Преди два дни Sportal.bg публикува част от последния бюлетин на

...
Преди два дни Sportal.bg публикува част от последния бюлетин на
Коментари Харесай

УЕФА издаде сертификат на БФС, но мистериите с централата и ЦСКА-София остават

Преди два дни Sportal.bg разгласява част от последния бюлетин на европейската централа за клубно лицензиране и финансов феърплей. Чрез него УЕФА разгласи, че ревизира документите на 11 клуба от Европа за сезоните 2017/18 и 2018/19, един от които е ЦСКА-София. Допълва се, че отборите не са определени на инцидентен принцип, а има аргументи за това.

Оказа се, че в същия бюлетин попада и БФС. УЕФА написа, че е наела SGS, която да извърши одит на 55-те европейски федерации по какъв начин издават лицензи на клубовете в съответните страни. След одита, който обгръща сезоните 2017/18 и 2018/19, БФС и още три страни (Португалия, Косово и Гърция) не са получили документ за най-малко един от упоменатите два сезона. Останалите 51 страни в Европа нямат проблем с него.



От УЕФА допълват, че в случай че някоя страна не получи SGS документ, то европейската централа задържа стимулиращи заплащания в размер на 40 000 евро и слага съответния съюз под по-голям надзор.

В бюлетина написа, че сходен документ не се издава заради следните аргументи:

1. незадоволителна ангажираност на управлението към лицензирането;
2. липса на формализирани процедури и политики във връзка с независимостта на органите, които взимат решенията;
3. неспособност за справяне с несъответствия от одита за миналата година.

Добрата вест в тази ситуация е, че казусът към този момент е решен, защото през днешния ден Българският футболен съюз е получил уверение от SGS, че “Системата за клубно лицензиране и мониторинг във връзка с шампионатите на УЕФА е тествана и е открито, че дава отговор на условията на стандарта на УЕФА, в резултат на което организацията е предложена за ресертификация”.



Sportal.bg се свърза с представителя на SGS за България Николай Рулев в опит да разберем какъв тъкмо е казусът с БФС, на което той ни отговори следното:

“Аз не взимам решенията за лиценз. Документите се изпращат в Швейцария и там се взимат решенията. Не мога да разясня за какво БФС не е получил документ преди години. Представлявам организация, която е наета от УЕФА. Така че нямаме право да разясняваме и изнасяме конфиденциална информация. Каквото е написано в бюлетина на УЕФА - това е. Мога да кажа, че БФС покрива условията за лиценз през тази година и ще получи подобен.”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР