Преди 70 години Хю Хефнър стартира списание Playboy. Първият брой

...
Преди 70 години Хю Хефнър стартира списание Playboy. Първият брой
Коментари Харесай

Как Playboy прекъсна връзките си с Хю Хефнър, за да създаде марка след MeToo

Преди 70 години Хю Хефнър започва списание Playboy. Първият брой включва гола фотография на Мерилин Монро, която той е купил и разгласил без нейно познание или единодушие.

Хефнър построява марката Playboy на гърба на безбройните дами, оповестени на страниците му, чиято хубост и прояви на изострена женска половост забавляват читателите му от генерации насам.

Наближавайки 70-ата си годишнина през декември, Playboy радикално се промени. След като списанието към този момент не се издава, имението Playboy е продадено на бизнесмен, а последният останал клуб Playboy в Лондон затваря през 2021 година, какво е бъдещето на Playboy? Марката се трансформира, с цел да бъде в крайник със света след #MeToo.Хефнър умря един месец преди обвиняванията против филмовия продуцент Харви Уайнстийн да излязат нескрито през 2017 година и да дадат подтик на придвижването #MeToo (в рамките на което оживели от полово принуждение и тормоз проговориха против своите насилници).

 

През последните години мнозина преоценяват наследството на Хефнър и връзките му с дамите. В документалния сериал от 2022 година " Тайните на Playboy " (излъчен по Channel 4 в Обединеното кралство) в детайли са разказани обвиняванията в полово принуждение против Хефнър от няколко някогашни приятелки, в това число модела Сондра Теодор и телевизионната водеща Холи Медисън.

 

Връзката на Хефнър и Playboy с дамите е комплицирана. Playboy е ранен покровител на правото на аборт, оказва помощ за финансирането на първия комплект за обезчестяване и от време на време е ранен покровител на приобщаването (например показва транссексуалния модел Каролин " Тула " Коси в броя си от юни 1981 г.). Но множеството дами, оповестени в Playboy, са се вписвали в стеснен стандарт за хубост - слаби, бели, работоспособни и русокоски.

Същевременно се оповестява, че персоналните връзки на Хефнър с доста по-младите му приятелки са следвали модели на надзор и прочувствено принуждение. Бившата му другарка Холи Мадисън разказва Хефнър като третиращ я " като прославено домашно животно " в записките си от 2015 година " Down the Rabbit Hole ".

Отминаването на Хефнър значи, че той е избегнал размисъл с придвижването #MeToo. Playboy обаче реагира, като разгласява изказване, в което удостовери поддръжката си за дамите, показани в " Тайните на Playboy ", и назова дейностите на Хефнър " отвратителни ".

В изказването се декларира, че марката към този момент не е обвързвана със семейство Хефнър и ще се концентрира върху аспекти от наследството на компанията, които подхождат на полезностите на половата позитивност и свободното изложение.

Днес Playboy е напълно друга компания от тази, която Хефнър започва преди близо 70 години. По данни на компанията към 80 % от личния състав на Playboy се дефинира като дами, а мотото ѝ се е трансформирало от " Развлечение за мъже " на " Удоволствие за всички ". Акциите на компанията се търгуват обществено, а 40% от управителния съвет и управлението са дами.

 

Компанията също по този начин се насочи към наличие, ръководено от повече създатели, посредством своето приложение Playboy Centerfold. Подобно на услугата за абонаментно наличие OnlyFans, Playboy Centerfold разрешава на клиентите да гледат наличие от основателите си, които назовава " зайчета ", и да взаимодействат с тях.

 

В приложението основателите - или зайците - могат да изобразяват личните си тела, както пожелаят, като връщат властта в свои ръце. Може би бъдещето на Playboy към този момент не е в обслужването на мъжкия взор, а на аудиторията, която Хефнър отхвърля в първото си писмо от редактора:

" Ако сте мъж на възраст сред 18 и 80 години, Playboy е предопределен за вас... Ако сте нечия сестра, брачна половинка или тъща и сте ни взели по простъпка, апелирам, предайте ни на мъжа в живота си и се върнете към Ladies Home Companion. "
Зайчетата в съседство

Звездите от риалити сериала на Playboy от средата на 2000 година, Холи Медисън и Бриджит Маркуард, също се радват на възобновление измежду почитателите.

" Момичетата от прилежащата стая " започва през 2004 година Шоуто се концентрира върху живота на трите приятелки на Хефнър - Мадисън, Марквардт и Кендра Уилкинсън. То се трансформира в най-добре представящото се предаване на E и култивира нова женска публика за Playboy.

" Момичетата от прилежащия магазин " беше история за комплицирано овластяване макар патриархалната интервенция. Трите му героини се трансфораха от известни само като едни от многото русокоски на Хефнър, в независими звезди.

В последна сметка всяка от тях скъса с Хефнър, напусна имението и направи сполучлива кариера.

 

Представянето на Мадисън, Маркуард и Уилкинсън като овластени, занимателни и комплицирани персони, които намират наслада и благоприятни условия за деяние посредством изложение на своята половост, може би е това, което притегля толкоз доста почитатели от женски пол към сериала. Въпреки това, по време на битката на девойките за автономия, Хефнър отвръща на удара.

 

Сериалът демонстрира, че той е имал последната дума за всяка фотография на девойките в Playboy, както и че е налагал непоколебим полицейски час и надбавки за разноски.

В записките на Мадисън и Уилкинсън, " Down the Rabbit Hole " и " Sliding into Home ", те настояват, че продукцията непрекъснато ги е подкопавала. Отказват да им платят за първия сезон, не ги кредитират до четвъртия сезон и излъчват нецензурираните им голи тела в задгранични излъчвания и DVD издания без тяхно единодушие.

 

Интересът на почитателите към " Момичетата от прилежащата стая " остава мощен. През август 2022 година Мадисън и Маркуард започват своя подкаст " Girls Next Level ", в който интервюират предходни плеймейтки и поддържат връзка с почитатели. Те също по този начин обобщават епизодите от лична позиция, разказвайки за прекарванията си от работата в шоуто.

Достигнал 10 милиона изтегляния към февруари 2023 година, триумфът на подкаста - 14 години след последния епизод на " Момичетата от идващото равнище " - приказва за културното завещание на марката Playboy. Той също по този начин демонстрира, че макар истинската редакторска записка на Хефнър, Playboy намира отклик измежду някои дами.

Playboy към този момент се намира в ерата след Хефнър, в която изображенията на дами, открити в старите броеве на Playboy, могат да послужат като ентусиазъм за други да се любуват на личната си половост. Каквото и да е бъдещето на компанията, концепцията за Playboy се е трансформирала в обществена благосъстоятелност - без значение дали става въпрос за появяването на костюми на зайчета Playboy на Хелоуин, известността на дръзки татуировки с логото на Playboy или марково долни дрехи и облекла.

В епохата след #MeToo дамите на Playboy приказват и поемат ръководството. След като портите на имението са затворени, зайчетата най-сетне възстановяват марката като своя.

 

Топ изображение: Хю Хефнър със " зайчетата " на Playboy в Лондон през 1966 година

 

Източник:

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР