Преди броени дни Методи Лалов пусна статус във Фейсбук срещу

...
Преди броени дни Методи Лалов пусна статус във Фейсбук срещу
Коментари Харесай

Горещ анализ: Предизвестена ли е смъртта на ДБ?

Преди броени дни Методи Лалов пусна статус във Facebook против Христо Иванов и управлението на Демократична България. Той изиска оставката им, като ги упрекна в подмолни сметки, заблуждаване на електората и „ комсомолщина “. Освен името на Христо Иванов, Лалов уточни и тези на Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева.

Най-радикалните последователи на Демократична България незабавно скочиха на Лалов, наричайки го „ предател”, „ трол”, „ обслужващ статуквото”, а най-верните поддръжници на Иванов и сие, от няколко дни неуморно творят хвалебствени статуси в отбрана на управлението, осъзнавайки заплахата поддръжката на гласоподавателите към Демократична България да се сгромоляса безусловно месец преди изборите, написа.

Нещо, което стартира още с оповестяването на новия състезател на сцената, а точно планът на някогашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Според вътрешни източници, разцеплението в Демократична България е почнало от този миг, което е довело и до претенции от страна на основни фигури, да отпаднат гражданските лица от листите.

Причината е, че хора като Антоанета Цонева, Атанас Атанасов, Ивайло Мирчев и други, не са сигурни, че ще бъдат определени, заради упования невисок резултат през ноември. Единствената алтернатива е да се заложи единствено на партийни фигури, което ще обезпечи място в Народното събрание на „ старите кучета”.

По-този метод ще отпаднат харесвани от гласоподавателите лица, като Мартин Димитров и Елисавета Белобрадова. Запознати до партийните каузи на Демократична България настояват, че сега Лалов се явява като изразител на позицията на много от засегнатите. Тази възможност уточни самият Лалов в един от статусите си:

„ Да сте разбрали в "Да, България " или в Демократична България да са избрани преди всичко като водачи на листите за народни представители хора от младежките организации на "Да, България " и ДСБ и младежи от "Зелено придвижване "?”

Проблемът със спуснатите от горната страна назначения не е от през вчерашния ден. Плевен още веднъж се обрисува да провокира разкол сред "Да, България " и ДСБ. На последните избори доближените до Христо Иванов блокираха номинацията на Стоил Яков, която беше утвърдена от националното управление на ДСБ и постановиха Найден Зеленогорски.

Във Варна обстановката не е по-различна - ДСБ са въстанали и са декларирали, че в случай че Стоян Михалев отново води листата, варненското ДСБ ще я напусне, като опасността е, че ще се трансферират към партията на Петков и Василев. Не по-различна е обстановката в Сливен и Ямбол, където недоволството зрее от дълго време.

Ситуацията в обединението се усложнява още повече от номинацията на Лозан Панов за президент.

Настоящият ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) беше повдигнат от предприемчив комитет на 2 октомври, регистриран от гражданска групировка „ Правосъдие за всеки “. В 37-членния ИК няма представители на Демократична България, а съгласно някои, „ Правосъдие за всеки” не са разискали авансово концепцията си с Христо Иванов, което е сложило Демократична България пред приключен факт.

Не е загадка, че Лозан Панов е доста по-необходим на Демократична България в правосъдната система и като ръководител на Върховен касационен съд, в сравнение с като президент, на която позиция няма да може да води битката против Иван Гешев. Допълнителен и не по-малко стеснителен за Иванов и сие проблем е, че претендентът за вицепрезидент е с изключение на противоречиво лице, и неособено разпознаваемо измежду тесните последователи на обединението.

Мария Касимова-Моасе евентуално и не дава отговор на изискването да се кандидатира на тази позиция, тъй като както сама тя неведнъж е заявявала в разнообразни изявленията и публикации, от 2015 година не живее в България. Без значение дали ще се стигне до действителен отказ, подозрението е налице, което ще лепне в допълнение леке върху така и така нестабилната коалиция.

Отмъщението на отхвърлените

През 2017 година Кирил Петков е определен в Изпълнителния съвет на скоро основаната към оня миг „ Демократична България “. На уеб страницата на Демократична България и все още към момента стои новината за Петков и фотографията му, както и обяснението, че е икономист.

Според осведомени, до 2017 година Кирил Петков е един от най-активните членове на Изпълнителния съвет на „ Да, България”, опитващ се да наложи концепциите си.

Това обаче не се харесва на Христо Иванов и Антоанета Цонева, които виждат опасност в младия, просветен и харизматичен, най-малко спрямо тях, Петков. Стига се до спор, след който Кирил Петков взема решение да напусне Демократична България. Последват го татко му, както и други симпатизиращи им.

Още през септември Петков беше безапелационен, че на изборите никога не би трябвало да се явят в обща листа с Демократична България: „ Има хора и вдясно, и вляво. Ние очевидно ставаме новият център. Трябва да дадем цялостна народна власт на гласоподавателите да гласоподават по цялата палитра - от най-ляво до най-дясно.”

Според социолози, „ Продължаваме промяната” ще вземат сред 10% и 15% на идните парламентарни избори, като с изключение на разочаровани гласоподаватели на Има Такъв Народ, огромна част от гласовете им ще дойдат точно от Демократична България. Тези прогнози слагат обединението на Христо Иванов зад Политическа партия, което в допълнение утежнява ситуацията в така и така нестабилната Демократична България.

Някои анализатори напомнят, че обстановката с Политическа партия в избрана степен припомня и появяването на Национална движение „Симеон Втори" преди години. Други, въпреки тези прогнози да са нереалистични към този миг, припомнят и още нещо – прогнозите тогава даваха към 10% на партията на Симеон Сакскобургготски, а действителният избор беше за него беше над 40%.

Политическа партия удря и по политическите цели на Демократична България, като в реалност си „ присвоява” част от програмата им. Петков и Василев незабавно показаха като проблеми автомагистралите и Българска банка за развиване, които са фокус и на Демократична България от самото им основаване.

От друга страна, Политическа партия съвсем не приказва за корупция и правосъдна промяна, което евентуално се дължи на обстоятелството, че са очевидци на неуспеха на Демократична България по тази линия и не желаят да се трансфорат в следващата навита на пружина на тази тематика партия, която в реалност не реализира нищо.

Вчера пристигна и различен непредвиден за Демократична България удар. Ицо Хазарта разгласи посредством Facebook профила си, че ще се занимава с политика, като се кандидатира за депутат през листите на Политическа партия и ще бъде лидер на листите на Политическа партия в 25 МИР- София.

Надали е инцидентен и изборът на този МИР – там по традиция се води "лидерска борба ", а против Хазарта, от страна на Демократична България, ще застане Христо Иванов. Пред два дни се появи и информация, че Ицо Хазарта е бил изпъден от Демократична България. "Клането в Демократична България придобива страшни размери “, написа режисьорът и един от създателите на Демократична България Виктор Димчев. Той разкри и, че и други жители, с изключение на Ицо Хазарта, са изгонени от листите.

Не по-малко скандални са слуховете, които се прокрадват последните дни, а точно, че в дъното на всичко протичащо се сега стои някогашният водач на ДСБ Радан Кънев, като за момента ангажимента е Методи Лалов да излезе с името и лицето си.

Целта е Лалов да опипа почвата, а след все по-очертаващия се неуспех на парламентарните и президентски избори, да бъдат поискани оставките на цялото управление на Демократична България, като на местата на Христо Иванов и Атанас Атанасов седнат Методи Лалов и Радан Кънев.

Именно Кънев легитимира Христо Иванов като политик, даде му поддръжката си, а когато пристигна моментът да се съберат през 2017г, Иванов му заби нож в гърба, което докара до невлизане в Народното събрание и на двете партии.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР