Преди няколко месеца Европейската комисия прие Стратегия за правата на

...
Преди няколко месеца Европейската комисия прие Стратегия за правата на
Коментари Харесай

На какво обръща внимание новата Стратегия на ЕС за правата на децата |

Преди няколко месеца Европейската комисия одобри Стратегия за правата на децата (2021 - 2024), както и рекомендация за основаване на европейска Гаранция за детето. В новата тактика Европейски Съюз са заложени шест области и оферти за по-добър живот на децата. 

Със тактиката се цели обединяване на всички съществуващи и бъдещи дейности и политики на Европейския съюз в региона, обвързвана с децата. Цели се и създаване на допустимо най-хубавия живот на децата.

Стратегия на Европейски Съюз има шест тематични области и препоръчани дейности:

1. Децата като сътрудници на смяната в демократичния живот. С тази точка комисията предлага редица дейности, като правене на правни текстове, които са съобразени с ползите на децата, както и осъществяване на съвещания с деца относно бъдещето на Европа и Зеления пакт. Освен това страните членки трябва да разрешат на децата да вземат участие в гражданския и демократичния живот.

2. Правото на децата да осъществят цялостния си капацитет, без значение от техния обществен генезис.  Европейската комисия се стреми да сътвори европейска гаранция за децата, посредством която да се бори с детската беднотия и общественото изключване. През 2019 година съвсем 18 милиона деца в Европейския съюз (22,2% от детското население) са живели в семейства в риск от беднотия или обществено изключване.

С Европейската гаранция ще се насърчи основаването на равни благоприятни условия, като се подсигурява достъп до основни услуги за деца в риск. Комисията ще обърне внимание и на психологичното здраве на децата, както и ще подкрепи даването на здравословна храна в учебните заведения в страните членки на Европейски Съюз. 

3. Правото на децата да живеят без принуждение.  Съгласно новата Стратегия за правата на децата се предлага основаване на законодателство за битка с насилието (и домашното) на полова основа. Държавите членки следва да изградят системи за протекция на детето, както и да подобрят действието им. Със тактиката се цели да се постави завършек на физическото принуждение във всяка една обстановка. 

4. Правото на децата на детско правораздаване. Тази точка се отнася съответно към ползите на децата, които са жертви, очевидци, обвинени или упрекнати, както и към деца, които са страна от досъдебно произвеждане. Държавите членки се приканват да поддържат профилирано правосъдно образование. Освен това е заложено да се разработят други възможности на задържането. 

5. Правото на децата да употребяват безвредно интернет. В документа е заложено да бъде обновена тактиката за по-добър интернет за децата, както и да се обезпечи безвредна среда. 

6. Правата на децата по целия свят.  В точката е заложено, че правата на децата са универсални, както и че Европейски Съюз ускорява уговорката си за отбрана, поощряване и използване на правата им в международен мащаб. Според документа това ще се реализира, като се разпределят 1% от средствата за филантропична помощ, обучение и други. Комисията поддържа и политиката си за нулева приемливост по отношение на детския труд.

Образование

Акцент в Стратегията на Европейски Съюз за правата на детето е образованието и това, че на всяко дете би трябвало да бъде обезпечено качествено образование. " Децата имат право на налично и висококачествено обучение в ранна детска възраст, както и от протекция от беднотия " - гласи един от правилата в Европейската гаранцията на детето. Целта на Европейски Съюз е до 2030 година да има най-малко 15 милиона по-малко деца, изложени на риск от беднотия или обществено изключване.

В Гаранцията е заложена и рекомендация към членките на Европейски Съюз за даването на " просветителни материали, в това число цифрови просветителни средства, книги, униформи или всевъзможен тип нужни дрехи, когато е използвано ". 

Като принцип в Стратегията е заложено, че на всяко дете би трябвало да бъде обезпечена здравословна храна най-малко един път във всеки образователен ден . Обръща се внимание и че страните би трябвало да обезпечат здравословна храна и отвън учебно заведение.

В документа си Европейски Съюз предлага и да се лимитират рекламирането и съществуването на храни с високо наличие на мазнини, сол и захар в яслите, детските градини и в образователните заведения. " Гарантирането на достъп на децата в потребност до здравословна храна най-малко един път по време на всеки образователен ден е от първостепенно значение, защото обезпечаването на здравословно хранене е предизвикателство за фамилиите с ниски приходи ", написа още в стратегияга.

Насилие 

От комисията обръщат внимание, че пандемията от COVID-19 е довела до увеличение на избрани форми на принуждение, като механизмите за подаване на тъжби и сигнали би трябвало да се приспособяват към новите условия. В стратегията е заложено телефонните линии за деца да бъдат усъвършенствани и налични. 

Според изследване през 2018 година 23% от възпитаници са съобщили за тормоз в учебно заведение по няколко пъти в месеца. През 2019 година 12% от всички мигранти (около 33 милиона) са деца. В Стратегията се добавя, че изключително уязвими са точно децата-мигранти и това изисква спомагателна отбрана и поддръжка. " Комисията ще се обърне и ще поддържа страните членки в битка с насилието. Като част от това Комисията ще продължи подкрепя страните от Европейски Съюз и да следи осъществяването на дейностите им ", написа още в тактиката. 

Европейската комисия също по този начин предлага на страните членки да обезпечат на децата уместно жилище. 

Бездомните деца и техните фамилии би трябвало да имат достъп до уместно настаняване. Настаняването на деца в институции би трябвало да се прави единствено когато това е в полза на детето, като се взема поради цялостната обстановка, в която се намира то, и се регистрират самостоятелните му потребности.

В документа се показва още, че страните от Европейски Съюз би трябвало да разработят национални ограничения за децата в риск: бездомни деца, деца с увреждания, деца в комплицирани фамилни обстановки, деца - мигранти, от малцинствен генезис или деца, намиращи се в различни домове. 

През юни Европейски Съюз одобри и предлагането за основаване на Европейска гаранция за детето . В Европейската гаранция за детето се предлага на страните членки да обезпечат безвъзмезден и ефикасен достъп за деца в потребност до:

- обучение и грижи в ранна детска възраст

- просветителни и учебни действия

- най-малко едно здравословно хранене всеки образователен ден

- опазване на здравето

Според документа, обхващащ всички деца в Европейски Съюз, тези услуги би трябвало да са безвъзмездни и елементарно налични за деца в потребност.

И при Гаранцията, както и при Стратегията, след приемане на документа от страните членки, те би трябвало до няколко месеца (9 - бел. ред.) да показват създадени национални проекти, както и да рапортуват на Европейската комисия на всеки 2 години за напредъка си. 

За да се подсигурява, че нито едно дете няма да бъде подценено, Европейски Съюз приканва страните членки да разпределят съответни средства от националните си фондове и от фондовете на Съюза, по-специално от " Европейския обществен фонд плюс " и Европейския фонд за развиване. Освен това следва най-засегнатите страни да заделят минимум 5% от Европейския обществен фонд плюс , които да са за битка с детската беднотия и общественото изключване. " По целенасоченост да се употребяват REACT-EU, InvestEU и Механизмът за възобновяване и резистентност ", също е измежду вероятните механизми, които могат да се употребяват от страните членки. 

Изпълнението на тактиката на Европейски Съюз ще бъде следено от Европейски Съюз, като в края на 2024 година ще бъде осъществена оценка на тактиката с присъединяване на деца.

Държавите, които са приели Стратегията, имат шест месеца да създадат свои национални проекти и да ги показват пред Европейска комисия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР