Преди 30 години, на 28 октомври министър-председателят Филип Димитров не

...
Преди 30 години, на 28 октомври министър-председателят Филип Димитров не
Коментари Харесай

Преди 30 години „сини мравки“ и ченгета от ДС свалят правителството на Филип Димитров

Преди 30 години, на 28 октомври министър-председателят Филип Димитров не получава избор на доверие от Народното събрание и подава оставката на държавното управление. За новата история на България този ден е преломен – с дейното деяние на тогавашния президент Желев, зараждащата се мафия смъква първото демократично определено държавно управление.

Според политическия преселник Петър Бояджиев трима са главните участници в преврата – Бригадир Аспарухов, началник на Национална разузнавателна служба, военачалник Стоян Андреев, представляващ дълго време Държавна сигурност в управлението на Българска академия на науките, а в оня миг публично консултант на Желев и действително контролиращ го, и Алексей Алексеев, гарантиращ ползите на Доган на „ Дондуков ”2. Основни помощници са Димитър Луджев и неофициалната група депутати, която той провежда като „ сини мравки ”.

Филип Димитров има ясна позиция за случилото се преди две десетилетия: „ Някои си спомнят речта ми от 18 септември 1992 година когато заявих, че се основава мафия и желаех мандат за борба с нея. Тогава огромна част от залата се смееше отсреща ми и ме обявяваше за вманиачен. Започнах борбата и това беше главен претекст за свалянето на държавното управление ми.

За страдание комунистическият нрав кара множеството българи да мислят, че властта е кокал, който един път сграбчен, може да се стиска до безкрайност и да не се „ дава ”. Дразня се от това, че за 20 година множеството ми сънародници не проумяха, че вотът на доверие е форма на битка в парламентарни условия. Ако тогава бяхме излезли на избори – които щяхме да спечелим – щяха да са проумели по кое време и за какво се желае избор на доверие. За жал, изгубил борбата съм заставен да чувам двадесет години една и съща дивотия. Накратко, борих се за изплъзващата се от ръцете ми власт с единственото средство, което имах след измените в Съюз на демократичните сили и загубата на болшинството. Никой не ме е подвеждал ”.

И до през днешния ден Филип Димитров остава единственият политик изискал избор на доверие.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР