Преди един час е издъхнал последният социалистически министър-председател Георги Атанасов,

...
Преди един час е издъхнал последният социалистически министър-председател Георги Атанасов,
Коментари Харесай

Почина последният социалистически министър-председател Георги Атанасов

Преди един час е умрял последният социалистически министър-председател Георги Атанасов, оповестиха за Епицентър. бг от фамилията.

Роден е в село Православен, Пловдивско на 25 юли 1933 година

От 1947 година е член на комунистическия Работнически юношески съюз, а от 1956 година – на Българската комунистическа партия. През същата година той приключва История в Софийския университет „ Климент Охридски “ (СУ).

През идващите години заема разнообразни постове в номенклатурата на Димитровския комунистически юношески съюз, като оглавява организацията от 1965 до 1968 година

След това е в апарата на Централния комитет на Българска комунистическа партия – управлява отделите „ Наука и обучение “ (1968 – 1976), „ Деловодство “ (1976 – 1977)[1] и „ Организационен “.

Между 1962 и 1966 година е кандидат-член на Централен комитет на Българска комунистическа партия, а от 1966 до 1990 година е член на Централен комитет на Българска комунистическа партия. Първи заместник-председател на Държавния комитет за обмисляне. От 1977 до 1986 година

Атанасов е секретар на Централен комитет на Българска комунистическа партия отговарящ за организационните въпроси и отдел „ Организационен “ на Българска комунистическа партия като по този метод се подрежда като втори човек в йерархията на Българска комунистическа партия след Тодор Живков, а от 1981 до 1986 година е и заместник-председател на Държавния съвет и ръководител на Комитета за държавен и национален надзор с сан на министър в държавното управление на Гриша Филипов. В началото на 1985 година е част от специфична краткотрайна комисия от висши функционери, която координира така наречен Възродителен развой.

През март 1986 година заменя Гриша Филипов като ръководител на Министерския съвет, а по-късно същата година оглавява и 78-ото държавно управление на България.

Награден е с ордените „ Георги Димитров “ и „ 13 века България “.

На 8 февруари 1990 година Георги Атанасов е заменен като министър председател от новия мощен човек в Българска комунистическа партия Андрей Луканов. Освободен е и от всички постове в партията. Тогава и Атанасов не допуска, че по-лошото занапред следва.

През 1992 година е наказан на 10 години затвор за финансови злоупотреби, само че е опрощение от президента Желю Желев през 1994 година по здравословни аргументи.

След гибелта на Димитър Попов на 5 декември 2015 година Георги Атанасов се трансформира в най-възрастния жив някогашен министър-председател на България, а след гибелта на Тодор Живков (5 август 1998) е последният жив министър председател от комунистическия режим преди 1989 година

Третият най-дълго живял министър-председател след Стоян Данев (91 години и 183 дни) и Димитър Попов (88 години и 162 дни).

Освен това от 25 юни 2020 година е най-дълго живелият министър-председател от комунистическия режим до 1989 година надживявайки Антон Югов (86 години и 335 дни), а три дни по-рано на 22 юни 2020 година и Тодор Живков (86 години и 332 дни).

Атанасов е единственият министър-председател от времето на социализма достигнал до 89 годишна възраст.

Той е и единственият министър-председател който бе наказан и излежа дейно присъдата си в Кремиковския затвор. През 1994 година е наказан за финансови злоупотреби по делото " Сираци ".

" След 10 ноември на десницата трябваше отдушник за личните неудачи. И желаеха да осъдят Георги Атанасов. Беше им необходим пандизчия, да се види, че както ние сме съдили през 1944–1945 година техните татковци и дядовци, в този момент пък те съдят нас. И го направиха ", признава той в едно от редките си изявленията.

" Като ме закараха в пандиза в Кремиковци, си нямате визия какво знамение беше. Ужас! За един 60-годишен човек това бе все едно да го вземат боец. Рухва. Физически и душевен. Обаче елементарните хора са по-умни от тези, които ги управляват. Настаниха ме в килия с още 7 души.... ", споделя Атанасов. Лежи 8 месеца в ареста и близо година в пандиза.

Помилван е през 1994 година с декрет на Желю Желев.

Георги Атанасов е Един от най-важните фактори по време на пленума на 10-ти ноември 1989, по това време министър-председател, който води съвещанието на пленума на Централен комитет на Българска комунистическа партия и, който отхвърля да даде последната дума на Тодор Живков.

Това взема решение триумфа на пленума с гласуването на оставката на Първия.

" В политиката се настани омразата и тя диктува към този момент две десетилетия държанието на политици и държавни институции. Нито едно държавно управление до момента не сподели воля да смаже корупцията и бандитизма. С така наречен земеделска промяна земеделието се върна 60-70 години обратно. Такова кръвопролитие на добитък, такава кражба на техника, такова опустошение на материални полезности в никакъв случай не е било. Войска да бе предходна − нямаше да сътвори такава съсипия. Стотици хиляди българи напуснаха страната, срина се нивото на раждаемостта. Сриват се ценностната ни система, опазването на здравето, образованието. Като че ли ни превзема душeвността на един изтощен народ, който върви неудържимо към своя залез. Възмутен съм от всичките ни държавни управления на прехода ", е оценката му за годините след 1989-та година.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР