Преди 10 години българинът Николай Пирянков основава сайта за годежни

...
Преди 10 години българинът Николай Пирянков основава сайта за годежни
Коментари Харесай

Българско-британската компания за диаманти Taylor&Hart привлече 3.5 млн. паунда

Преди 10 години българинът Николай Пирянков основава уеб страницата за годежни пръстени Taylor&Hart. Компанията продава главно на пазара във Англия, като за предходната година приходите на Taylor&Hart доближават 11.7 млн. евро. С нова инвестиция на фокус е експанзията на марката в Европа.
В България е позната по-скоро като шеф за софтуерни девелопъри. Във Англия обаче е седмият по известност търговец на годежни пръстени. Съоснованата от компания към този момент 10 години работи по цифровизация на процеса за поръчка и направа на годежни пръстени - сега оперира главно на британския пазар, само че има и продажби в Съединени американски щати.
Преди 10 години българинът Николай Пирянков основава уеб страницата за годежни пръстени Taylor&Hart. Компанията продава главно на пазара във Англия, като за предходната година приходите на Taylor&Hart доближават 11.7 млн. евро. С нова инвестиция на фокус е експанзията на марката в Европа.
В България е позната по-скоро като шеф за софтуерни девелопъри. Във Англия обаче е седмият по известност търговец на годежни пръстени. Съоснованата от компания към този момент 10 години работи по цифровизация на процеса за поръчка и направа на годежни пръстени - сега оперира главно на британския пазар, само че има и продажби в Съединени американски щати.

" С нова инвестиция в размер на 3.5 млн. паунда това следва да се промени ", споделя оперативният шеф на компанията Димитър Панталеев. С парите от финансирането, множеството от което е дългово и идва от Virgin Money, компанията възнамерява географска агресия на пазара в Европа. А процесът ще бъде движен главно от българския екип и офис на компанията. Пръстен по поръчка Как оцеляваш в отрасъл с конкуренция от мащаба на Тiffany & Co? Предлагаш напълно нов модел на извършване на покупки и високо качество на положителни цени , твърди Панталеев. В уеб страницата на Taylor&Hart се оферират пръстени за годеж и халки, а неотдавна и дамски бижута, които се създават по самостоятелна поръчка по отношение на визията на клиента. Според Пантелеев те са " на съответна цена " и са подготвени в " доста по-кратък период " от съперниците.

" Обикновено най-сложен е процесът по дизайн, когато клиент пристигна и опише своята концепция. Понякога тя не е допустима физически, по тази причина се постанова да се мине през няколко прототипа, с цел да се получи пръстен ", споделя Панталеев. " Друг път идват клиенти, които нямат концепция какво тъкмо желаят, по тази причина се отделя повече време за консултация с дизайнерите ни. Понякога лишава една среща и по-малко от 24 часа, а от време на време 3 месеца. "
Пръстените могат да се създават по поръчка след консултация с дизайнер Източник: Taylor & Hart Реклама
С подготвен към този момент дизайн процесът по произвеждане на пръстен лишава близо две седмици. " Моделът пътува за фабрика, която прави отливките. Отливката идва при нас в Лондон, където я събираме с диаманта ", споделя още той. Taylor&Hart работи с заводи сътрудници в Китай и Съединени американски щати, а диамантите си набира от разнообразни точки по света, в това число и от Шри Ланка, където четирима души от екипа на компанията споделят непосредствено с локалните мини за скъпоценни камъни. " Всеки елмаз идва със документ за етичен генезис. Не купуваме диаманти от доста места, в това число Русия, откогато стартира войната. Нуждата от етичен генезис доста понижава броя диаманти, които можем да закупим ", твърди Панталеев.
Речник на диамантите Диамант с етичен произходДиамант, придобит без употреба на служащи и нанесени вреди на околната среда. Сертификатът за етичен елмаз подсигурява, че служащите са получили заслужено възнаграждение за своя труд при етични и екологично съобразни условия.Синтетичен диамантОтглежда се в строго следена лабораторна среда в условия, които дублират изискванията, при които диамантите естествено се развиват под земната кора. Притежава същите физически, химични и оптични характерности. Невъзможно е да се разграничи от натурален елмаз с просто око. Значително по-евтин.Ценоопределящи характерности Цвят (Color): Определя се по канара от D (безцветен) до Z (жълт). Колкото по-близо до D (безцветен) е той, толкоз по-висока е цената му. Прозрачност (Clarity): Степента на бистрота на диаманта прави оценка какъв брой чист е той от петна и песъчинки. Шлифовка (Cut): Отнася се съответно до качеството на ъглите, пропорциите и блясъка на диаманта. Влияе директно върху способността на диаманта да свети. Карат (Carat): Теглото на диаманта. Диамант от 1 карат тежи към 0.2 грама.
Лондон, Ню Йорк и София Taylor&Hart оферират главно онлайн продажби, само че има и шоурумове в Лондон и Ню Йорк, където са и главните пазари на компанията. " В Лондон е и нашето ателие, където сътворяваме пръстените. Там са дизайнерите ни, бижутерите, финансовият екип и правният ни екип, тъй като там е записана компанията ", споделя Панталеев. " В Ню Йорк имаме екип по продажби и фактически осъществяваме сред 15 и 20 % от продажбите си в Съединени американски щати, само че конкуренцията там е голяма и добре открита. Нямаме мускул да се състезаваме с сходни марки на този стадий ", прибавя той, като не изключва идващ капиталов рунд да таргетира точно нападателна агресия там.
Почерк на марката е розовият елмаз във всеки пръстен и халка Източник: Taylor & Hart
В София, където Taylor&Hart не се продава публично, марката е известна измежду другари и познати на локалния екип, който наброява към 40 души. " В тукашния офис е основан целият екип от софтуерни девелопъри и маркетинг отделът ни. Тук сме и аз, и финансовият ни шеф ", споделя Панталеев. Инвестиция в замръзнал пазар Текущата инвестиция от 3.5 млн. паунда идва под формата най-много на дългово финансиране, споделя Панталеев. В рунда вземат участие финансовата Virgin Money, която влиза с дълг 3 млн. паунда. С 400 хиляди паунда вземат участие досегашният вложител в компанията Active Partners и частната капиталова платформа Seedrs, както и няколко ангел вложители. А финансиране от 200 хиляди евро възнамерява и българският фонд за дялови вложения
Реклама
" Защо дълг? Защото пазарът просто блокира, дава отговор Панталеев. Парите ни трябваха, а от предходната година насам няма доста вложители, подготвени да вземат участие с задоволително капитал. " " Тогава обаче пристигна коронавирус, хората стопираха да се женят, а и да се сгодяват. Бяхме в хибернация, изключително когато Борис Джонсън затвори страната за близо 6 месеца. Продажбите бяха слаби, само че работехме по нови функционалности, в това число опцията за виртуални съвещания ", споделя Панталеев.

" Бизнес моделът ни изисква капитал, не сме единствено софтуерен артикул, имаме големи разноски по маркетинг, имаме физическо наличие, а в този замръзнал пазар да имаш екстра кеш е нужда ", прибавя той.

Финансирането ще се разпредели сред инвестиция в софтуерни разработки (включително функционалности за дизайн и ценообразуване посредством неестествен интелект) и агресия в Европа. " До Брекзит към 8-9% от продажбите ни идваха от Европа. Оттогава обаче това число падна на към 2-3 ", разяснява Панталеев. В идващите 9 - 18 месеца компанията възнамерява да употребява София като главен канал за работа в Европейски Съюз, което ще изисква и наемането на повече хора. " Започваме онлайн, а в случай че пазарът тръгне добре, ще отворим и физически обекти ", споделя той.

Основна задача обаче е стабилизирането на компанията. През 2022 приходите на Taylor&Hart доближават 11.7 млн. евро от 4481 осъществени продажби на пръстени. Публикуваният доклад за миналата година демонстрира оборот 8.7 млн. паунда и загуба 1.9 млн.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР