Преди известно време попаднах съвсем съзнателно на една лекция, която

...
Преди известно време попаднах съвсем съзнателно на една лекция, която
Коментари Харесай

From: Сънят

Преди известно време попаднах напълно умишлено на една лекция, която целеше да огледа съня от всичките му страни. Там чух най-важният принцип: „ Тялото знае какъв брой сън му изискуем “. От тогава съм доста по-внимателна когато ми се доспи и се старая да приписвам на мозъка си дължимото.

Защо е толкоз значимо да спим?

От сън се нуждаем освен, с цел да си починем, само че и с цел да подпомогнем процеса на запомняне и култивиране на получената от мозъка ни информация. По време на съня автоматизирано се прави подбиране на нови данни, основават се връзки сред тях и се освежават остарели асоциативни мрежи. Учените считат, че до момента в който сънуваме, нашият мозък се „ упражнява “ в построяването на невронни пътеки.

Шкаф-класьор

Мозъкът ни е като гигантско помещение за класиране на информация. Всичко, което забележим, чуем, вкусим, помиришем или докоснем се записва и се поставя във „ файл “, който назоваваме спомен. Има неща, които нормално не виждаме, само че мозъкът ни ги „ записва “. Обикновено в действителност не знаем какъв брой доста запаметени неща има в главата ни.
Когато сънуваме, мозъкът ни стартира да взима късчета от всевъзможен тип мемоари и да ги сглобява в това, което назоваваме сън. Има доктрина съгласно която, мозъкът ни „ облича “ в тях процесите, които се случват в една от частите му, в която потвърдено текат процеси, които мозъкът ни не е инициирал. С други думи, съзнанието ни се пробва да даде някакво разумна и позната причина за нещо, което не може да изясни.

Харесвате ли REM?

Докато спим мозъкът и тялото ни минават през няколко етапи (учените към момента спорят дали сънят има 4 или 5 фази), по време на които мозъчната интензивност, сърдечната активност и дишането последователно се забавят. Процесът по-късно се обръща и спящият влиза във етапа, наречена REM (Rapid Еye Мovement). Периодът се споделя по този начин поради засиленото придвижване на очите, което се свързва с него.

Нашите най-ярки сънища се появяват тъкмо във етапа REM, която трае сред 90 и 100 минути. Тогава мозъкът ни е най-активен, а мускулите на тялото ни са парализирани. Обездвижването е се провокира от химикал (глицин), който тялото ни създава. Това се случва, тъй като съзнанието ни не осъзнава, че спи и в случай че не сме в положение на парализа, до момента в който спим, ние ще се опитваме непрекъснато да реагираме и да „ отиграваме “ обстановките в съня ни.

Как да изплатим дължимата вноска?
Дългът ни към съня е разликата сред съня, от който се нуждаем (средно сред 7 и 8 часа) и часовете, които в реалност отделяме за сън. Всеки път когато жертваме от скъпите часове за сън, натрупваме „ заеми “, които би трябвало да се изплатят и няма да изчезнат от единствено себе си.

Има няколко съвета за поддържане на добър баланс в „ счетоводството “ със съня:

• Опитвайте да спите най-малко 7-8 часа на нощ.
• Кратките „ заеми “ могат да се върнат на дребни вноски. Достатъчно е да добавяте, когато можете, по един два часа към постоянния си сън, с цел да върнете една две изгубени нощи.
• Включете съня в проектите си. Така както си дефинираме време за работа, занимания, задания и още доста други действия, би трябвало да отделяме и задоволително време за сън. По-добре да понижим времето, за която и да било друга задача, в сравнение с да лишаваме от съня си.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР