Преди 16 години Георги Господинов лансира инициативата Подари книга за

...
Преди 16 години Георги Господинов лансира инициативата Подари книга за
Коментари Харесай

Бомбе и хакери, дневен дом и майка нощ. Пет идеи за книги, които да подарите за Коледа

Преди 16 години Георги Господинов стартира самодейността „ Подари книга за Коледа “. Можете да я последвате с пет хрумвания за подарък, изброени тук.

И вие сте най-вероятно от тези хора, които " се чудят по какъв начин да не подарят същият парфюм, шал или украшение от предходната година ". Значи Господинов приказва навръх вас: огледайте се в книжарниците.

По думите му " Коледите са направени от книгите, които сме чели, от историите, които са ни разказвали ".

Ето кои са нашите оферти за художествена литература, издадена в България през 2022 година
" заличаване ", Мишел Уелбек
Това заглавие стартира скромно - с дребна писмен знак, по избор на самия създател. Въпреки това то дава име на " може би най-хубавия разказ " на Мишел Уелбек до момента съгласно издателя и стихотворец Георги Борисов .

" Най-значителният като хрумвания, като сюжетни линии, като многопластовост, като напрежение и като смяна в светогледа на мизантропа Уелбек ", споделя той пред Българска национална телевизия.
 Annihilation, Michel Houellebecq
Действието в " заличаване " се развива през 2027 година, когато във Франция предстоят президентски избори. Главен воин е висшият служител в министерството на стопанската система Пол Резон, а историята включва мистериозни уеб хакери и серия загадъчни атентати, измежду които взривяване на хранилища за запазване на замразена сперма, потапяне на китайски контейнеровози, както и на кораби с бежанци в испански води. Крайната цел е заличаването на човечеството.

Според някои критици " заличаване " връща читателя към стила на най-ранните романи на Уелбек. Издателят на българския превод Георги Борисов обаче споделя, че тя е доста по-различна от досегашните творби на писателя, добре прочут като провокативен обществен критик. Причината е, че " сякаш за първи път (той) търси добротата в индивида ".

Изд. „ Факел експрес “, преводач - Александра Велева, цена 33 лева Художник на корицата - Кирил Златков
Кърт Вонегът х6
През ноември се навършиха 100 години от рождението и 15 години от гибелта на един от най-големите създатели на 20 век - Кърт Вонегът.

По този мотив през годината издателство " Кръг " разгласява нови издания на няколко негови книги - „ Механично пиано “, „ Сирените на Титан “, „ Майка нощ “, „ Котешка люлка “, „ Синята брада “, както и може би най-известната - „ Кланица пет, или Кръстоносният поход на децата “.

Последната става бестселър още с публикуването си през 1969 година Тя е полуавтобиографичен, антивоенен разказ, чийто основен воин става очевидец на бомбардировките над Дрезден през февруари 1945 година Те унищожават огромна част от града и водят до гибелта на хиляди хора.

В случай, че този сюжет наподобява прекомерно тежък за празниците, останалите книги на Вонегът оферират богато комбиниране от жанрове и неповторимо възприятие за комизъм.

Изд. " Кръг ", художничка на кориците - Милена Вълнарова, превод - Веселин Лаптов
Стихотворения, Виктор Пасков
Досега прочут с прозата си, създателят на емблематичната " Балада за Георг Хених " и " Германия - мръсна приказка " посмъртно се снабди и със алманах със свои ранни стихове.

Трорбите в него са подбрани от Георги Господинов, Иван Ланджев и Захари Карабашлиев, който споделя пред БНР, че самият Пасков евентуално е имал желание да ги издаде през 90-те, само че не се е стигнало до такава степен.

" Тази стихосбирка, зачената в самотност и подозрения по този начин от дълго време, се ражда на света едвам в този момент. С поетите Георги Господинов и Иван Ланджев преоткрихме най-съкровеното на Виктор Пасков в остарели тетрадки и хвърчащи листове, а най-хубавото от този лиричен джаз събрахме в тази книга ", написа Карабашлиев.

Изд. Сиела, художник - Дамян Дамянов, цена 17,90 лева
" Дом дневен, дом нощен ", Олга Токарчук
Когато излиза за пръв път в Полша през 1998, романът " Дом дневен, дом нощен " си печели утвърждението на рецензията и по едно и също време с това става бестселър. За него Олга Токарчук, през днешния ден нобелов лауреат, получава влиятелната немска премия " Мостовете на Берлин ".

Той е " първият от нейните „ романи констелации “, както ги назовава самата авторка – романи, които описват видимо фрагментарни, само че оплетени в обща мрежа истории ", написа издателство ICU.

" Дом дневен, дом нощен ", разказва прекарванията на хората от дребен пограничен град. „ Разбирам този разказ като роман за границите – както за тези, физическите, които можеш да пипнеш, по този начин и за тези, неуловимите, които конструираме в главите си ", споделя Токарчук.

" Минало-бъдеще, реално-нереално, жена-мъж, човек-животно, сън-яве, една държава-друга страна, един език-друг език. Полюсите на тези категории основават елементарна мрежа, която ни разрешава да се усещаме сигурни – имаме възприятието, че разбираме света. Но най-интересното, най-живото и същинското се случва постоянно някъде посред, в безпределно дългото пограничие “, прибавя тя.

Издателство ICU, превод Христина Симеонова, художник на корицата - Таня Минчева/Kontur Creative, цена 22 лева
„ Бомбето “, Йордан Радичков
Малко преди Втората международна война българин си купува бомбе от Италия и го отнася в страната. Същото бомбе е и основният воин, от чиято позиция е разказана българската история в повестта на българското лице на магическия натурализъм Йордан Радичков.

Въпреки сериозния към властта жанр, тази политическа ирония излиза преди рухването на комунистическия режим през 1989-а. Днес продължава да звучи настоящо. Освен че за пръв път излезе като независимо издание при започване на годината, тя стана основа и на едноименната театрална куклена за възрастни на режисьора Катя Петрова.

Изд. „ Нике “, художник - София Попйорданова, цена 18 лева.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР