Преди близо 18 години, повечето документални телевизии се фокусираха върху

...
Преди близо 18 години, повечето документални телевизии се фокусираха върху
Коментари Харесай

Пола Диц: Аз бях съпругата на най-извратения човек в Уичита

Преди близо 18 години, множеството документални малките екрани се концентрираха върху серийните убийци на Съединени американски щати. Това не би трябвало да ни изненадва, историята за лудостта и садизма може да бъдат извънредно забавни, когато са по малкия екран. Толкова време беше належащо, преди да стартират да се радват на специфични игрални филми и платформи като Netflix да ни срещат с още по-зловещи и страшни чудовища. Най-вероятно към този момент знаете, че един от най-интересните и най-преследвани хора в идващия сезон на Mindhunter ще бъде точно Денис Радър – това не е спойлер, откакто въпросният може да бъде видян на много подиуми в предходните сезони.

Преди най-сетне да бъде хванат, специалистите, които го преследваха, направиха документален филм и го помолиха най-сетне да се съобщи, тъй като е ясно, че има някакви психологични проблеми и би трябвало да се лекува. Шерифът, който беше прекарал цялата си кариера в търсене, предложи публична среща и се надяваше, че ще се стигне до решение. Причината за цялата суматоха беше и обстоятелството, че BTK – поставеният псевдоним за връзване, изтезаване и ликвидиране – публично разгласи, че желае да се върне назад в играта и няма никакви проблеми да продължи играта на котка и мишка.

По-лошото в цялата обстановка е, че въпросният мъж беше един от дребното, които имаха огромна храброст да споделят с полицията и да се подиграват за неналичието на каквито и да било съответни ограничения. Самият документален филм приключи с жена от ФБР, която съобщи, че един от психолозите ѝ споделил, че може да бъдете омъжени за BTK и в никакъв случай да не знаете истината.

И тъкмо тук идва историята на Пола Диц, която не преследва своята блестяща кариера и не се пробва да реализира някаква огромна популярност. Нейното главно занятие се концентрира в книгите и поддържането на библиотека, както и за основаването на красиво и заедно семейство – това си е една съвършена кариера, без значение какво ще си помислят феминистките. Тя е омъжена повече от 34 години за своя обичан, преди да разкрие, че същият е един от най-опасните и садистични убийци в Съединени американски щати.

Нейният брачен партньор е публично задържан на 25 февруари 2005 година и до последно Пола не може да повярва, че през последните години, целият град се е защитавал от нейния обичан, от който има деца. Нещо повече, Денис публично заема поста на президент в църковното консулство, работи като отговорник и на квартала, занимава се с охранителна активност и апропо съумява да убие 10 индивида за интервала от 1974 до 1991 година

Изненадата на Пола е била задоволителна, с цел да остане по-изненадана от града. Все отново против нея стои някогашен американски деец от Военновъздушни сили, за който е съумяла да се омъжи след единствено два месеца. Закупуват си дом в Парк Сити, Канзас и Диц се грижи за децата си, до момента в който нейният мъж обезпечава прехраната.

Никога не е подозирала, че Денис ще употребява познанията си, с цел да обезврежда алармени системи в домовете на хората и ще влиза през нощта, носейки маска със себе си. Успява да остави доста следи и постоянно е на път да провали прикритието си, само че жена му е с розови очила и въобще няма да обърне внимание на протичащото се към нея.

Пола се ражда на 5 май 1948 година в Парк Сити, Канзас. Преди нейният брачен партньор въобще да се появи в общественото пространство и всички вечерни вести на Съединени американски щати, тя е просто невидима за обществото. Може да я броите за следващата стопанка, която обича домашния и спокоен уют, наличието на децата си и срещата с приятелки. Това, което знаем за нея е, че е отгледана в патриархално и религиозно семейство, като и двамата и родители са християни. Баща ѝ работи като инженер, а майка ѝ е библиотекарка. Веднага откакто приключва гимназия през 1966 година идва време за националния лицей в Уичита, където приключва с балакавърска степен през 1970 година Същата година се среща с Радър на черква и двамата бързо осъзнават, че имат едни и същи ползи.

Външността му е впечатляваща, той е деец от военната авиация, има положително обучение, стреми се да откри подобаваща работа след войната и се показва за човек с доста спокоен темперамент. Малцина са го чували в миналото да вика даже вкъщи си. Това, което не е известно и става факт едвам след залавянето е, че Радър постоянно прекарвал време в детството си, с цел да изтезава дребни животни и да фантазира по какъв начин изтезава и убива дами – тъкмо тази детайлност в никакъв случай не е била известна на неговата партньорка. На 22 май 1971 година Диц става брачна половинка на Радър. Сватбата е скромна, само че пък всички са щастливи, като изключим младоженеца, който в никакъв случай не признал, че обича да носи дамско долни дрехи и постоянно се възбужда от автоеротична асфиксия.

Само една година по-късно ще стане ясно, че брачната половинка е бременна и на 30 ноември ще се роди първото им дете – Браян. След към 6 седмици от тази щастлива дата, BTK ще се появи на сцената със своето първо ликвидиране.

На 15 януари 1974 година ще влезе в дома на 38-годишния Джоузеф Отеро и неговата брачна половинка Джули и ще ги удуши пред децата им. Това не е задоволително и повлича след себе си 11-годишната Джозефин и нейния 9-годишен брат Джоузеф към мазето. Успява да удуши момчето и по-късно обесва сестрата, като в съда признава, че е мастурбирал, до момента в който я е гледал по какъв начин се мъчи с последни сили да се освободи. За спомен запечатва и няколко фотоси на грозните подиуми и по-късно ги заключва в едно шкафче вкъщи. Като бонус взима и бикините на брачната половинка.

През идващите 17 години ще открием, че Денис ще увеличи цифрата на жертвите и ще убие още 6 дами, само че в никакъв случай няма да изневери на визията си на добър и рационален фамилен мъж. Ражда им се още едно дете – този път момиче на име Кери през 1978 година Бащата постоянно води децата си за риба, по-късно записва сина си при бойскаутите. Никога обаче не демонстрира и своя двоен живот.

Съпругата му открива и една странна креативна страна – „ Шърли Локс “ е поема, която килърът възпява осъщественото ликвидиране. Пола по този начин и не схваща, че всичко написано в нея следва да се случи, тъй като това ще е 6-тата жертва – Шърли Виан. Оправданието е, че нейният брачен партньор преподава в локалния лицей и е написал нещо примерно за един от своите студенти, с цел да бъде основа на друга творба.

Диц в никакъв случай не позволява, че може да има връзка сред убийствата и нейния брачен партньор. Дори не се впечатлява от обстоятелството, че закупува всички вестници и стартира да акцентира материалите за ВТК, освен това с бележки на някакъв криптиран код. Дори и откакто вижда, че почерка на брачна половинка ѝ е съвсем идентичен с този, който вижда във вестниците. Един път даже се майтапи, че ще го накара да напише ВТК пред нея, с цел да може да съпоставя. Шегите не оказват помощ и от време на време сме слепи за истината, даже и да се намира под носа ни.

В един избран интервал, Денис просто стопира с убийствата и изчезва напълно от картата. В началото на новото хилядолетие ще напише писмо до полицията и ще съобщи, че публично е назад в играта и могат да чакат от него още доста убийства. През цялото време е изпращал писма и доказателства, че е истинският причинител на всички убийства.

Заловен е едвам през 2005 година или близо 15 години от последното закононарушение. Полицията открива всички мемоари от осъществените действия и даже пази долни дрехи, паспорти и други. Въпросното шкафче в никакъв случай не е било допряно от Пола, а тя самата признава, че в никакъв случай даже не е попитала какво има там. На 25 февруари 2005 година остава шокирана от осъществения арест вкъщи и. Пред камерите споделя, че нейният брачен партньор е добър човек и извънреден татко, няма никакви шансове да нарани някого, само че обстоятелствата потвърждават нещо друго.

На 27 юни същата година, Денис Радър ще признае, че е умъртвил 10 души и брачната половинка му бърза да прекрати всички вероятни контакти. Никога повече не му написа и едно писмо в пандиза, в никакъв случай не го търси и не участва на чуванията за присъдата, тя изчезва извънредно бързо. Последното, което ВТК получава от нея е и документите за бърз бракоразвод по неотложност. Причината за тези ограничения са „ прочувствен стрес “.

Съдът приема повода и утвърждава развода в същия ден, като пропуща добавения 60-дневен интервал. Само месец по-късно, Денис е наказан на 10 поредни доживотни присъди с най-малко 175 години в пандиза, преди да има право на опрощение. Домът на фамилията се продава на търг и доближава сумата от 90 хиляди $. След завършването на договорката, майката и децата изчезват и в никакъв случай повече не получават, както и не търсят гласност. Дъщерята Кери Роусън ще разгласява записки през 2019 година със заглавието „ Дъщерята на сериен палач: Моята история на религия, обич и превъзмогване “.

В изявление за някои от известните списания, Кери ще показа, че майка ѝ е третирала ареста и разкритията за татко ѝ по този начин, както човек действа, когато някой непосредствен почине. След ареста е известно, че Пола има посттравматичен стрес. Полицията също е безапелационна, че тя в никакъв случай не е схванала за тъмната половина на брачна половинка си. Един от детективите – Тим Релф ще съобщи, че Пола е добър човек. Най-вероятно е трябвало да следи малко повече за дейностите на брачна половинка си и по този начин да избави животи, само че типично по християнски, просто не е желала да навлиза в непознатото пространство. Не е ясно дали единствената неточност не е просто, че е защитавала брачна половинка си.

Нейната локация не е известна и до през днешния ден.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР