Преди година в центъра на прожекторите бяха Пеп Гуардиола и

...
Преди година в центъра на прожекторите бяха Пеп Гуардиола и
Коментари Харесай

Гуардиола и Моуриньо трябва да оправдаят похарчените пари

Преди година в центъра на прожекторите бяха Пеп Гуардиола и Жозе Моуриньо. Тяхното идване във Висшата лига бе новината на деня дълго време. Сега, във втория им сезон в двата гранда на Манчестър, те ще отговорят на въпроса дали огромните упования са били оправдани.

Фокусът беше върху Манчестър, само че купата отиде в столицата, а борбата за трофея бе сред два лондонски тима. И Гуардиола, и Моуриньо могат да настояват, че първият сезон е бил временен. Адаптация към нови схеми, жанр на игра, нови футболисти трябваше да привикват с клуба.

Но след второ лято, в което и двамата мениджъра вложиха големи суми в нови играчи, Манчестър Юнайтед към този момент е тим на Моуриньо, а Сити на Гуардиола. Извинения няма да бъдат одобрявани от гладните за триумфи почитателите - чакат се триумфи. От идването на Гуардиола и Моуриньо в Манчестър, Юнайтед е купил играчи за над 300 милиона лири, а Сити за над 400 милиона.

Юнайтед, който за последно завоюва купата през 2013 година, като че ли запълни значими пролуки в състава. Ромелу Лукаку може да даде физическото наличие и головете, нужни да размени Златан Ибрахимович в офанзива. Шведът Виктор Линдельоф наподобява като съвършен сътрудник на Ерик Байи в центъра на отбраната, а Неманя Матич е потвърдена облага за халфовата линия.

Миналогодишният най-скъп футболист в света Пол Погба се чака най-сетне да разкрие несъмнения си капацитет в по-атакуваща роля, до момента в който упованията са 19-годишният Маркъс Рашфорд да продължи да се развива. Големият въпрос пред Моуриньо е дали ще успее да сглоби един непрекъснат титулярен състав след година, в която травми попречиха на какъвто и да е опит за сходно нещо.

Сити също наподобява по-силен на хартия. Бразилецът Едерсон се чака да реши казуса с вратарския пост, а португалецът Бернардо Силва е класно допълнение към халфовата линия. Крайните бранители бяха друга проблематична зона. Привлеченият от Тотнъм Кайл Уокър е усъвършенстване на десния бек, а френският национал Бенямин Менди от Монако на левия.

Бразилският гений Габриел Жезус е изцяло здрав и подготвен, а в негово лице Гуардиола може да разчита на втора мощна алтернатива в офанзива паралелно до Серхио Агуеро, а те са допълнени от изобретателните Кевин Де Бройне, Давид Силва, Рахим Стърлинг и Льорой Сане.

На другия полюс са лондонските клубове, които са релативно тихи на трансферния пазар, като явно разчитат на метода “не оправяй нещо, което не е счупено”.

Има въпросителни към Челси, на които може да бъде отговорено до затварянето на трансферния прозорец. Съставът е изненадващо дребен, като се има поради какъв брой играчи клубът дава чартърен. Напускането на Матич оставя Антонио Конте с очакванията, че Тимуе Бакайоко ще се приспособява бързо след идването си от Монако. Очаква се и Диего Коща да си тръгне. На негово място бе притеглен Алваро Мората от Реал Мадрид и до момента в който няма подозрения в гения му, той не е тестван в британския футбол.

В Тотнъм са уверени, че Кийрън Трипиър може да размени Уокър на десния бек, само че към момента не са привлекли нито един футболист. Има клюки, че клубът се интересува от Рос Баркли от Евертън. Маурисио Почетино съобщи, че търси нови играчи, само че е наясно с позитивите на една построена единайсеторка.

Най-голямото решение на Арсенал бе обвързвано с бъдещето на Алексис Санчес и Месут Йозил. Договорите на двамата изтичат след година, а клубът като че ли е решил да ги задържи, даже да ги загуби без пари след 12 месеца. “Артилеристите” демонстрират някакви признаци на усъвършенстване и с новия си нападател Александре Лаказет от Лион може да стигнат до по-добри резултати след най-лошото си класиране в състезание от 21 години.

Ливърпул притегли бързото египетско крило Мохамед Салах от Рома и Анди Робъртсън от Хъл, само че не е взел попълнения, които да трансформират възможностите му за първа купа в ерата на Висшата лига. Основната трансферна активност на Мърсисайд бе от другата страна на реката, където Евертън се развихри на пазара, а измежду новите е и юношата на клуба Уейн Рууни.

До затварянето на трансферния пазар има още 3 седмици, само че сезонът стартира в петък и измененията ще бъдат правени в придвижване. На този миг има единствено въпросителни, а след няколко дни ще стартират да се дават отговорите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР