Преди 5 години на тази дата ни напусна патриарх Максим

...
Преди 5 години на тази дата ни напусна патриарх Максим
Коментари Харесай

Изгубихме патриарх Максим на този ден през 2012

Преди 5 години на тази дата ни напусна патриарх Максим - духовният началник на Българската православна черква, който претърпя и съумя да се оправи с разкола.

Той е роден с името Марин Найденов Минков на 29 октомври 1914 година в село Орешак. Основно и прогимназиално обучение получава в родното си село. От 1929 година учи в Софийската духовна семинария, която приключва в 1935 година. На 13 декември 1941 година е замонашен в параклиса на Богословския факултет „ Свети Климент Охридски “. Избран е за патриарх на 4 юли 1971 година и остава на този пост 41 години.

Легитимността на избора на патриарх Максим е сложена под подозрение през 90-те години на 20. век, което довежда до ерес в БПЦ и основаване на втори синод на митрополит Пимен.

Оспорването на легитимността се основава на обстоятелството, че на 8 март 1971 година, няколко месеца преди интронизацията, Политбюро на Централния комитет на Българската комунистическа партия на свое съвещание взима решение за глава на Българската православна черква да се предложи и поддържа Ловешкият митрополит Максим (Решение №145/8.03.1971 година на Политбюро на Централен комитет на БКП).

Задачата се разпорежда за осъществяване на тогавашния началник на Комисията по църковните въпроси към държавното управление Михаил Кючуков. Подкрепя го и младият министър на защитата Добри Джуров.

Тодор Живков също е в положителни връзки с патриарх Максим, като извършва молбите му за възобновяване на църквата „ Св. Спас “ в София, както и на Духовната семинария в Черепишкия манастир.

През 1998 година на Всеправославен събор в София главите на всички православни църкви удостоверяват каноничния избор на патриарх Максим и приканват духовници, които го оспорват, да се разкаят. С приемането на нов Закон за вероизповеданията през декември 2002 година страната удостоверява легитимността на патриарх Максим. /Марица.бг
тагове патриарх максим
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР