Преди броени дни НАСА оповести, че благодарение на получени данни

...
Преди броени дни НАСА оповести, че благодарение на получени данни
Коментари Харесай

Автоматичната междупланетна станция Джуно откри топлинен източник на юпитерианската луна Йо – може да е вулкан

Преди броени дни НАСА оповести, че с помощта на получени данни от инструмента JIRAM на автоматизираната междупланетна станция “Джуно ”, на юпитерианската луна Йо е открит нов топлинен източник. Учените допускат, че това може да е неоткрит до момента вулкан.

“Все още не отхвърляме опцията за придвижване или смяна на парещ район, прочут от преди, само че е мъчно да си представим по какъв начин подобен би могъл да се придвижи на такова огромно разстояние и да си остане същият ”, разяснява Алесандро Мура, един от откривателите на “Джуно ”, работещ в Националния институт по астрофизика в Рим. Тук е любопитно да оповестя, че инструментът JIRAM е издигнат и финансиран от Италианската галактическа организация. 

Автоматичната станция на НАСА “Джуно ”, която дойде в орбита към Юпитер през 2016-та година, продължава да работи до ден сегашен. Очаква се задачата й да продължи най-малко до 2021 година. 

На тази инфрачервена фотография от “Джуно ” е маркирано мястото, където е открит новият топлинен източник на Йо. Photo credit: Credits: NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР