Преди броени дни смъртта на млада иранка разтърси Иран и

...
Преди броени дни смъртта на млада иранка разтърси Иран и
Коментари Харесай

22-годишната иранка, за която цял свят говори: пребита до смърт от моралната полиция заради свален хиджаб

Преди броени дни гибелта на млада иранка раздруса Иран и остави чувството за буца в гърлото на милиони хора по света. Махса Амини издъхна, откакто бе арестувана от нравствената полиция поради неспазване на строгите правила за носене на хиджаб. Дори и президентът персонално е изказал съболезнования на родителите на умрялото момиче. " Вашата щерка беше и моя щерка ", име е споделил той по телефона малко преди да отпътува през вчерашния ден за Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Ебрахим Раиси им е заречен цялостно следствие на случая, съобщи държавната осведомителна организация ИРНА.

Смъртта на Амини разбуни духовете и провокира вълна от тъга и възмущения в цялата страна. Хаштагът #MahsaAmini е един от най-често употребяваните сега в Туитър и Инстаграм. Новината за хипотетичната насилствена гибел на момичето бе отразена в целия свят и в този момент казусът " Амини " е измежду най-коментираните нещастия из медийното пространство. На въпроса какво се е случило с девойката, към този момент прецизен отговор и приемливо пояснение на случилото се иланското държавно управление към момента не е дало. 
                             

22-годишната Махса Амини е от малко градче в западната иранска провинция Кюрдистан. В началото на предходната седмица тя отпътува дружно с брат си за Техеран, с цел да прегледат забележителностите на столицата. Там във вторник вечерта към 18 часа Махса е арестувана от нравствената полиция за погрешно носене на наложителния хиджаб на главата. Два часа по-късно я закарват болница, откакто дамата ненадейно изгубила схващане, настояват от полицията.

Снимката на Махса от болничното легло с отекли очи и кървящи уши се популяризира мълниеносно в мрежата и бе споделяна от редица международни звезди. Кадърът визира бездънен и мъчителен проблем - сензитивен нерв на иранското общество - страданията от ежедневните унижения, на които са подлагани дамите, майките и дъщерите в Иран, задължавани да носят хиджаб. 
                             

Известно е, че след Ислямската гражданска война през 1979 година дамите би трябвало да съблюдават строги правила за това по какъв начин да покриват главите и другите елементи от тялото си. Милиони дами в Иран се опълчват на това и доста от тях пускат хиджаба да пада свободно върху раменете им, вместо да пристягат и скриват с него напълно косите си. По този метод те рискуват да попаднат в полезрението точно на нравствената полиция и да бъдат задържани.

Случаят с 22-годишната жена предизвика голям брой консуматори на интернет да наводнят интернет с видеа, показващи по какъв начин дами са пребивани при задържането им от нравствената полиция. След клиповете има и такива, които са документирали жестоки удари по главата на арестуваните, откакто са влачени за косите до полицейската кола.

Tahran’da fotoraftaki kyafeti ve baörtüsünün “slami olmad ” gerekçesiyle Ahlak Polisi tarafndan gözaltna alnrken dövülen ve komaya giren 22 yandaki hayatn yitirdi! Laiklik ite buna kar var!

Bu gözaltna alnmadan 1 saat önceki fotoraf.
— Zülâl Kalkandelen (@veganzulal)

Махса Амини беше публично оповестена за мъртва в петък - три дни след постъпването ѝ в болница. Според уверенията на полицията тя е получила сърдечен удар. По държавната телевизия бе даже излъчено малко видео, показващо по какъв начин младата жена внезапно се свлича на земята, до момента в който беседва с служителите на реда. В събота от болничното заведение разгласиха известие в Инстаграм, съгласно което Махса е била откарана в болничното заведение в положение на мозъчна гибел. По-късно този пост беше заличен.

Според държавните медии правораздаването е почнало следствие на случая за определяне на точната причина за гибелта на дамата. Много иранци обаче се съмняват в искреността на полицията и в това по какъв начин тъкмо се води това следствие. Тялото на умрялата още в петък вечерта беше върнато в родния ѝ град Сакез, без да е правена аутопсия, а на другия ден тя беше заровена. Същия ден от провинция Кюрдистан потеглиха митинги, които се разрастват в цялата страна. 

 
                             

Междувременно зачестяват известията за съществени разстройства в мобилния интернет, което затруднява шерването на фотоси и видеа в обществените мрежи. На погребението в събота хиляди излязоха да стачкуват пред офиса на локалния губернатор. По данни на организация Fars се е стигнало и до стълкновения със силите на реда, а полицията е употребила сълзотворен газ против протестиращите. 

Сблъсъци сред стачкуващи и полиция имаше също и в Санандадж, столицата на ирански Кюрдистан, в неделя. Силите на реда са стреляли предупредително във въздуха, само че има и ранени протестиращи. От взаимност с умрялата млада жена редица търговци от провинция Кюрдистан оповестиха, че в понеделник няма да отворят магазините си.

Жените къщо показват солидарността си, само че по собствен по-специален метод. Едни от тях демонстративно изгарят забрадките си. Други режат косите си и документират това със фотоси и видеа, които качват в интернет. 



 

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР