Преди 100 години на 4 ноември е открита изключително добре

...
Преди 100 години на 4 ноември е открита изключително добре
Коментари Харесай

5 факта, които не знаете за Тутанкамон 100 години след откриването му

Преди 100 години на 4 ноември е открита извънредно добре скритата гробница на фараона Тутанкамон, когато египетски служащи откриват стъпалата към нея. Археологическите разкопки са ръководени от английския египтолог Хауърд Картър с патронажа на Джордж Хърбърт, граф на Карнарвън.

Въпреки че гробницата е била ограбена в антични времена, множеството от нейните истински артефакти са недокоснати. Откритието дава невероятна визия за материалната просвета на античен Египет, както и по-задълбочено схващане на ритуалите и метода на живот на висшата класа на тази антична цивилизация.

Сега Тутанкамон към този момент е знак на тази ера на страната. През неговия къс живот и ръководство Египет се завръща към политеистична вяра (с доста почитани божества) след късия прото-монотеизъм, фокусиран върху бога на слънцето Атон, натрапен от татко му Ехнатон.

Той става фараон, когато е на 8 или 9 години, под ръководството на бъдещия си правоприемник Ай. Той почива единствено десетилетие по-късно, евентуално вследствие на изцяло неприятно здраве, фрактура на крайници и тежка маларийна зараза.

Ето няколко любопитни обстоятелството за Тутанкамон:

 Tutankhamun's mummified head

Легендарното проклинание на Тутанкамон е подправено – то е измислено от английски вестници и други западняци. В гробницата не написа нищо за проклинание върху нарушителите. Цялата работа е измислена след трагичната гибел на Карнарвън на 5 април 1923 година Той умира откакто разрязва захапване от комар на бузата си и раната се инфектира.

Британските вестници популяризират сензационни истории за прокълната гробница, като даже измислят текста за проклятието. Научна публикация за рубрика обаче демонстрира, че нищо свръхестествено не му се е случило, а в различен отчет написа, че междинната дълготрайност на живота на хората, които са работили по гробницата, е била изцяло естествена за времето.

Самият Картър също сподели, че проклятието е нелепост и че възприятията, с които един египтолог работи на мястото, не са боязън, а почитание и страхопочитание.

 Tuts Tomb Opened

Картър

Смъртта на Карнарвън води до напрежение сред Картър и египетското държавно управление по отношение на кой би трябвало да управлява достъпа до гробницата – това даже кара Картър да спре да работи там през по-голямата част от 1924 година В последна сметка множеството от артефактите от гробницата отиват в Египетския музей в Кайро; нещо, което не е общоприета процедура по това време, когато спонсорите на разкопките също ще получат част от откритото.

Изглежда обаче, че Картър може би е прибрал някои неща. Подобни клюки се носят от век, само че доказателството пристигна единствено преди няколко месеца, когато откривателите откриха писма, свързващи го с кражбите. Всичките 18 предмета, за които се счита, че идват от гробницата, към този момент са върнати в Египет.

Съкровищата на гробницата са невероятни – само че има едно, което безусловно е от различен свят: желязна кама, направена от астероид.

Предметът е незабравим и античните египтяни са имали характерен писмен знак, който значи „ желязо от небето “. Това освен демонстрира, че са знаели, че стоманени части ще падат понякога от небето, само че също по този начин ги наблюдават, когато ги видят да падат, и създават скъпоценни предмети с тях. Всичко това към 2000 години преди западните култури да осъзнаят същото.

 Anuk

Тутанкамон и Анхесенамон

18-та династия на Египет съперничи и на най-смелите текстове на Джордж Р. Р. Мартин по блудничество.

Ехнатон, бащата на Тутанкамон, е бил женен за Нефертити. Някога Нефертити е считана за майка на Тутанкамон, само че генетичният разбор допуска, че същинската му майка е била сестрата на Ехнатон, чието име е незнайно и е наричана „ Младата дама “.

Тутанкамон се дами за своята полусестра Анхесенамон (дъщеря на Ехнатон и Нефертити) и по време на брака им те губят две дъщери. Нямат други наследници.

 Head of the God Osiris, ca. 595-525 B.C.E.

Озирис

Хауърд Картър оповестява, че Тутанкамон е бил мумифициран с еректирал пенис – нещо, за което се счита, че най-вероятно е съзнателно. По време на прегледа от Картър и анатома Дъглас Дери пенисът и други елементи от тялото се отчупват и при един по-късен обзор през 1968 година към този момент го няма, когато мумията е подложена на първото си компютърно сканиране.

Тялото на фараона е покрито с плътна черна смола – нещо, за което се счита, че е в чест на Озирис, който се свързва с плодородието и прераждането, тъй че изправеният фалос може да би е различен знак, обвързван с античния господ.

Останките на Тутанкамон към този момент са пренесени назад в истинската му гробница, където още веднъж са заровени след огромни реставрационни действия. Самата гробница наподобява фантастично и е структурирана по метод, който почита последното място за отмора на фараона, както и резервира невероятната находка, която съставлява това изобретение.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР