Преди 40 милиона години, в епохата еоцен, Антарктика е била

...
Преди 40 милиона години, в епохата еоцен, Антарктика е била
Коментари Харесай

Рязък спад на СО2 е предизвикало застудяване на Земята преди 34 милиона години

Преди 40 милиона години, в епохата еоцен, Антарктика е била покрита с гори Намаляване на концентрацията на атмосферен въглероден диоксид е изиграло основна роля за захлаждането на климата на Земята преди към 34 милиона години, сочат данните от изследване на учени от университета на Бристол. Изследването е качено на уеб страницата на образователното заведение.

Климатът на Земята е минал през голям преход преди сред 40 и 34 милиона години. Преди 40 милиона години, в епохата еоцен, Антарктика е била покрита с гори.

Преди 34 милиона години, през олигоцена, тези гори са били сменени от пълен континентален лед, както познаваме Арктика през днешния ден.

Малко информация има за това по какъв начин климатът се е трансформирал. Екипът от учени, управителен от доктор Витория Лорентано и доктор Давид Нафс от университета на Бристол, употребява молекулни фосили, непокътнати в антични въглища, с цел да събере данни за температурата на почвата по време на атмосферния преход.

Според изследването им температурата на земната повърхнина е почнала да се охлажда дружно с океаните с по към три градуса Целзий.

За да изследва аргументите, довели до спад на температурите, екипът прави симулации на климатични модели.

Оказва се, че единствено тези, които включват понижаване на атмосферния въглероден диоксид, възпроизвеждат изстудяване в сходство с получената от изследването на фосилите информация за температурата.

Тези резултати дават спомагателни доказателства, че атмосферният въглероден диоксид играе решаваща роля в смяната на климата на Земята, безапелационни са специалистите.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР