова, като добави, че на всичкото от горната страна се продават на доста по-скъпа цена.

Докладът на ЕЦТП е възложен на основния прокурор и на Софийската градска прокуратура.

Русинова заяви, че за ремонта на тунел „ Витиня “ са изразходени 63 млн. лева без Данък добавена стойност.

„ Българските знаци са сложени през ноември месец предходната година и са стояли до месец март тази година, гръцките са сложени през март месец и досега стоят там, сподели още тя, като заяви, че за гръцките въпреки всичко има някаква документи, която следва да се ревизира, само че за българските няма никаква документи.

„ Ние не твърдим нищо, имаме документи, които потвърждават, че има вреда за бюджета “, безапелационна е Русинова, като акцентира, че Европейски Съюз дава правила и правила, с които производителите би трябвало да се преценяват, както и че тези знаци би трябвало да имат С-маркировка.

Инж. Ясен Йорданов, ръководител на УС на АПИ, заяви, че сумата за шестте знака на „ Витиня “ е 30 хиляди лева, към 30 хиляди лева костват и шестте знака на „ Ечемишка “. Той уточни, че е открито, че изрично пътните знаци, които са инсталирани първоначално, не дават отговор на стандартите , другите също се оказва, че не дават отговор на условията, затова се чака да бъдат сложени нови.

Според него обаче сумите не са повишени.

„ За тунелите не сме правили подробни инспекции. Към момента текат инспекции на всички гаранционно-извършени планове “, разгласи инж. Йорданов.

В умозаключение Русинова заяви, че Милен Бранков ще дава отговор за новото направление в ЕЦТП – Фонд за битка с корупцията.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР