Преди да навърши година и половина, детето още не е

...
Преди да навърши година и половина, детето още не е
Коментари Харесай

Не слагайте детето на гърне, преди да е навършило година и половина - две

Преди да навърши година и половина, детето още не е готово да се научи да върви в гърне, настояват учени пред   detstrana.ru . Те са потвърдили, че множеството хлапета са подготвени да се приучат към гърне след 18-месечна възраст – точно на година и половина те стартират да схващат какво и за какво е належащо да вършат в него.

Преди 18-24 месеца то просто не може да управлява пикочния мехур и червата и те се изпразват автоматизирано, защото мускулите още не са укрепнали задоволително.

Бебето не осъзнава, че желае да отиде в тоалетна. Когато пикочният мехур или червата се напълват, по нервите се предава сигнал в гръбначния мозък, а след това и в основния и по този начин детето схваща, че желае да пишка или да ака. Чак тогава то може осъзнато да седне на гърнето и да си свърши работата.

Ранното слагане на гърне може да породи проблеми

Много лекари мислят, че преди детето да се е научило да сдържа и отпуска мускулите си по свое предпочитание, е прекомерно рано да бъде приучвано да върви в гърне и това може да аргументи разнообразни компликации в бъдеще.

Отс ъствие на привички

За готовността на хлапето да усвои урока с гърнето приказват следните привички: то към този момент умее да се навежда, да кляка и да става, да си смъква гащите самичко, да схваща какво му говорите, както и да изпитва възприятие на дискомфорт, в случай че бельото му е мокро или изцапано.

Е моционал на незрялост

Повечето деца стартират да схващат и с готовност да извършват желанията на мама, да слушат нейните препоръки на към 2 година В тази възраст на дребните им е прелестно да доставят наслада на родителите си, гордеят се със своите достижения и усвояват нови привички.

Игра та е на първо място

До 2 година децата постоянно се заиграват и закъсняват да седнат на гърнето – обикновено е. Те още не възприемат този комичен предмет по предопределение.

Ако гърнето буди интерес у напълно дребното дете, то е тъй като си мисли, че е следващата играчка. Чак по-късно схваща защо се употребява.

Ч естото и дълго седене скапва настроението

Малките никак не обичат да се задържат дълго на гърнето – в близост е цялостно с какви ли не забавни и нови неща. Чак към 2-годишна възраст те могат осъзнато да „ помедитират на трона “.

Ранн ото привикване към гърне може да предизвика митинги

Детето изрично отхвърля да седне на гърненцето? Може да не е " узряло " да разбере вътрешните процеси, свързани с пълненето или изпразването на пикочния мехур, и родителските " команди " да го карат само да се бунтува.

Дв егодишното може да усвои навика за няколко дни.

И колкото по-рано се заемете с приучването към гърне, толкоз повече старания ще се изискват. А когато поотрасне, начинанието ще се увенчае по-бързо и по-лесно с триумф.

Когато решите, че моментът за образованието в тази посока е назрял, имайте поради следните неща:

Мъничето може да се изплаши

Често се случва изначало да си сяда умерено на гърнето, само че не след дълго реагира истерично на всички опити да го сложите. Спомнете си по кое време за финален път е било умерено, от какво може да се е изплашило – от внезапен тон, от хлопната врата, от студената повърхнина на гърнето? Или пък някой му се е скарал, че седи прекомерно дълго?

Открийте източника на страха и го неутрализирайте.

Може да не се усеща добре

Истериите, капризите, неналичието на вкус, напишканите гащи може да са симптом, че детето не се усеща добре, и протестът против гърнето да е израз точно на това неразположение.

В този случай е добре да се запасите с памперси. Когато всичко се размине, ще се върнете към гърнето.

Стресира се

Преди раждането на сестричето му детето си е ходело умерено на гърне, само че когато вкъщи се появява още едно бебе, момченцето престава – това е нормална реакция на напрежението. Стресиращи обстановки могат да бъдат пътувания, бракоразвод, даже прост фамилен спор.

Не бързайте да купувате нови памперси – обстановката е поправима, стига да я овладеете:

Не  се карайте на детето

Не му се карайте, че още не е готово, не го подканвайте нервно, не го карайте принудително да стои прекомерно дълго, с цел да не се отврати от процеса.

Гърнето би трябвало да бъде комфортно

Ако му е неприятно да стои на него, може самото гърне да е студено, неустойчиво, грозно – сменете го.

И най-важното – настройте се положително. В игри и закачки се прескача всяка преграда, единствено бъдете спокойни, уверени и усмихнати! 

Източник: Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР