Преди две години екип от археолози идентифицирали 23 000-годишни човешки

...
Преди две години екип от археолози идентифицирали 23 000-годишни човешки
Коментари Харесай

Отпечатъци на 23 000 г.: Ето кой е населявал Северна Америка през ледниковия период

Преди две години екип от археолози разпознали 23 000-годишни човешки следи в Ню Мексико. Нови проучвания потвърждават датировката на следите.

Учени показват, че по време на ледниковата ера човешки същества са обитавали Северна Америка.

" Незабавната реакция в някои кръгове на археологическата общественост беше, че не е допустима точната идентификация на следите - от кой интервал са и на какво създание са ", споделя в изказване геологът Джеф Пигати, съавтор на новото проучване.

Изследователският екип е безапелационен, че хора са обитавали Северна Америка по време на ледниковия интервал

Отпечатъците са открити в Националния парк " Белите пясъци " в щата Ню Мексико. През 2021 година, учените употребяват радиовъглеродно датиране на органични субстанции в околния седиментен пласт, което допуска, че човешките следи са отпечатани в земята някъде преди 23 000 години.

Твърдението обаче е провокирало стихия от разногласия в университетските среди. Датировката се основава на семената на едно постоянно срещано водно растение, наречено Ruppia cirrhosa. Тъй като сходни растения могат да поемат въглерод от разтворените във водата въглеродни атоми, някои учени са твърдели, че е допустимо тестванията да демонстрират, че пластът е доста по-стар, в сравнение с е в реалност.

Earliest Human Footprints In North America Verified At 23,000 Years Old
— IFLScience (@IFLScience)
За да разрешат дебата, откривателите се завръщат на мястото с нов способ за датиране на отпечатъците.

В ново проучване същият екип от учени, изследва възрастта на земния прашец, събран от същия пласт като семената на Ruppia cirrhosa. Тъй като тези наземни иглолистни растения фиксират атмосферния въглерод, има по-малък късмет датирането им да бъде засенчено от по-стари въглеродни резервоари.

Новите проби удостоверили изказванието, че човешките следи в земята са на възраст 23 000 години. 

" Въпреки че бяхме уверени в първоначалната възрасти на семената, искахме да развием и доверието на общността в тях. Нашите нови данни, съчетани със мощните геоложки и хидроложки доказателства, недвусмислено поддържат заключението, че хора са обитавали Северна Америка по време на последния ледников интервал " , добавя Катлийн Спрингър, съавтор на проучването.

Потвърждаването на тази дата разкрива редица загадки, защото може да изясни по кое време хората за първи път са мигрирали в Северна Америка. Неотдавна най-широко публикуваното мнение беше, че най-ранните жители на Америка са групата  " Кловис ", която се е заселила на континента преди към 15 000 години. По-нови открития изместиха тази времева канара обратно, като оценките за идването на тези първи жители варират от 25 000 до 33 000 години. 

" Отпечатъците са доста нежни в седимента и не могат да мигрират, както биха могли да създадат кости при избрани условия. Броят на отпечатъците и ясната им форма значат, че те несъмнено са човешки ", споделя доктор Рейнолдс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР