Преди няколко години понятието приемно семейство“ звучеше някак екзотично. Трудно

...
Преди няколко години понятието приемно семейство“ звучеше някак екзотично. Трудно
Коментари Харесай

Приемното семейство – една друга възможност

Преди няколко години понятието „ приемно семейство “ звучеше някак екзотично. Трудно беше да се намерят приемни родители, които с ненаситност да опишат историята на тяхната приемна грижа. С времето обаче тя зае своето справедливо място в живота на доста деца и фамилии.

Но каквото и да се трансформира, едно е несъмнено – най-ценното за едно дете е фамилната среда. Затова и стремежът на експертите е то да пораства в нея постоянно, когато това е допустимо, с помощта на което в доста случаи се заобикаля престоят в институция. За никого не е загадка какви са отрицателните резултати от отрастването на сходно място, надалеч от фамилния уют.

Как се случва?

Едно дете може да бъде настанено в приемно семейство като мярка на протекция, планувана в Закона за протекция на детето (тук няма да навлизаме в юридически подробности). Настаняването се прави по правосъден ред, а до произнасянето на съда със заповед на шефа на дирекция „ Социално подкрепяне “ по сегашен адрес на детето се прави краткотрайно настаняване по административен ред, само че след наложителното подписване на контракт с приемното семейство. Това семейство би трябвало да дава отговор на избрани условия, с цел да бъде утвърдено, разказани в специфична Наредба.

Кои деца имат потребност от приемна грижа?

Деца, чиито родители са умряли, незнайни, лишени от наставнически права или родителските им права са лимитирани.

Чиито родители без основателна причина трайно не поставят грижи за тях.

Деца, които са жертви на принуждение в фамилията и съществува сериозна заплаха от увреждане на тяхното физическо, психическо, нравствено, интелектуално и обществено развиване.

Чиито родители се намират в трайна неспособност да го отглеждат.

Това още веднъж е записано в ЗЗДе, а срокът за настаняването може да е друг, според от съответната обстановка.

На какви условия би трябвало да дават отговор приемните родители?

Разбира се, преди всичко с водещо значение са ползите на детето. Затова с изключение на предпочитание, приемните родители би трябвало да разполагат и с нужната материална база, с цел да могат да се грижат за детето, което одобряват вкъщи, а точно:

Подходящи жилищни условия

Лично пространство за детето

Подходяща храна и режим на хранене

Да могат да дават отговор на персоналните потребности на детето

Условия за прочувственото му развиване

Грижи за здравето и образованието му

Организиране на срещи с родственици и близки, другари или други значими за детето хора

непрекъснато съдействие с дирекция „ Социално подкрепяне “.

Пътят към новото семейство

Почти постоянно той е изпълнен с доста провокации и компликации и за двете страни. За да се улесни този развой на опознаване, се провеждат срещи сред детето и бъдещото му приемно семейство. Така се реализира прочувствена връзка и когато това се случи (обикновено сред 4 и 6 седмици), се случва и самото настаняване.

Социалният служащ, който води случая на детето, го посещава най-малко 2 пъти седмично през първия месец и по-късно един път месечно.

Важно конкретизиране е, че въпреки приемните родители да се назовават „ родители “, те нямат наставнически права и отговорности, както и че не трябва да се бъркат с осиновители.

Финансовата страна

Приемните родители получават финансова поддръжка за потребностите на развъждане на детето, като подават молба-декларация и ползват нужните съпътстващи документи към нея. Приемните родители също по този начин се употребяват и с данъчни облекчения.

Прекратяване на настаняването

То може да се случи при редица условия, като може да бъде поискано както от приемното семейство, по този начин и от Дирекция „ Социално подкрепяне “, родителите на детето или от прокурора.

Емоционалната страна

Освен всички юридически и правни аспекти на приемната грижа, има доста мощна прочувствена страна, която не трябва да се подценява. Детето не е предмет, или движимо имущество, което се реалокира от едно място на друго, а персона, за която всяка сходна смяна е витално значима и определяща построяването му и даже живота му като зрял човек. Изграждането на връзки с други хора, които не са му родители, е сложен и мъчителен развой, както при привързването, по този начин и при раздялата с тях.

От другата страна стоят приемните родители, които преди да си помислят, дали желаят да бъдат точно такива, би трябвало да одобряват тъкмо ролята, която им е избрана да играят в живота на детето, да си дават сметка, че тя е краткотрайна и рано или късно ще следва тежка разлъка. Трябва да си отговорят и какви свои персонални потребности обслужват, поемайки сходна отговорност и дали са водени от ползите на детето, или от своите лични – да бъдат родители непременно, въпреки и краткотрайно, да се занимават с благородни дела, да заместят изчезнало парче в живота си... даже да заменят различен човек, който са изгубили.

Отговорете си откровено на тези въпроси!

Също по този начин си дайте сметка какъв брой друго е да бъдеш приемен родител, вместо просто родител. Защото нормално децата, които имат потребност от приемно семейство, са от така наречен „ проблематични “, а детето не е дефектна стока, която можеш да върнеш, в случай че не ти служи по предопределение. Каквото и да направиш, с постъпките си ти променяш живота му вечно. За хубаво или за неприятно. Все отново, макар компликациите, ангажираните в тази сфера имаме вяра, че е за положително.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР