Преди дни читател на ни сигнализира в писмо до редакционната

...
Преди дни читател на ни сигнализира в писмо до редакционната
Коментари Харесай

На тел. 112 ли да разберем как да бъдем туристи в Царевец?

Преди дни четец на ни алармира в писмо до публицистичната ни поща за, в случай че не нередности, то които скапват усещанията на туристите от може би едно от най-значимите и с дух исторически места в България.

Ако обобщим недоволството на нашата читателка, то се дължи на - незадоволително обяснителни табели, в това число за работно време, незадоволително тоалетни, в това число те се заплащат макар платената входна такса, както и на рискови и рискови за туристите места. Публикувахме в резюме сигнала на читателя ни, само че се почувствахме задължени да потърсим истината от стопаните на архитектурния монумент.

И без да желаеме да слагаме акцент върху тоалетните, какъв брой и какви са и дали костват 20, 50 или 100 стотинки, не може да не направи усещане, че получихме разнообразни и даже противоречащи си отговори, на едни прекомерно обикновени въпроси. Едните отговори от община Велико Търново, другите от Регионален исторически музей - Велико Търново. Община Велико Търново от 2014 година стопанисва и упражнява директния надзор над културния обект , като в ръководството взе участие също и РИМ- Велико Търново.

Първоначално позиция по отношение на проблема получихме от общината, към която и отправихме запитванията си. Малко по-късно обаче получихме отговори и от РИМ- Велико Търново, които обаче се оказа, че се разминават с тези на общината. От музея прецизираха, че през 2015 година община Велико Търново е предоставила Архитектурния резерват " Царевец " за стопанисване и ръководство на РИМ- Велико Търново.

Тоалетните

Припомняме, че един от значителните проблеми, за който ни алармира клиент на " Царевец " и наш четец бе, че използването на тоалетната на територията на обекта се заплаща настрана, както и че в съответния случай помещението е било заключено и на процедура - неизползваемо. Дори и против възнаграждение.

От пресцентъра на община Велико Търново опровергаха това изказване, че е нужно възнаграждение, само че потвърдиха, че работното време на тоалетните е лимитирано през зимния сезон, защото при температури под 0 градуса има риск от заледяване на водопроводите. За решение на въпроса са сложени химически тоалетни на входа на крепостта и следва слагането на спомагателни такива.

РИМ- Велико Търново обаче даде по-различна информация, която сочи, че в действителност тоалетните се заплащат по 1 лева в интервала 1 април-30 ноември, като надлежно през останалото време са безвъзмездни, а достъпът до тях е обезпечен в границите на работното време.

Заключени

Друг регистриран минус в сигнала на посетителката бе, че тя и други туристи са се оказали заключени в обекта след края на работното му време. За това обаче не могла да заяви на уредниците заради обстоятелството, че на табелите липсвали посочени телефони за информация или връзка със чиновник.

По съответния проблем от пресцентъра на общината изясниха, че още на входа на крепостта всички гости се осведомят за работното време. Освен това 60 минути преди края на работния ден по аудиоуредба, чиито представители са ситуирани на територията на целия архитектурно-музеен резерват, се пуска аудиоклип на български и на британски език, в който е упоменато по кое време и в какъв брой часа се заключва крепостта. А телефонните номера са посочени както на осведомителните табели в крепостта, по този начин и на уеб страницата на Регионален исторически музей -, допълват от общината.

Отново разминаване срещаме обаче в позициите на двете институции, като от РИМ- Велико Търново признават, че табели с телефонни номера на чиновници на музея не са сложени. Като причина за това показват, че работно време на обслужващия личен състав завършва по едно и също време с това на резервата, а при нужда посетителите следва да употребяват националния телефон 112. В обяснението си от музея започнаха и сами да си опонират с изказванието, че един час преди края на работното време продажбата на билети се прекратява, а в това време през последния час от работата на касата закупуващите билети гости се предизвестяват от касиера и защитата за часа, в който резервата се заключва. Изводът, който вършим от показаната информация е, че:
Работното време на чиновниците е същото с това на крепостта Билети не се продават, когато остава един час до края на работния ден През последния час от работата на касата, посетителите се предизвестяват от чиновниците по кое време работния ден приключва
Но нали касата работи до часа, в който завършва работа и АМР " Царевец "? Хем не се продават билети, хем закупуващите се предизвестяват.

Същото било изписано и на двуезични табели на кабините на касата и защитата, а работното време за експозициите и обектите е посочено в формалния уебсайт на РИМ - Велико Търново и ФБ, допълват още от музея.

Попитахме и по какъв начин се действа при заключени туристи след края на работния ден? От пресцентъра на общината ни увериха, че сходни случаи са изключителна необичайност и допълниха, че ежедневна процедура е, крепостта да се заключва след излизането на последния влезнал екскурзиант. Все отново при сходен сигнал, незабавно след подаването му се изпраща чиновник да отключи Първа врата. От общината не конкретизираха по какъв начин посетителите подават въпросния сигнал обаче. Е, от РИМ-Велико Търново ни обясниха, че туристите се свързват с тел. 112, които от своя страна уведомяват охранителната компания, осигуряваща сигурността на обекта през нощта, а техен мобилен екип отваря заключените гости.

Сигурност

Екипът на News.bg се заинтересува и доколко е обезопасен Архитектурният резерват " Царевец ", защото и по този въпрос имаше подозрения в сигнала, изпратен до нас.

От пресцентъра на община Велико Търново показаха, че са налични ясно обрисувани туристически алеи и направления. Налице са и предупредителни надписи и знаци, които приканват туристите да се не качват на самата крепостна стена и осведомят за заплаха. Считат това за задоволително като обезопасяване и разчитат на съвестта и разсъдъка на хората. Не би било редно чиновниците да " охраняват " туристите по време на визитите им, допълват още в позицията си.

По този въпрос общината и РИМ-Велико Търново реализират прочут неприсъствен консенсус, като от музея също са на мнението, че резервата е обезопасен във вероятната степен, като са сложени защитни парапети на част от оборудванията. На разнообразни места, най-много по отчасти реставрираните фортификационни уреди, са сложени 20 табели за заплаха с двуезичен надпис и графични знаци, показват още от РИМ- Велико Търново. По данни на музея на 6 места са сложени и двуезични стационарни табели с 10 " Препоръки за безвредно посещаване на АМР " Царевец ", а листовки в яркожълт цвят със същите рекомендации, отпечатани на български, румънски, немски, съветски, испански, френски и британски езици, се раздават на посетителите, като годишното им количество е 30 000 бр. Безопасността се следи от обслужващия личен състав, а главната грижа остава в ръцете на всеки един клиент, допълват още от Регионалния исторически музей - Велико Търново.

Коя институция е по-наясно със положението и работната активност на крепостта " Царевец " могат само предходни и бъдещи гости да преценяват. Все отново остава мистерия за нас за какво участва сходно разминаване в позициите на общината и Регионалния музей във Велико Търново, отговарящи за една от най-величествените замъци в България.
 Царевец - сред историческата горделивост и разочароващите неуредици
Царевец - сред историческата горделивост и разочароващите неуредици

Читател на News.bg алармира за липса на тоалетни и съответно обезопасяване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР