Преди 15 г. руски ракети удряха жилищни сгради, но това

...
Преди 15 г. руски ракети удряха жилищни сгради, но това
Коментари Харесай

Тази рана остава. 15 години след войната в Грузия отпечатъкът на Русия не е заличен и расте в Украйна

Преди 15 година съветски ракети удряха жилищни здания, само че това ставаше в Грузия. В Русия още назовават ​​тази война " интервенция за налагане на мира ". За доста грузинци обаче това си е война, която продължава, до момента в който светът като че ли не я вижда. Може би тъкмо тя е била подготовка за нахлуването в Украйна в този момент.

През август 2008 година Грузия и Русия водиха къса война за Южна Осетия и Абхазия - подкрепяни от Москва разколнически грузински райони в Кавказ. В късата война починаха повече от 200 бойци и над 300 цивилни, а хиляди хора бяха разселени, макар че тя продължи едвам няколко дни (по публични данни от 7 до 16 август, само че съществува спор дали началото не е на 8 август).

След това Русия публично призна Абхазия и Южна Осетия за самостоятелни страни, за разлика от болшинството страни в целия свят, и доста разшири военния си отпечатък в двете територии. Тя към момента разполага с войски там.

Има такива и в промосковския сепаратистки район Приднестровие в Молдова. Те са там видимо като мироопазващи сили, защото Кишинев и подкрепяните от Русия сепаратисти водят къса война през 1992 година, която е прекъсната с намесата на Москва на страната на сепаратистите.

Така Русия продължава да владее от години окупирани територии в две суверенни страни, които с началото на войната през февруари 2022 година в Украйна разшири. Кървавата война, която продължава към този момент година и половина, стана още едно доказателство, че превръщането на военните спорове във безконечни е обичаен метод на Москва.

В края на април Европейският съд по правата на индивида в Страсбург осъди Русия да заплати към 130 млн. евро обезщетение на Грузия за войната през 2008 година

Около 200 наблюдаващи на Европейски Съюз сега патрулират от грузинската страна на 390-километровата административна граница с Южна Осетия и 150-километровата линия с Абхазия. Наблюдателите, в това число 23 немски служители на реда, се изправят непосредствено против съветските войски през разграничителната линия.

За доста хора в Грузия съветската инвазия в Украйна провокира мемоари за спора в страната им с техния всесилен комшия и някогашен стопанин в Съюза на руските социалистически републики (СССР) преди разпада му в края на 1991 година Много грузинци, които са се сражавали през 2008 година, са отпътували за Украйна, с цел да вземат оръжие на страната на силите на Киев. Десетки към този момент са платили най-високата цена.

Смята се, че и сега стотици етнически грузинци се борят в Украйна. Те вземат участие най-много в Грузинския легион - поделение от бойци, което беше образувано през 2014 година , откакто Русия стартира да подклажда безредици в източния промишлен район Донбас в Украйна. Това се случи, малко откакто Кремъл нелегално анексира полуостров Крим .
" Тази рана остава "
На 7 август украинският президент Володимир Зеленски разяснява 15-ата годишнина от съветското навлизане в Грузия, като съобщи, че " раната ", породена от съветската окупация на страната, остава.

" Руската окупация остава - тази рана върху тялото на грузинската страна остава ", сподели той във вечерното си видеообръщение. " Много думи към този момент бяха казани за това, че в случай че светът беше показал увереност тогава, през 2008 година, доста неща щяха да бъдат разнообразни ".

По думите му тогава Русия е трябвало да разбере, че агресорът заплаща най-вече за експанзията си и " би трябвало да го разбере и в този момент ".

Зеленски добави, че има вяра, че украинската победа ще спре разпространяването на съветската експанзия и ще защищити други нации " от това, което ние - Украйна, Грузия и Молдова - претърпяваме ".

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен също означи в изказване годишнината.

" Преди 15 години Русия нахлу в суверенната страна Грузия и окупира 20% от нейната територия. Съединени американски щати остават непоколебими в поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Грузия в границите на нейните интернационално приети граници ", сподели той. И означи, че " животът на популацията, наранено от спора, е вечно изменен от дейностите на Русия ".

Блинкен добави, че Съединените щати си спомнят за убитите, ранените и разселените " с най-дълбоко почитание и откровено състрадание ". И сподели още, че както и в Украйна, народът на Грузия " е понесъл следствията от презрението на Русия към интернационалното право и желанието ѝ да господства над своите съседи ".
Спорът за датата
7 или 8 август? Защо датата, на която Грузия отбелязва войната си с Русия през 2008 година, е толкоз противоречива и 15 години по-късно грузинците още не са единомислещи по кое време е почнала?

Мнозина, в това число и грузинското държавно управление, означават годишнината на 8 август. Същевременно опозиционерите и огромна част от интернационалната общественост я означават на 7 август.

Все по-твърдият раздор е разследване от един въпрос, който господства в полемиката за войната в Грузия: кой я стартира? Няма къс отговор.

Пълномащабната война избухна след дни на ескалиращи конфликти в района и месеци на засилено напрежение към подкрепяните от Русия разколнически територии Южна Осетия и Абхазия. Тя се случи вследствие на дългогодишно политическо отчуждение сред грузинци и осетинци и исторически искания, датиращи от епохи.

В ранните часове на 8 август 2008 година грузинските войски стартира обстрел против столицата на Южна Осетия Цхинвали . Русия, която беше поръчител за сигурността на сепаратистката южноосетинска страна - откъснала се от Грузия в друга война при започване на 90-те години на предишния век - отговори с голяма мощ и през идващите няколко дни освен изтласка грузинските сили от Южна Осетия, само че нанесе удар и нахлу в самата Грузия.

Според доста свидетелства по този начин стартира войната. В отчет на Европейския съюз, направен година по-късно, се споделя, че обстрелът на Цхинвали " бележи началото на широкомащабния въоръжен спор в Грузия ", въпреки че в него се упреква и Русия за провокативните ѝ дейности в навечерието на войната.

Някои грузинци обаче акцентират това, което съгласно тях е същинското начало на спора: хипотетичното огромно напредване на съветски сили в Южна Осетия през тунела Роки , което съгласно тях е предвестител на от дълго време планувано навлизане в Грузия. Това напредване в никакъв случай не е било потвърдено, а създателите на отчета на Европейски Съюз внимателно декларират, че " не са в положение да смятат за задоволително обосновани " известията за доста съветско нахлуване на 7 август.

Въпреки тази оценка разказът за 7 август е опрощение пост фактум от страна на тогавашния президент Михаил Саакашвили , твърди Паата Закарейшвили - дълготраен деятел за мир и някогашен държавен министър на помиряването и гражданското тъждество.

" В продължение на една година [след войната] безусловно никой не говореше за 7 август ", сподели той пред RFE/RL. Но в очакване на публикуването на отчета на Европейски Съюз през 2009 година Саакашвили е развил " мита, тази легенда " за огромна съветска инвазия преди нападението на Грузия. " Идеята, че войната е почнала на 7-ми, е неуместна. Тя е измислена от Саакашвили за неговата политическа стратегия ", добави Закарейшвали.

" Съществува известно комплициране по отношение на датата на началото на войната от август 2008 година ", написа обаче Давид Баташвили , анализатор в Грузинската фондация за стратегически и интернационалните проучвания, в публикация от 2018 година

Всъщност, твърди той, датата 8 август се основава на " съветската неистина ", че Москва е нападнала единствено в отговор на грузинския обстрел на Цхинвали.

" Това, че някои грузинци следват Москва, като загатват 8 август като ден, в който е почнала войната, е необикновено неуместно безхаберие ", прибавя Баташвили.

През 2020 година тогавашният министър председател Гиорги Гахария нарушава традицията на ръководещата партия " Грузинска фантазия " и отбелязва годишнината на 7 август. През първата година от ръководството на президента Саломе Зурабишвили, през 2019 година, тя означи годишнината на 8 август. Но на идната година тя промени позицията си.

Съединени американски щати също минаха на другата страна. Докато по-рано изказванията за отбелязване на годишнината бяха оповестени на 8 август, от 2020 година Вашингтон отбелязва годишнината на 7 август. Помолен да изясни смяната, представител на посолството на Съединени американски щати в Тбилиси отговори: " Посолството, народът на Грузия и интернационалната общественост признават 7 август за начало на пълномащабната военна експанзия на Русия против Грузия ".

Европейски Съюз от години отбелязва датата 7 август.
 Грузинката със знамето на Европейски Съюз, която се трансформира в знак на митингите  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР