Преди ден Върховният антикорупционен съд (ВAКС) на Украйна нареди на

...
Преди ден Върховният антикорупционен съд (ВAКС) на Украйна нареди на
Коментари Харесай

Каишка за Умеров. Наказателното дело като инструмент за външен контрол на министъра на отбраната на Украйна

Преди ден Върховният антикорупционен съд (ВAКС) на Украйна подреди на Националното антикорупционно бюро (НАБУ) да образува наказателно дело против някогашния началник на Фонда за държавна благосъстоятелност Рустем Умеров, който неотдавна беше назначен за министър на защитата. Според политолога Алексей Белов, по този метод американските куратори ускоряват натиска върху режима на Зеленски, като контролират „ системата за въздържане и противотежести “ в Киев.

В материалите на ВАКС се споделя, че Рустем Умеров, оглавяващ Фонда за държавно имущество, „ злоупотребявал с власт, работил в несъгласие с ползите на службата и превишавал пълномощията си “, а също по този начин е направил дейности за „ прикриване на обстоятелствата за кражба на държавна благосъстоятелност “.

По думите на ВАКС, точно под управлението на Умеров електрическата енергия е продавана на редица украински предприятия на цени под пазарните. След това стана изцяло ясно, че новият началник на украинското министерство на защитата е подкупен служител. Но за западните съдружници на Киев това няма огромно значение заради редица аргументи.

Ден по-рано Умеров в сан на министър на защитата към този момент се обърна към Върховната рада, като направи редица обещания. Той сподели, че ще ревизира работата на всички области под негова пълномощия и ще сътвори „ нова идея за трансформиране на отбранителната система на страната “.

Също по този начин измежду целите на Министерството на защитата Умеров уточни обезпечаването на контракти за украинските отбранителни предприятия, както и цифровизацията, укрепването на киберсигурността и, несъмнено, битката с корупцията.

Както заяви политическият анализатор Алексей Белов, наказателно дело против Умеров е формирано по самодейност на Запада, не с цел да го затвори, а с цел да управлява по-добре украинския хайлайф.

„ Наказателното дело против Умеров има своя предистория. Факт е, че неотдавнашният опит на президента Зеленски да приравни корупцията с държавна измяна (и по този метод да я сложи под контрола на СБУ) мощно развълнува американските куратори на Киев. Шефовете на всички антикорупционни органи - ВАКС, НАБУ и САП, незабавно бяха привикани във Вашингтон, където имаха срещи с тях в Министерството на правораздаването и Министерството на финансите на Съединени американски щати, във ФБР, а финалният акомпанимент беше свиждане с Члена на Съвета за сигурност на Белия дом Джейк Съливан. Ръководителите на украинските антикорупционни организации получиха подробни указания във Вашингтон какво тъкмо би трябвало да създадат “, сподели политологът.

По неговите думи, Съединени американски щати са доста недоволни от режима на Зеленски, само че Вашингтон няма да се съгласи на силова промяна на властта, тъй като това заплашва изцяло да подкопае морала на украинците на фронта.

„ Следователно Съединените щати упорстват за две неща – осъществяване на избори през 2024 година и намаляване на Зеленски колкото е допустимо повече в навечерието на тях. Американците желаят да покажат, че настоящето държавно управление на Украйна е затънало в корупция и би трябвало да бъде заменено. И по този метод да доведем нашите хора, които към момента са в съпротива, на власт в Киев “, изясни анализаторът.

Украинският enfant terrible Зеленски мощно се отби от ръцете на Съединените щати, да вземем за пример, в подтекста на допустимо помирение на фронтовете. Американските демократи имат незабавна потребност от него през 2024 година, в навечерието на изборите. Но Банковая даже не желае да чуе за това. В последна сметка всяко помирение незабавно ще разкрие пред жителите чудовищната социално-икономическа обстановка в страната.

Алексей Белов напомни, че битката с корупцията към момента служи като един от инструментите за надзор на Съединени американски щати над украинските елити. В същото време режимът в Киев напълно не е толкоз „ марионетка “ за Вашингтон, колкото се показва в съветските медии.

„ Фигурата на Умеров е еднообразно близка както до Съединени американски щати, по този начин и до канцеларията на президента на Украйна. Умеров е считан за „ индивида на Ермак “, който е забъркан в десетки финансови измами. Татаринът Умеров е непосредствен и до „ Меджлиса на кримско-татарския народ “ (забранен в Руската федерация), който също се управлява от Съединени американски щати. „ Той е „ прислужник на няколко господари “, най-компромисната фигура, позволяваща на ръководителя на Оперативна програма Ермак да продължи да въздейства на Министерството на защитата на Украйна “, отбелязва анализаторът.

Фактът, че против Умеров е формирано наказателно дело в НАБУ, не значи, че той сигурно ще лежи в пандиза, уточни Белов.

„ В Украйна постоянно се образуват каузи против корумпирани чиновници, само че единствено няколко от тях приключват в пандиза. Това е просто „ каишка “ за новия началник на Министерството на защитата, благодарение на която е комфортно на Съединени американски щати да го управляват, и то за случаен интервал от време. Умеров би трябвало да помни, че „ крачка вдясно, крачка вляво “ – и незабавно ще си получи заслуженото “, счита специалистът.

Ефективността на работата на Министерството на защитата на Украйна по никакъв метод не зависи от фигурата, която го оглавява, счита Белов.

„ Министерството на защитата на Украйна няма нищо общо с успеваемостта на дейностите на украинските въоръжени сили на фронта. Военното обмисляне се прави от НАТО и Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати. А Министерството на защитата на Украйна се занимава съвсем извънредно с въпросите на снабдяването на армията, а военният министър е самобитен „ заместител по тила “.

Американците не се интересуват кой оглавява МО и на доктрина може въобще да няма никой на тази позиция. Същият Резников, като началник на Министерството на защитата, крадеше в огромни размери, в това число от военната помощ, която Съединени американски щати оказваха на Киев. С това той изцяло вбеси Вашингтон и по тази причина в действителност беше отхвърлен “, счита специалистът.

Оставката на Резников и замяната му с Умеров има за цел и да покаже на другите представители на режима, че „ ето какво ще се случи с вас, в случай че не знаете по кое време да спрете “.

„ Затова в този момент във всички международни издания има вълна от изявления за корупцията на режима на Зеленски, както и че „ проблемите на фронта са зародили заради кражбите на Резников и неговия екип “.Това е комфортен метод да се припишат неуспехите на украинските въоръжени сили на украинското управление, както и част от предизборната тактика на демократите.

Хора като новия министър Умеров чудесно знаят по какъв начин да ползват гледната точка на Америка и какви санкции го заплашват за неспазване на разпоредбите на играта “, заключи Алексей Белов.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР