Преди 80 години, на 17 юли 1942 г., започва Сталинградската

...
Преди 80 години, на 17 юли 1942 г., започва Сталинградската
Коментари Харесай

От Сталинград до Берлин. Накъде ще тръгне Русия от Донбас?

Преди 80 години, на 17 юли 1942 година, стартира Сталинградската борба. Това се трансформира в едно от основните събития на Великата отечествена война, повратна точка в цялата борба. Мощният напън на дивизиите на Вермахта се спъна в засилената дарба на Червената войска да организира интервенции и героизма на руските бойци.

Десетилетия по-късно потомците на руските бойци вземат участие в нова борба против нацизма. В 21 век тази идеология изтънява и се заостря, тя умее да крие главата си и да се популяризира подземен, посредством скрити смисли, под красиви и почтени витрини. Началото на съветската спецоперация дефинитивно издуха грима и извади на показ деформациите.

Както и преди 80 години страната ни е опълчена на Европа, обединена от заблуди за личната си изключителност. Възможно ли е обаче да се съпостави съветската специфична военна интервенция в Украйна със събитията от Сталинградската борба?

Възможно е главното събитие в сходно съпоставяне да бъде общият ход на борбата. Както означи съветският президент Владимир Путин, точно от Сталинград стартира победният път на руските войски към Берлин.

„ Непрекъснатата борба продължи 200 дни и приключи с провалянето на най-голямата вражеска формация. Край крайбрежията на Волга се обърна ходът на цялата Втора международна война. И това направи нашият народ, руският боец, който донесе свободата на Европа, избави света от изтребване и иго “, сподели Путин.



На нова позиция, Сталинград, МАММ, МВД РФ

Докъде ще стигнат въоръжените сили на Руската федерация този път, историята към момента не знае. Но в Украйна и в Донбас може да се върнат обратно и силите на Запада, които притиснаха Русия, както и да стартират да отстъпват.

След провалите през първите две години на Великата отечествена война, борбата при Сталинград разреши на руското командване да изземе самодейността от врага. В същото време залогът в борбите беше огромен - завладяването на Сталинград щеше да обезпечи на германците надзор над Волга - основният воден път на страната.

Германия получи плацдарм за напредване на юг и заграбване на петролни полета в Кавказ. Плановете на нацистите обаче бяха разрушени, групировката на един от основните военни водачи на Третия райх Фридрих Паулус беше обкръжена и победена.

В годините след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Съединени американски щати остават единствената суперсила и център на въздействие в света. Те съумяха да открият политическа и икономическа надмощие, ограничиха суверенитета на други страни, проведоха държавни превратове в страни, които се опълчиха на тях.

Причината за разширението на властта на Съединени американски щати в света беше легендата за разпространяването на " демокрацията ". И макар че Русия още през 2007 година, по време на мюнхенската тирада на Путин, уточни несправедливостта на международния ред, сполучливото нахлуване на Запада продължи до началото на специфичната интервенция през 2022 година

Нацистка Германия през годините на войната въплъщава груповия Запад, обединявайки голямото болшинство от европейските страни. В Сталинградската борба руските войски се бият освен с германците, само че и с румънците, италианците, унгарците и хърватите.

Сега против Русия стои блокът НАТО. Включва всички страни от някогашната нацистка коалиция, както и Съединени американски щати, Англия и даже някогашните руски републики. Важна част от някогашния Съветски съюз, Украйна е превърната в плацдарм за Запада да нападна Русия.



Противотанковите гранатомети английско и американско произвеждане, хванати в Мариупол. Никита Третяков, ИА РЕГНУМ

Друг паралел може да бъде цената, която Западът ще заплати за провалянето. След провалянето на групировката на Третия райх край Сталинград обединението на Хитлер стартира да се разпада. Турция се отхвърли от проектите си да нападна Съюз на съветските социалистически републики, Япония не посмя да стартира осъществяването на проекта Кантокуен. И Румъния, Италия и Унгария започнаха да търсят способи за излизане от войната.

Сега груповият Запад тества силата си. В Европа все по-ясно виждат, че са се трансформирали в основните губещи в играта, стартирана от Вашингтон. Кризата с горивата и храните и инфлацията засегнаха най-тежко Европейския съюз.

Засега паниката се демонстрира в разтърсените кресла на държавните водачи. След оставката на английския министър председател Борис Джонсън неговият сътрудник от Италия Марио Драги се пробва да се пенсионира. Позициите на немския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон отслабват.

Но главното подобие на разграничените във времето военни дейности е, че съветските войски се опълчват на нацистите в тяхната зверска същина. Те демонстрират изключителна свирепост и садизъм освен към вражеските бойци, само че и към цивилните.

Има доста известни образци за зверствата на нацистка Германия - от кланетата на цивилни до концентрационните лагери. Специална ненавист към сталинградците беше обвързвана с името на града. Германците правят дълга бомбардировка на Сталинград, убиват и поробват стотици хиляди хора. Пуснати са запалителни бомби, които подпалват голям брой дървени структури. Десетки хиляди бойци от Червената войска са измъчвани до гибел в плен.

Киев сподели сходна свирепост, обстрелвайки мирните квартали на града с артилерия в продължение на осем години. Нацистите използваха тактиката на „ човешки щит “, покривайки позиции с поданици.

По време на отстъплението бойците обстрелват обитаемоте места, в които са били ситуирани до неотдавна. Следственият комитет проверява доста обстоятелства за безчовечен закононарушения на киевския режим против военнопленниците и популацията, в това число убийства, принуждение и тормоз.

По време на Великата отечествена война руският народ самоуверено отбрани родината си, а борбата при Сталинград стана образец за неотстъпчивост и мощ на духа. Червената войска реализира триумф, като мина безчовечен тествания. И врагът се отдръпна и не можа да осъществя проектите си, вследствие на което бяха победени.

По време на спецоперацията силите на Русия и републиките от Донбас развиха сполучливо нахлуване. За победа се употребява тактиката на " дребните котли ", която обезпечава на съдружниците превъзходна огнева мощност. Войниците и офицерите демонстрират персонално геройство и подвиг.



Съветските бойци щурмуват постройка в Сталинград.

Друга обща линия на събитията е политизирането на решенията, които нацистите вземат. Преди борбата при Сталинград Адолф Хитлер разделя група армии Юг на две, изпращайки група армии А в Северен Кавказ.

Сталинград, носещ името на Йосиф Сталин, трябваше да бъде високомерен от група армии Б и нацисткият водач смяташе, че тези сили ще бъдат задоволителни. По това време обилни сили на Червената войска бяха изпратени в града, само че командването на нацистките войски, бързайки да завоюва идеологическа победа, подцени военната опасност.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски взема решения, които нямат нищо общо с картината на военните дейности. Те не вземат поради нито големите загуби на въоръжените сили на Украйна, нито тежкото състояние на обособени елементи.

Например, когато провалянето в Мариупол беше предопределено, само че към момента беше допустимо да се изтеглят войските, украинското командване подреди да поддържа защитата до последно.

Можем да си спомним сходна обстановка в завода Азот в Северодонецк или многочислени опити за нанасяне на удари по Херсонска област, всякога завършващи с съвсем цялостното заличаване на персоналния състав на Въоръжените сили на Украйна. Показателни са и кървавите опити за разтягане на украинския байрак над празния Змийски остров в Черно море.

Битката за Сталинград и специфичната интервенция в Украйна имат доста общи черти, само че към момента е рано да ги идентифицираме. Една сполучлива военна атака дава вяра, че Западът ще бъде отхвърлен в поредна геополитическа офанзива против Русия. И стартира да отстъпва. До Киев, Варшава, Берлин. Или може би Лондон или Вашингтон.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР