Преди 60 години Хамбург преживява тежка катастрофа: наводнение опустошава улици,

...
Преди 60 години Хамбург преживява тежка катастрофа: наводнение опустошава улици,
Коментари Харесай

Когато водната стихия опустоши Хамбург и уби стотици


Преди 60 години Хамбург претърпява тежка злополука: наводняване опустошава улици, мостове, къщи и убива стотици хора. Никой в града не взима насериозно предизвестията за наводняване.

Моника Генц и до през днешния ден сънува кошмари: че водата извира от всички цепнатини на пода, че пред нея зее бездна, а на всички места в близост е цялостно с вода.

В нощта против 17 февруари 1962 година циклонът " Винсинет " се трансформира в вихър и бушува със скорост от 130 км/ч из Северна Германия. По радиото се насочат предизвестия за заплахата. Само че в Хамбург не ги възприемат съществено, защото се загатва за допустимо наводняване по крайбрежията на Северно море, без Хамбург да е назван категорично. Хората се усещат спокойни, предпазени от дигите - въпреки всичко последното тежко наводняване е било преди цели 107 години.

И Моника Генц не чака ситуацията да ескалира дотам - прибира се от среща с бъдещия си брачен партньор и когато стига до дома на родителите си, вижда, че водата към този момент е стигнала до върха на дигата. Заедно със съседите си тя съумява да се избави в една остаряла мелница, ситуирана в по-висока част на квартала.

" Оттам нататък ставаше все по-тихо "

" В началото всички викаха и плачеха, само че последователно ставаше все по-тихо ", спомня си тя. Към 25 души прекарват нощта в мелницата. Едва на сутринта откриват какви са мащабите на злополуката - водата е заляла съвсем всички насипи и бентове, отнесла е къщи, изкоренила е дървета, разрушила е улици и железопътни линии.

Много региони са отцепени от външния свят, прекратени са телефонните връзки и токът, към 100 000 души са блокирани от водните маси и се постанова да бъдат евакуирани с хеликоптери. Някои по този начин и не съумяват да се върнат в домовете си.

Над 300 жертви, вреди за близо 3 милиарда немски марки

С работата по спасяването на хората се заема министърът на вътрешните работи на провинция Долна Саксония - бъдещият канцлер на Германия Хелмут Шмит. Той подрежда със избавителните работи да бъдат натоварени и бойци от Бундсевера. Идва и предложение за помощ от съдружниците - американските военни. Именно те доставят лодки и хеликоптери.

Наводнението в Хамбург от 1962: Хелмут Шмит пред бойците

Войниците смъкват към 20 000 души от покривите на къщите и от дърветата. По залятите с вода улици на Хамбург с лодки бойците разнасят храна, питиета, одеяла. В небето кръжат над 50 хеликоптера на Бундесвера и 25 хеликоптера на американската войска.

Водата спада едвам няколко дни по-късно и чак тогава се разкриват същинските мащаби на злополуката: умряли са над 300 души, 75 000 са останали без дом, а общият размер на вредите е съвсем три милиарда немски марки.

Градът влага милиони за отбрана от наводнения

От 17 февруари 1962 нататък градът поставя доста по-големи грижи за отбраната на популацията от наводняване. Всички насипи стават общинска благосъстоятелност, а годишно в укрепването им и в увеличението на тяхната височина се влагат сред 20 и 30 милиона евро.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР