Преди 2 години един от лидерите в търговията с облекла

...
Преди 2 години един от лидерите в търговията с облекла
Коментари Харесай

Веригата, която всяка седмица открива по 1 нов магазин в България

Преди 2 години един от водачите в търговията с дрехи и домашни използва на ниски цени в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) - Pepco, разгласи, че България е идващият пазар в района, на който компанията възнамерява да навлезе. Тогава от веригата показаха, че задачата им е да имат 60 магазина и 500 чиновници в страната до 2021 година.

Първата стъпка на Pepco у нас беше направена в Пловдив през март 2019 година с два дебютни обекта, а по-късно последваха и първите магазини, отворили в останалите огромни градове в страната.

Към днешна дата или година и половина след навлизането на веригата на българския пазар, задачата за бърза агресия наподобява изпълнена, а идната огромна крачка е в границите на идващите 12 месеца да има още 40 нови магазина и общо 100 до края на 2021 година и 200 в по-дългосрочен проект.

За това по какъв начин се разви бизнесът на европейския дискаунтър от пролетта на предходната година насам и какви са проектите му в кратковременен проект за бизнеса у нас, пред Money.bg споделя оперативният управител на Pepco България Драгия Драгиев.

Pepco e европейска верига от дискаунт магазини, предлагащи дрехи за цялото семейство и домашен артикули. Веригата има повече от 2100 магазина в 12 страни в Европа. Наскоро отвори първите си обекти в Италия и ѝ следва дебют и в Сърбия. За нея работят над 20 000 чиновници, а клиентите ѝ са над 18 милиона клиенти всеки месец.

Бързият старт

" Относно навлизането ни в България - ние работим в дискаунт сегмента с доста атрактивни цени. Предимно предлагаме мода за деца и дами, само че разполагаме и с забавни продукти за дома ", изяснява той и прибавя:

" За първите 6 месеца, или по-малко от 200 дни, успяхме да открием 20 нови магазина в цяла България и да обслужим над 650 000 клиенти. Екипът ни набъбна единствено за първите 12 месеца от 5 чиновници до над 200 сътрудници в към края на предишния септември. Към този миг се изравнихме по брой обекти с множеството търговци в стилния отрасъл в България. ".

Оперативната година за Pepco завършва през септември, тъй че от деветия месец на 2019 година до същия през актуалната веригата усилва броя на обектите си с 32 и към сегашния миг те към този момент са повече от 50.

" С това към този момент сме на шесто място измежду по-големите търговци в България, които работят с обекти с над 300 кв.м. комерсиална повърхност. Удвоихме и екипа си, към този момент сме 420 сътрудници към края на септември 2020 ", споделя Драгиев.
 Снимка 502065
Драгия Драгиев е шеф и действен управител на Pepco България. През последните 18 години той работи в разнообразни мултинационални компании в бранша на търговията на дребно, бързооборотните артикули и комерсиалните недвижими парцели. Има опит в построяването на търговски центрове и търговски площи, като е заемал и управителни позиции в областта на финансите и логистиката в Германия и България.

100 обекта до края на 2021-а и 200 в дълготраен проект

В кратковременен проект или до края на декември компанията ще добави към актива си още 13 магазина на разнообразни места в страната, като новите местоположения са определени, а вложенията за тях са утвърдени. Преди идната Коледа би трябвало да проработи и 100-ният обект на Pepco в България.

Що се отнася до по-краткосрочните проекти, през идващите 60 дни до края на 2020 година веригата ще проработи в градове като Павликени, Дупница, Монтана и Нова Загора, като ще усили и броят на тези в по-големите градове - София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Русе.

" Вече присъстваме в 26 града в България. Имаме обекти от Видин до Бургас, даже Елхово, в случай че търсим по-далечна локация, както и от Гоце Делчев до Силистра. Целим се и във всички градове, които са центрове на общини с към 10 000 поданици ", коментира Драгия Драгиев.

" Според последните ни разбори можем да създадем над 200 магазина в България. Този разбор е основан с изключение на на резултатите на нашите към този момент 53 обекта в България, по този начин и на опита и резултатите на Pepco в прилежащите страни в Източна Европа. Вече имаме над 2100 магазина в ЦИЕ. Това ни дава доста положителни база данни в какъв вид градове концепцията ни работи добре ", добавя той.

По 1 магазин на седмица и по 35 нови чиновници на месец

За постигането на заложените цели от веригата съблюдават относително непрекъснат ритъм при откриването на нови обекти.

" Целим се да откриваме по 1 магазин на седмица, като всекидневно не планираме откривания след средата на декември и през януари. Това е междинната скорост досега ", показва Драгиев. " В някои месеци имаме по 6 откривания, в други по 2-3. Средно наемаме по към 35-40 нови сътрудници на месец в цяла България. Това също изисква доста добра организация на всички процеси по асортимент, първични образования и въвеждане на новите ни сътрудници в компанията ", споделя той.
 Снимка 502067
Източник:

Друг фактор, който разрешава сходна бърза агресия, е бизнес моделът при подбора на обектите, като огромна част от тези на веригата са откривани във към този момент построени търговски площи.

" За да можем да работим с сходна скорост, залагаме най-вече на наемни обекти. Ако работехме най-вече с наши лични обекти, самият развой за закупуване на терен, планиране, минаване през целия развой на утвърждения на планове и разрешителни, би нараснал периодите от намирането на нов обект до откриването му, най-малко 5 пъти ", изяснява той и добавя:

" В доста от тези градове, където се целим да открием нови магазини, няма подобаваща комерсиална инфраструктура за нашия размер магазини, само че има локални бизнесмени, които имат предпочитание да ни построят нови обекти, най-често до хранителен магазин, които да наемем дълготрайно ".

Откъде идват стоките в магазините в България?

Цялата верига на Pepco в района употребява няколко огромни дистрибуционни центъра, намиращи се в Полша и Унгария, като всеки от тях прави доставки до няколко страни.

" Конкретно за българския пазар получаваме доставките от Гял, новия ни дистрибуционен център до Будапеща. Този склад обслужва магазините ни в Унгария, само че също и магазините ни в Румъния, Хърватия, Словения. Този логистичен център ще обслужва и новите ни обекти в Сърбия ", разяснява Драгиев.
 Снимка 502068
Източник:

Що се отнася до това дали Pepco би могла да открие сходен център за доставки и в България, който да поддържа бързото разгръщане на бизнеса ѝ, той показва:

" Това е въпрос, който се взема решение на централно равнище, на база мрежата ни от магазини в цяла Европа. Новият ни дистрибуционен център в Гял е с доста огромна повърхност, съвсем 100 000 кв.м. В сферата на логистиката това са едни от най-големите хранилища. Той е разчетен да покрива интервенциите и доставките за няколко страни и то с вероятност за идните години. Освен развиването във всяка една от съществуващите ни страни се регистрира и в какво посока ще се развива веригата на европейско равнище, а също и в кои нови страни занапред следва да бъдат открити магазини. Това също е от голяма важност, когато се вършат разбори и се вземат решения за разполагането на новите дистрибуционни центрове ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР