Преди 65 години в Деня на народните будители – на

...
Преди 65 години в Деня на народните будители – на
Коментари Харесай

Учебният театър на НАТФИЗ става на 65 години

Преди 65 години в Деня на националните будители – на 1 ноември 1957 година, с комедията „ Двубой “ от Иван Вазов, в режисура на Анастас Михайлов, се открива Учебният трагичен спектакъл.

Той има 440 амфитеатрално ситуирани места и професионални театрални благоприятни условия. Учебните спектакли стартират да се слагат от художествените ръководители на обособените курсове, студентите по постановка асистират, а театроведите приготвят стратегиите и разискват постановките.

През годините репертоарът му поддържа заглавия от националната и международна драматургия, с типичен и модерни създатели.

В събитията на цензура и идеологически контрол, пространството му съумява да резервира прочут неутралитет, неосъществим за други подиуми. В по-късните години на демокрацията, образователният спектакъл ще остане облекчено от комерсиализъм и печалбарство поле за съществено творчество, търсения и послания.



Стефан Данаилов  Стефан Данаилов Стефан Данаилов е прочут български артист, политик от Българска социалистическа партия, министър на културата в приживе с един от последните му класове в театралната академия. Всички негови студенти с обич го назоваха Мастер.

Днес на сцената му се изявяват повече от 300 студенти, които приканват – „ Отвори вратата! “ Спектаклите им при започване на юбилейния сезон са 13-ет. Всеки месец, едно от заглавията ще бъде представяно на „ Вход свободен “. За октомври – на отворени порти ще играе класът на проф. Пламен Марков. Датата е 22 октомври, часът 19.00, а сцената А203. През целия съботен ден билетите за останалите дипломни спектакли ще се оферират с 50% понижение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР