Преди 100 години, на 10 август 1923 г. се образува

...
Преди 100 години, на 10 август 1923 г. се образува
Коментари Харесай

Евроатлантически сговор?

Преди 100 години, на 10 август 1923 година се образува известният в българската история извънредно десен профашистки Демократичен сговор. Той е основан посредством сливането на няколко крайнодесни демократични партии и фашистки организации и придвижвания. Демократическата, Радкалдемократическата и Обединената народно-прогресивна (обществено известна като банкерската – б.м.) партия се сплотяват в Съюз за народна власт. На 10 август 1923 година те се сплотяват с Народен сговор, в който преди този момент се е влял фашисткият Български национален съюз „ Кубрат “ (БНСК). Те поддържат първото държавно управление на Ал. Цанков, формирано от министри от официално безпартийни интелектуалци и военни. Ръководно състояние в демократическия сговор имат ген. Вълков и проф. Ал. Цанков, само че официално в Изпълнителното бюро са по двама представители: Кимон Георгиев и проф. Т. Кулев (Народен сговор), Венелин Ганев и К. Миланов (Обединена народно-прогресивна партия), Р. Маджаров и Ал. Гиргинов (Демократическа партия) и Петко Стоянов и Никола Найденов (Радикалдемократическа партия). В тази сглобка (сговор) с дейна роля и позиция през първите дни и след 1926 година е банкера Ат. Буров.

Демократическия сговор се появява като партия продължаваща смяната в България, станала с военно-фашисткия Деветоюнски прелом. Формирането на тази нова продължаваща смяната сглобка (нова партия) протича през голям брой компликации, полемики, дрязги и несъгласия, само че най-сетне реализира фиктивен сговор в името на това да ръководи и да се трансформира в единна и мощна дясна реакционна партия. Но исторически през идващите години заради вътрешните противоборства от него се отделят партии и се основават нови, до момента в който през 1934 е прекъсната след преврата на 19 май 1934 година, дружно с всички други партии. Сговорът става посредством превъзмогване на старите омрази, противоборства и напрежения и посредством самоограничаване на полето на своята активност и вкарване в политиката на челни места на нови лица. Програмата на Демократическия сговор е учредена на концепциите заложени в документите (програмите) на Радикалната партия и на държавното управление (В-к „ Миръ “, бр. 6951 от 11 август 1923 г.). След Септемврийското въстание тази партия в 21 Общински народен съвет действа под управлението на Малкия конвент (група настоящи и запасни офицери, налагащи решенията в Народното събрание), приел извънредно реакционния закон за отбрана на страната (33Д). Управлението на Демократическия сговор се прочува с провеждания в страната гнет, а министър-председателят е определян в Европа като „ кръволока Цанков “. Формално това е народна власт, само че употребяваща мощ, принуждение и гнет, милитаризация и паравоенни организации. Демагогски се явява като партия за обезпечаване в страната на ред и порядък, ред и правда.

В историческото развиване на страните има голям брой моменти със сходни феномени, въпреки с многогодишна отдалеченост. Те не са копие едно на друго, тъй като са проявления в разнообразни публични условия, в разнообразни стадии на развиване на обществото, в друга интернационална конюнктура, с друга външна форма и изява, и с разнообразни настоящи лица и водачи, само че с прекомерно сходно наличие. И отсам е аналогията сред Демократичен сговор и Сглобката (Евроатлантическия сговор – сякаш некоалиция) сред обединенията ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС и включилият се към тях Движение за права и свободи (т.е. тройна коалиция).

Целите на Евроатлантическия сговор (Сглобката) са оповестени официално и демагогски като евроатлантически, като под това се схваща проамериканската и прозападна съгласуваност на България, изцяло покоряване на страната на бюрократите от Европейски Съюз и на НАТО, усилване на русофобията и интензивно присъединяване във войната на НАТО против Русия. Това е в пропагандно отношение прикривано с общите изречения за битка за влизане в Шенген, приемане на България в Еврозоната и дейности по Плана за възобновяване и развиване. Във вътрешен проект новосъздаденият Евроатлантически сговор от натаралежени партии и обединения под невидимото с просто око и телевизионна камера диригентско въздействие от посолството/посолствата, и от трикратни визити в тях в една седмица на един физически едъроолигархичен десен водач. В невидимия вътрешен проект това е сговор на олигархическия капитал с три ясно обрисувани кръга: депесарски обръч от компании под мъдрото управление на милионера-хидроинженер и един изтъкнат едрогабаритен милиардер; герберски олигархичен кръг с най-вече „ хранещи се “ от държавните поръчки на национално и локално ниво компании на някогашните три държавни управления на ГЕРБ; харвардско-капиталовски олигархичен кръг, даващ приоритет на евроатлантическите компании и компании и персонално обогатяване на част от локалните богаташи. Борбата сред тези три олигархически кръга е за по-широко поле на деяние, по-големи облаги и засилено въздействие в правосъдната система, до момента реализирано от единствено от ГЕРБ и Движение за права и свободи, както и за въздействието посредством държавните регулаторни органи и „ разпределянето на порциите “ (по Сокола).

На пръв взор Демократическия сговор и Евроатлантическия сговор са разнообразни, работят в разнообразни времеви столетия, само че те си наподобяват по доста неща:

Първото е сговарянето за общи дейности и взаимно систематизиране на богатства от властта в сходство техните тяснопартийни и групови ползи . Поради това терминът сговор е доста подобаващ и за двете формирования. Да напомним, че съгласно Българския разяснителен речник думата сговор значи: 1/. Наличие на положителни връзки и съгласие сред хора; 2/. Групировка, формирана след договаряния. Второто схващане на термина „ сговор “ е годно и за двата сравнявани сговора. Разликата е в първото – за Демократическия сговор то е демагогски сложена цел за прикритие на терористичната същина на политическото образувание, а за Евроатлантическия сговор – за крайната цел послушание на България и ограничение на нейния суверенитет.

Партиите, основали Демократическия сговор – Демократическа, Радикалдемократическа и Обединена народно-прогресивна (банкерска), както и Наорден сговор, са политически организации на остарялата градска буржоазия (по сегашному – бизнес, а исторически това са представители на остарялото чорбаджийство – най-вече финансова и комерсиална буржоазия). Без властта те повече не могат за отстояват своите ползи. Евроатлантическият сговор е от партии и обединения, представляващи разнообразни пластове, най-вече на бизнеса и високоплатените специалисти и чиновници. Те показват и отстояват посредством властта класовите ползи на актуалната градска буржоазия (градския жълтопаветен бизнес и специалисти с огромни доходи; умнокрасивитет), бизнесът обвързван с потреблението на публичните поръчки за обогатяване и обръчите от компании на Движение за права и свободи. Те показват и пазят освен ползите на бизнеса и високоплатените специалисти и чиновници, само че към този момент и задграничният стопански интерес (харвардското крило).

Второто е сложното сговаряне (сглобяване) при основаването на Демократичен и на Евроатлантически сговор. То е с напрежение, от време на време даже конфронтационно, само че в границите да не се счупи сглобката, съпроводено е с голям брой взаимни отстъпки, от време на време противоречащи даже на личните партийни и личностни ползи. И в Демократическия сговор и в Евроатлантическия сговор партиите и обединенията са с разнообразни политически стратегии, имат друг учредителен градеж и разнообразни политически претекстове за активност, само че се сплотяват от една обща полезност – държане на властта за решение на общи класово-партийни ползи.

Третото е подмолното ръководство на Народното събрание и потребление на властта. При Демократическия сговор в 21 Обикновено Народно заседание решенията се вземат авансово от така наречен Малък конвент, отпред с военачалник Вълков. Формално решенията се вземат с огромно болшинство от послушни депутати на Демократическия сговор. Има парламентарна официална съпротива, само че тя е заглушена. При Евроатлантическия сговор решенията се вземат на мрачно, след координиране с посланика/посланиците под диктовката на Петков, Борисов, Хр. Иванов, Пеевски (своеобразен Малък конвент) и посредством огромно чинно болшинство, страхуващо се да не загуби високоплатеното си депутатското си място при последващи избори.

Четвърто, отпред на изпълнителната власт демагогски са сложени лица с по-висок публичен престиж или безпартийност, а не най-вече партийни лица. С публичен престиж са нормално професорите и висшите ръководещи. При Демократическия сговор това са проф. Ал. Цанков – министър-председател, проф. Тодор Кулов – ръководител на 21 Общински народен съвет и други В държавното управление на Евроатлантическия сговор са акад. Денков и Мария Габриел – европейски комисар (министър), професорите – министри на образованието, опазването на здравето, защитата и други И държавното управление на Демократическия сговор и Правителството на Евроатлантическия сговор са с огромен брой официално безпартийни министри.

Пето, държавните управления на Демократическия сговор и на Евроатлантическия сговор са антикомунистически , отричащи социалистическата идеология и процедура и провеждащи антикомунистическа политика. В дребния антикомунистически Евроатлантически конвент 34 години след Десети ноември 1989 година не престават да се борят с комунизма, с комунистите, с Държавна сигурност и така нататък, само че не се гнусят да одобряват в своите редове предатели на концепциите на своите предци и татковци комунисти като Терзиев, Бонев, Борисов и редица други. Децата ренегати даже отиват на решение за срутване на паметника на Съветската войска, всеобщо назоваване на улици и булеварди на имената на фашисти. Още не са достигнали до решението на кмета на София Иван Иванов за назоваване на булеварди на името на Хитлер и на Мусолини. И Иван Иванов не бил фашист? Има и разлика. Дейците на Демократическия сговор се борят с болшевиците.

Шесто, държавните управления на Демократическия сговор и на Евроатлантическия сговор са държавни управления на демократическия заслон. За тях демокрацията е единствено дума, прикриваща същинската им антидемократична същина. По създание тяхната власт е антидемократична, по форма с някои демократични белези, само че по наличие – антидемократична. И 21 -то и 49 -то Общински народен съвет заседание се управляват подмолно и одобряват недемократични ограничения, решения и закони, противоречащи на преобладаващите ползи на жителите, на българското общество. И двете пред обществото се появяват единствено посредством цензурирано слово – при Демократически сговор директно със прекъсване на опозиционната преса и бели полета във вестниците, а при Евроатлантическия сговор – купени малките екрани, вестници и интернет-сайтове и така нататък, самоцензура на високоплатените български най-вече телевизионни публицисти. Достъпът до читатели, фенове и слушатели е строго режисиран от задкулисието и ползите на олигархическите кръгове и преди и в този момент.

Седмо, преди 100 години и в този момент държавни управления са обладани от ксенофобията. При Демократически сговор те са с дейности с ненавист към Съветския съюз, а в този момент са ненавист към Русия, гонене на всичко руско и съветско. За разлика от преди 100 години (при Демократическия сговор) в този момент Евроатлантическата власт работи с ненавист към всичко българско национално и патриотично. Основата на това е неприемане на особеното, на свободомислието. Основата на актуалната ксенофобия не е антисемитизма, а русофобията, в която интензивно се включват и евреи.

Осмо, Демократическият сговор и Евроатлантическият сговор са радикални политически образования, т.е. антиконсервативни. Борбата с т. нар „ статукво “ е тяхна същностна линия. Дори оповестените за статукво ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи към този момент са за радикална и тотална смяна на основата на свърхлиберализма, антикомунизма, русофобията и военната интервенция на България във военни спорове. При двата сговора стремежът е за радикална смяна на обществото, на мисленето и действието на обществените групи на обособения човек, даже до интервенция в „ интимните връзки “ на хората. Радикализмът се демонстрира даже в устрема да бъдат директно овладявани всички държавни и публични органи и организации (тоталитарно). Преди 100 години това е директно деяние с присъединяване на армията и паравоенни организации и със възбрана, а в този момент посредством пазаруване посредством Неправителствени организации –тата с чуждестрани източници на финансиране, сходно на основаване на партия ГЕРБ с баварски финансови средства, сходно на купените митинги на организацията „ Кривосъдие за всички “.

Има и други прилики и сходства сред Демократическия сговор и новата сглобка на Евроатлантическия сговор. Но има и някои по-значими разлики, подбудени от историческата смяна на интернационалната конюнктура и характера на действието на обществото в световния свят и в светът на новите технологии и средствата за връзки.

Най-съществената разлика сред двата Сговора е в идеологията и публичната опора. Демократическия сговор е основан като партия с концепцията тя да се трансформира в дясна радикална всеобща националистическа партия от фашистки вид с ядрото от Народен сговор и Хан Кубрат. Макар, че не се трансформира в такава партия, държавните управления на Демократичния сговор и изключително тези на Ал. Цанков са с скрита фашистка идеология и по-явна фашистка процедура посредством овладяната и мощно централизирана всеобхватна държавна власт. Властта на Демократическия сговор е националистическа. Правителството на Евроатлантическата сглобка (сговор) е с англосаксонска евроатлантическа неолиберална идеология и е пропито от народен нихилизъм, само че употребява редица фашистки похвати и способи на деяние. Англосаксонският глобализъм не позволява шовинизъм, национализъм и национални ползи, с изключение на американските. За него „ любовта/предаността към Татковината би трябвало да бъде изтръгната като непотребен бурен “ (Кеворк Кеворкян). Втората значима отлика сред сговорите са средствата за практикуване на властта – открити терористични или прикрити.

В умозаключение, преди към двеста години Хегел в популярната си книга „ Философия на историята “ написа, че „ опитът и историята ни учат, че народите и държавните управления в никакъв случай нищо не са научили от историята и не са работили според поуките, които биха могли да бъдат извлечени от нея “ (Хегел, Г.Ф. Философия на историята, т.1, С., 1995 година, с. 12). Но в нашите модерни политически условия политиците освен нищо не са научили от историята, само че те и не я познават и не желаят да я познават. Такива са и харвардците и най-много Простокирчо, пожарникарите от ГЕРБ или пък олигарсите от Движение за права и свободи. Подценяват поуките от история и редица други политически партии и придвижвания. За актуалната политика е значимо да се вникне в „ тайните на исторически развой “ (акад. Г. Марков, 2006 г.), да се разкрият причинно-следствените връзки в станалите феномени в предишното и през логическата призма да се открият вероятните неточности в сегашното и бъдещето.

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР