Преди малко повече от година Антъни Иванов се погрижи за

...
Преди малко повече от година Антъни Иванов се погрижи за
Коментари Харесай

Антъни Иванов: Заякнах в последната година, целя се в топ 5 на европейското

Преди малко повече от година Антъни Иванов се погрижи за доста пресен лъх в българското мъжко плуване след дълга пауза. 18-годишното тогава момче влезе във финала на международното състезание на 200 м бътерфлай. Дотогава в последния старт на сходен конгрес бяха плували единствено Денислав Калчев и Михаил Александров. При мощната конкуренция Антъни зае 8-ото място във финала. С представянето си в унгарската столица българинът даде солидна поръчка за наличие в международния хайлайф на бътерфлая. Няколко седмици по-късно Антъни донесе първи орден за плуването ни от международно при мощния пол изобщо. На шампионата на планетата за юноши в Индианаполис (САЩ) Иванов завоюва бронз на 200 м бътерфлай. Сега на Антъни следва присъединяване на европейско състезание за мъже. То ще се организира в Глазгоу от 3 до 12 август. Плувецът, който се подреди 4-и в анкетата за най-хубав състезател на България за 2017 година, даде изявление за “24 часа” от Шотландия преди началото на шампионата.

- Антъни, мина една година от триумфите ти в Будапеща и Индианаполис. Какво смяташ, че направи за развиването си през това време?
- Работих крепко за кондиция. Заякнах и това ме кара да се усещам по-добре и физически, и душевен. Мога да кажа и че съм по-спокоен по отношение на предходната година. Вярвам, че съм се подготвил както би трябвало за идното европейско състезание.

- Тренира в Гърция през предишния месец. Имаше ли нещо по-специално в подготовката за Глазгоу?
- Акцентирахме върху обръщането. Това е детайл, за който се знае, че има доста накъде да усъвършенствам. С тренировки се постарах да го направя. Разчетът на плуването и положителното превръщане са огромно преимущество и се надявам да смъкват от времето ми.

- В кои дисциплини си възнамерявал присъединяване на европейското в Глазгоу?
- На 50, 100 и 200 м. Последната е дисциплината, върху която основно са ориентирани напъните ми. Целта ми е възстановяване на националния връх от предходната година в Будапеща (1,55,55 мин - б.а.). Ако сляза под 1,55, още по-добре.

- С оглед на 8-ото място в света от 2017-а какви са задачите ти за класиране в този момент?
- Влизане в топ 5 на 200 м бътерфлай. Ако се преборя за орден, ще бъде супер. Конкуренцията в тази дисциплинираност е доста мощна и считам, че времената ще бъдат извънредно компактно подредени. Да плуваш със мощни състезатели обаче те стимулира спомагателни изважда най-хубавото от тебе. Тъй че конкуренцията може да бъде и плюс. В Глазгоу тя ще бъде в лицето на двама унгарци, датчанин, немец, а има и 2-3 нови момчета.

- Какво ти следва след европейското?
- 2 седмици ще си умря и по-късно към този момент би трябвало да се подготвям за заминаването в Съединени американски щати.

- Какво ще учиш там?
- В най-големия университет на Вирджиния ще изучавам бизнес и ще упражнявам.

- Реално от есента стартира подготовката за олимпийските игри в Токио през 2020 година
- Да, по този начин е. В университета плуването ми ще е ориентирано първо към международното състезание в дребен басейн, което ще се организира в Китай. След това ще се концентрирам върху международното в огромен басейн следващата година. То ще е в Южна Корея и там би трябвало да се покрие норматив за олимпиадата.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР