Преди месец изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на

...
Преди месец изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на
Коментари Харесай

Пари от Националния иновационен фонд най-вероятно ще има

Преди месец изпълнителният шеф на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия Мариета Захариева дефинира процедурата като " опорочена "

© Анелия Николова Още по тематиката
Осмата сесия на Националния иновационен фонд е пред неуспех

Процедурата евентуално ще бъде прекъсната, а компаниите може да изгубят 5 млн. лева дотации
21 сеп 2017
Държавата бави година дотациите си за новаторски планове

Агенцията за дребни и междинни предприятия 10 месеца не взема решение измежду кои компании да разпредели 5 млн. лева
30 авг 2017 5
млн. лева е бюджетът на последната сесия. Още толкоз се чакат и следващата година.
Осмата сесия на Националния иновационен фонд (НИФ) най-вероятно ще завърши с разпределяне на държавните дотации, въпреки и с година забавяне. Това излиза наяве от известие на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП), която ръководи фонда. След като преди месец изпълнителният шеф на организацията Мариета Захариева дефинира процедурата като " опорочена " и настоя тя да бъде прекъсната, в този момент се чака до две-три седмици управителният съвет да се събере, с цел да утвърди класирането на плановете. Това значи, че до края на годината договорите със спечелилите компании могат да бъдат подписани, като преди този момент остава единствено описът официално да бъде одобрен от шефа на ИАНМСП.

Въпросите остават

След среща на Захариева с външните специалисти, които вършат техническата оценка на плановете, предходната седмица стана ясно, че тя е поискала привикване на управителния съвет на НИФ. Той би трябвало да разгласи класирането на иновационните планове и да реши кои от тях ще получат финансиране. От организацията прецизираха за " Капитал ", че се надяват съвещанието да се организира доникъде на другия месец.

С това процедурата на процедура продължава, макар че преди месец Захариева разгласи, че при класирането са осъществени нарушавания и изиска тя да бъде спряна. " Пропуски и несъответствия " бяха открити и от наблюдаващите от Министерството на стопанската система. Въпреки че от ИАНМСП тогава не дадоха детайлности, стана ясно, че някои планове са получили повече точки от заслуженото. Затова се обсъждаха опциите за преразглеждане на тези с най-висока оценка.

От последното известие на организацията не се схваща дали нередностите в процедурата са били отстранени. На въпрос на " Капитал " дали плановете са били преразгледани и има ли отпаднали от тях от ИАНМСП прецизираха само, че на този стадий външните специалисти оценители са предложили класирането. " Следващата стъпка е то да бъде импортирано за разглеждане и утвърждение от управителния съвет на НИФ ", споделиха оттова.

Идеи за в допълнение финансиране

В същото време се появиха хрумвания за увеличение на бюджета за дотации, макар че на този стадий не е ясно от кое място ще дойдат парите. В осмата сесия, която беше открита през септември предходната година, участваха рекордно доста компании. Подадени бяха 192 плана при общ бюджет от 5 млн. лева За съпоставяне, в предходния, седми кръг на финансиране, който също беше мощен, предложенията бяха 152, а плануваните средства - двойно повече.

По предварителни данни на организацията към 20 от всички постъпили оферти биха усвоили цялата държавна помощ. " Средствата във фонда по осма сесия няма да доближат за всички оценени планове с над 60 точки, както е записано по разпоредбите. Техният брой е 84 и са на стойност към 16 млн. лева ", споделиха от ИАНМСП.

Това е повода при срещата си със Захариева специалистите, оценявали предложенията, да предложат увеличение на бюджета, тъй че парите да стигнат до повече компании. Единият от разновидностите, които те оферират, е да се финансират плановете с над 75 точки, а другият е да се търсят в допълнение средства за всички подадени оферти.

Засега обаче няма изясненост по какъв начин може да се случи това. От ИАНМСП не разясниха дали има вид да се " изтеглят " плануваните нови 5 млн. лева за идната сесия следващата година напред. Дори това да стане, сумата отново не би била задоволителна за всичките 84 плана. " Това е предложение на специалистите. Предстои да се търсят разновидности от управителния съвет на НИФ ", бяха сбити от организацията.

Проблемът с хонорарите

Междувременно стана ясно, че оценителите на плановете най-сетне ще получат хонорарите си за работата. Въпросът със забавянето на средствата беше издигнат от някогашния към този момент заместник-директор на ИАНМСП Никола Стоянов неотдавна. Тогава се разбра, че съгласно договорите, които учените имат с организацията, средствата би трябвало да се изплатят след привършване на сесията и оповестяване на класирането. Процедурата обаче се забави поради неразбории в самата организация и неналичието на законен директорски съвет на НИФ от февруари до август.

Решение в този момент е открито с подписването на анекси, съгласно които разплащането с специалистите се прави след осъществяване на оценяването и подписването на приемно-предавателни протоколи. " Реално работата на учените е завършила и има подписани протоколи. Това ни дава съображение към този момент да пристъпим към изплащането на хонорарите до края на месеца или при започване на ноември ", сподели Захариева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР