Преди нахлуването на Русия в Украйна, американското разузнаване предсказваше мащабна

...
Преди нахлуването на Русия в Украйна, американското разузнаване предсказваше мащабна
Коментари Харесай

Украйна има Призрака на Киев, а къде са руските ВВС?

Преди нахлуването на Русия в Украйна, американското разузнаване предсказваше огромна съветска офанзива по въздух, която да обезпечи бързо контрола върху небето над Украйна и да разчисти пътя за пехотата. Но първите шест дни от война объркаха западните военни анализатори, тъй като Москва работи необяснимо внимателно с въздушните си сили. Американските военни не могат да си обяснят какво тъкмо се случва и какво подхранва нежеланието на Русия да включи по-активно в бойните дейности своите Военновъздушни сили. Това се споделя в разбор на Ройтерс по тематиката.

" Руснаците наподобява не са подготвени да поемат огромни опасности със личните си самолети и водачи “, сподели върховен чиновник на защитата на Съединени американски щати, поискал анонимност.

Русия има голямо предимство по въздух, като бройка на бойната авиация и огнева мощност, само че все пак Украйна към момента има дейни Военновъздушни сили, а нейната противовъздушна защита се счита за жизнеспособна. Това са обстоятелства, които объркват военните специалисти.

След началото на войната на 24 февруари анализаторите чакаха съветската войска да се опита неотложно да унищожи военновъздушните сили и противовъздушната защита на Украйна. Това би била " разумната и предстояща стъпка, както се вижда в съвсем от всеки боен спор от 1938 година насам “, написа мозъчният концерн RUSI в Лондон в своя публикация, озаглавена " Мистериозният случай на изчезналите съветски Военновъздушни сили “.

Вместо това самолетите на украинските военновъздушни сили към момента правят отбранителни полети и доставят муниции на пехотата. Украинската артилерия разполага с ракети земя-въздух, които са в положение да заплашват съветските самолети и основават риск за съветските водачи, които се пробват да поддържат сухопътните сили.

“Има доста неща, които (руснаците) вършат, само че са объркващи “, сподели Роб Лий, който е боен експерт по Русия в Изследователския институт за външна политика на Съединени американски щати. Преди спора той твърдеше, че в самото начало на войната Русия ще " употребява оптималната мощ “.

" Защото всеки ден допълнително има цена и рискът се усилва. А те (руснаците) не вършат това и е в действителност мъчно да се изясни заради каква причина ", споделя Лий.

Експертите са комплицирани по какъв начин Русия употребява своите Военновъздушни сили, до момента в който Съединени американски щати отхвърля апелите на Киев за основаване на зона, неразрешена за полети над Украйна.

Западните военни специалисти виждат доказателства за неналичието на съгласуваност на съветските военновъздушни сили със сухопътните войски. Множество съветски колони на пехотата са изпратени отвън обсега на прикритието на съветската противовъздушна защита. Това прави съветските бойци уязвими за офанзива от украински сили, в това число от турски дронове с американски и английски противотанкови ракети.

Дейвид Дептула, който е пенсиониран военачалник от Военновъздушни сили на Съединени американски щати, който е бил пълководец на неразрешена за полети зона над Северен Ирак, също показва своята изненада.

“Руснаците откриват, че координирането на военни интервенции с потреблението на няколко рода войски не е елементарно, както и че не са толкоз положителни, колкото допускаха, че са. Докато руснаците се показват по-слабо, украинската войска надвишава упованията “, сподели Дептула пред Ройтерс,

Опитът на Украйна от последните осем години е от борбите с подкрепяните от Русия сепаратистки сили, което беше статична окопна война в стила на Първата международна война. За разлика от тях съветските сили получиха военен опит в Сирия, където се намесиха на страната на президента Башар ал Асад и демонстрираха известна дарба да синхронизират наземните маневри с изтребители и дронове.

Способността на Украйна да поддържа функциониращи своите Военновъздушни сили е забележима проява на устойчивостта на страната пред офанзивата. Това укрепва морала на армията и цивилните, споделят специалисти.

Войната докара до митологизиране на украинските Военновъздушни сили, в това число основаването на историята за водача на украински изтребител, за който се твърди, че е свалил самичък шест съветски самолета (други източници настояват даже за 10 - бел.прев.). Той към този момент е прочут като “Призракът на Киев “. Проверка на обстоятелствата на Ройтерс разкри, че клип от видеоиграта Digital Combat Simulator е употребен, с цел да покаже по какъв начин украински изтребител смъква съветски аероплан. Това се употребява онлайн с цел да затвърди мита за “Призрака “.

Съединени американски щати пресмятат, че Русия употребява малко над 75 самолета при нашествието си в Украйна, до момента в който данни преди офанзивата сочеха, че страната има капацитет да употребява стотици от своите близо 2000 бойни самолета.

*Преводът и заглавието са на Mediapool.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР