Преди няколко години Марк Хацер разбира, че 82-годишната му майка

...
Преди няколко години Марк Хацер разбира, че 82-годишната му майка
Коментари Харесай

Жена на 82 с тежка форма на деменция, си върнала паметта след специална диета от сина й

Преди няколко години Марк Хацер схваща, че 82-годишната му майка Силвия стартира да демонстрира ранни признаци на деменция.

Стигнало се до такава степен, че трябвало да заведе майка си в болница, когато тя станала рискова за себе си.

С течение на времето заболяването станала толкоз тежка, че Силвия спряла да разпознава сина си и един път даже обвинила медицинските сестри в опит за похищение.

Въпреки това, както написа английското издание „ Manchester Evening News “, тя  съумяла да възвърне паметта си след няколко месеца съблюдаване на избрана диета.

Може би един ден тази диета ще се трансформира в изобретение в региона на лекуването на сенилната деменция…

Бащата на Марк умрял през 1987 година от инфаркт, тъй че когато 82-годишната му майка развила деменция, той почнал да се тревожи, че скоро може да остане и без двамата си родители.

На Силвия била изписана рецепта, само че Марк не я дал на майка си. Вместо това той създал специфична диета за битка с бързо прогресиращата деменция.

След деликатно търсене на друга информация за деменцията Марк открил, че това заболяване е по-рядко срещано в средиземноморските страни. Мъжът знаел, че това не е просто съвпадане и би трябвало да има някаква съответна причина.

Могат ли средиземноморските храни да излекуват деменция?

Той не сметнал, че климатът е причина за това, а предположил нещо напълно друго.

Грижовният наследник почнал да подготвя за майка си същата храна, която нормално се яде в средиземноморските страни.

„ Всеки знае за нуждата от ястие на риба, само че има и боровинки, ягоди, бразилски орехи и орехи, които са сходни на човешкия мозък. По своята форма тези артикули ни припомнят за изгодите от тях за мозъчната ни функционалност “, споделя Марк в изявление за Manchester Evening News.

Силвия също почнала да яде доста броколи, зеле, спанак, сладки картофи, зелен чай и черен шоколад с високо наличие на какао.

След няколко месеца строга диета, паметта й последователно почнала да се връща. Промените били невероятни.

„ Тези промени не се случиха за една нощ. Едва след няколко месеца тя стартира да си спомня неща като рождени дни и от ден на ден да наподобява на предходното си аз – по-внимателна, по-заета ”, споделя Марк.

„ Хората считат, че с тази диагноза животът свършва. Да, ще имате положителни и неприятни дни, само че тя напълно не поставя завършек на живота “.

Членовете на британската благотворителна организация «Alzheimer’s Society» се изказали позитивно за диетата, която помогнала на Силвия да се възвърне. Хората с наслада оферират своята помощ, споделят предписания и специфични извършения в блогове.

„ Страхотно е, че Силвия и Марк са създали собствен личен проект за деяние, който работи отлично за нейното положение “, споделя Сю Кларк, член на Alzheimer’s Society».

Тя продължава: „ В момента няма прието лекуване за деменция, нито има метод да се предотврати. Здравословната храна и образованието на мозъка обаче могат да оказват помощ в битката с заболяването. “

Д-р Дъг Браун, началник на изследователския център на Обществото на Алцхаймер, споделя, че те към момента чакат „ доказателства “ от главните научни проучвания, преди да може да се каже сигурно дали смяната в диетата може да понижи риска от деменция и с какъв брой.

„ Здравословната, уравновесена диета може да понижи риска от сърдечни болести, рак и инсулт, тъй че е евентуално здравословната диета да е превъзходен метод да поддържате мозъка си здрав “, казса Браун в изявление за BBC.

„ Направих го за майка ми. Тя беше в тежко положение, само че абсолютно извърши всичко. Ако това, което сме постигнали, ще бъде от изгода за други хора, това ще бъде ужасно “, споделя Марк.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР