Преди две години Путин нарече Зеленски еврейски нацист, сега го

...
Преди две години Путин нарече Зеленски еврейски нацист, сега го
Коментари Харесай

Защо Путин подчертава еврейския произход на Зеленски?

Преди две години Путин назова Зеленски " еврейски нацист ", в този момент го упреква, че подкрепял " неонацистите макар еврейския си генезис ". Защо съветският президент акцентира еврейския генезис на Зеленски?

На 13 юни съветският президент Владимир Путин се срещна в Кремъл с военни репортери, отразяващи войната на Русия против Украйна. На срещата той си разреши редица обидни квалификации по адрес на военното и политическото управление на Украйна и настрана се спря на еврейския генезис на президента на страната Володимир Зеленски. " Не разбирам по какъв начин може човек, в чиито вени тече еврейска кръв и който е отпред на страната Украйна, да поддържа по този начин неонацисти. Просто не мога да го проумея ", съобщи Путин.

Думите на Путин за " евреина ", отпред на " украинските неонацисти " - духовни наследници на убийците на евреи по време на Холокоста - неотложно бяха подхванати от съветската преса, а близкият до Кремъл политически анализатор Сергей Марков повтори доста известната измежду съветските политици и пропагандатори формула: " Зеленски е еврейски неонацистки президент, лукавец и изменник на еврейския народ ".

Защо в този момент Путин подхваща тази тематика? Могат ли думите му да се считат за демонстрация на антисемитизъм? И с каква цел съветският водач прави сходни изказвания?

Путин и евреите: нито антисемит, нито филосемит

През 2000-те години в Русия и в чужбина Путин се показваше като водач, който симпатизира на еврейския народ и на страната Израел и се интересува от развиването на еврейския живот в страната. Западните и израелските откриватели, които са проучвали отношението на Путин към евреите и Израел, постоянно се концентрират върху биографичните характерности на сегашния кремълски водач, който постоянно е бил в контакт с хора от еврейски генезис и има най-вече позитивен опит с тях.

По-убедително обаче е чекисткото минало на Владимир Путин. Професионалната социализация на Путин, на неговия непосредствен помощник - секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев, както и на други авторитетни фигури в съветското управление е дело на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) от късната руска ера. За руските чиновници по сигурността от това време са присъщи тайните теории със наложителен антисемитски съставен елемент - по-специално теориите за " могъщите евреи ", които сякаш управлявали западния свят.

В късните 1980-те ограничението на еврейската емиграция от Съюз на съветските социалистически републики и антисемитските черти на руската антиизраелска агитация се възприемат като стратегическа неточност, която трансформира " еврейския свят " във зложелател на Москва и способства за провалянето на Съветския съюз в Студената война и разпадането на империята - психическа контузия, която настоящето съветско управление по този начин и не съумява да преодолее в Кремъл, както демонстрира политиката на настоящето управление.

Именно чекисткият опит на Путин най-вероятно е оказал решаващо въздействие върху позицията на Москва: спомняйки си руското минало, желанията във връзка с евреите е да не се тормозят, а да се поддържат очебийно другарски и правилни двустранни отношения; в тази ситуация с Израел е заявен ангажимент за двустранни връзки.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР