Преди броени дни бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов заяви,

...
Преди броени дни бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов заяви,
Коментари Харесай

Огледайте се: ДПС е навсякъде |

Преди броени дни някогашният втори в ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи, че Движение за права и свободи са били " обслужвани с всичките горски в цялата страна " от властта на ГЕРБ и Борисов. Той обаче пропусна доста други неща.

Благодарение на системата от подмолни сделки, Движение за права и свободи не са излизали нито от горския бранш, нито от Държавен фонд " Земеделие " от началото на този век. А с помощта на кръга на Пеевски не са излизали и от правосъдната система, държавни регулатори, Българската банка за развиване (ББР)...

" Ипотека " в Сараите

Това към този момент не е социална загадка. Това е статуквото. Контрол върху горските в страна като България, където корупцията е безобразно висока, а бедността - най-голяма в Европейски Съюз, е действителна власт. Първо: за хората в планинските и полупланински региони това значи достъп до гората за дърва. Лоялност и глас за Движение за права и свободи или пък студуване - изборът е предпоставен. Второ: за горската мафия, а и за компаниите за дърводобив и дървопреработване това значи достъп до дървесина, т.е. надзор върху цялостен един стопански бранш.

Така че няма по какъв начин да бъде извадено Движение за права и свободи от властта (формално не е сътрудник на ГЕРБ). Но да се извади властта от Движение за права и свободи - това ще е сизифов труд. Радикалната смяна, рестартът на демокрацията, какъвто го желаеха многолюдните летни митинги, значи не просто Борисов да подаде оставка, а да не се повтори схемата на " ипотекиране в Сараите ", както дефинира ръководството на ГЕРБ водачът на " Да, България " Христо Иванов.

Влиянието на Движение за права и свободи е проникнало в основни сфери, въпреки гласовете за партията да понижават. Ако през лятото на 2009 година, когато Бойко Борисов и ГЕРБ печелят своя първи мандат, Движение за права и свободи получава 610 521 гласа - доста достижение, на идващите през 2013 година взима 370 186. След краха на кабинета " Орешарски " през 2014 година, Движение за права и свободи има 487 134 гласа, а на последните парламентарни избори резултатът е най-слаб - 315 976.

Само двама министър председатели не угодиха на Движение за права и свободи

Движение за права и свободи може и да не надвиши 400 000 на идния избор, само че силата на Движението от дълго време не е в урните, а в наложените зависимости. Част от гласоподавателите на Движение за права и свободи избраха ориста на гастарбайтери. Защото партията не се постара за електората си по този начин, както го направи за почетния ръководител и управническия си хайлайф.

Реториката против Движение за права и свободи като организация на етническа основа, като " турската партия ", откривателят Румен Аврамов дефинира като ирационална в книгата си " Икономика на възродителния развой ", защото "...въпросната партия в действителност развива до краен лимит пороците на българския политически живот и се употребява (или е била замислена) като инструмент на етнически българската олигархия ".

Този инструмент беше употребен от съвсем всички политически сили. От 1992 година насам, когато " мощният депесарски шут ", както го назова Ахмед Доган, смъкна кабинета на Съюз на демократичните сили и премиера му Филип Димитров, единствено двама министър председатели не пожелаха да угодят на Движение за права и свободи по време на мандатите си - Жан Виденов и Иван Костов. И двамата са отвън политиката. А Виденов бе зачеркнат и от личната си партия - Българска социалистическа партия. По това време " Движение за права и свободи " и " основен прокурор " още не бяха обвързани в едно изречение, както в този момент, а Пеевски е чествал пълнолетието си. В едно от редките си изявленията - пред сп. " Правен свят " преди 10 години Виденов съобщи: " Мисля, че Движение за права и свободи не е партия. Движение за права и свободи пази само корпоративни ползи. И то на компании, които не са зародили в натурален пазарен развой, а са назначавани в мътния първичен интервал на прехода ". В книгата си " Свидетелства на прехода " Иван Костов, който пристигна на власт точно след краха на кабинета " Виденов ", напомня по какъв начин " управлението на Движение за права и свободи и изключително Ахмед Доган започнаха да стават близки със основания от репресивните служби на комунистическия режим конгломерат " Мултигруп ". "

Не са безапелационни опитите на Борисов и доближените му да отхвърлят, че негови министри - Румен Порожанов, Емил Караниколов, Владислав Горанов, са обвързани с Движение за права и свободи. Имаше едни кавги с " къщи за посетители ", едни приватизационни покупко-продажби с ИПК " Родина ", " Булгартабак " и Дипломатическия клуб в Бояна, едни схеми в ББР, от които се възползваха избрани компании - и това са единствено обществено известните каузи.

Движение за права и свободи държи менюто

Има ли късмет Движение за права и свободи за политическа нормализация, за действителна промяна в демократичната партия, чието лице демонстрира в Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ)? Ако за ГЕРБ би имало живот и без Бойко Борисов, догадка за Движение за права и свободи без Доган и Пеевски няма - това би значело завършек на Движение за права и свободи.

Това ли желае митингът? " Движение за права и свободи " и " Пеевски " не се чуват откъм групата на левите - Мая Манолова, Румен Петков, Александър Томов, деятелите на партия " Възраждане ". Те са фокусирани само към настояването за оставка на Бойко Борисов. И президентът Румен Радев не посочва Движение за права и свободи и Пеевски в подтекста на задкулисие. Приносът на Движение за права и свободи за избора му е прочут. А водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова може и да приказва за " подмолната коалиция ГЕРБ-ДПС " и зависимостта на Борисов от Пеевски, само че ще спре ли обслужването, в случай че социалистите се нагърбят със идващ кабинет? Защото Движение за права и свободи държи менюто.

Б. ред. - Статията е от
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР