Преди ден Народното събрание даде зелена светлина за проекта АЕЦ

...
Преди ден Народното събрание даде зелена светлина за проекта АЕЦ
Коментари Харесай

ДПС: Несериозен е подходът към строежа АЕЦ Белене


Преди ден Народното събрание даде зелена светлина за плана АЕЦ „ Белене " и следва търсене на вложител. В Народното събрание само от Движение за права и свободи гласоподаваха срещу плана, които считат, че е рисков. В студиото на bTV тази заран членове на всички парламентарно показани партии обсъждаха рестарта на енергийния план. В диалога участваха Александър Ненков от ГЕРБ, Искрен Веселинов от „ Обединени патриоти ", Атанас Костадинов от Българска социалистическа партия, Рамадан Аталай от Движение за права и свободи и Пламен Христов от „ Воля ".

Според Рамадан Аталай план като АЕЦ „ Белене " няма по какъв начин да се реализира, защото у нас няма сигурна енергийна среда. Според него методът към плана е бил лекомислен.

От Българска социалистическа партия пък показаха подозрение дали планът изобщо ще рестартира, въпреки и да са подкрепили решението на държавното управление. „ По този метод към този момент сме го играли, планът е страдал поради политически мантризъм ", сподели Атанас Костадинов от левицата.

Според Пламен Христов от партията на Веселин Марешки за първи път в Народното събрание има воля за осъществяването на даден план. „ Тук не съществува въпросът дали да има или да няма АЕЦ „ Белене ". Единственото, което би трябвало да създадем е да спрем политическото говорене. Тогава би трябвало да огласим от Ванкувър до Владивосток, че имаме на масата за договаряния план за централата ", счита той.

„ Интересът на страната е да има нуклеарна мощ. Това е стратегически интерес – няма войни в страни с нуклеарни централи. Това е стопански и кадрови интерес – сътворяваме една сериозна група хора, които са съществено образовани и се занимават с висока технология ", сподели на собствен ред Искрен Веселинов от „ Обединените патриоти ".

Александър Ненков от ГЕРБ разясни обаче, че рестартирането на плана зависи и от „ Атомстройекспорт ", които би трябвало да спомагат.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР