Пред вас е новият коронавирус SARS-CoV-2 – патогенът, отговорен за

...
Пред вас е новият коронавирус SARS-CoV-2 – патогенът, отговорен за
Коментари Харесай

Снимки показват как новият коронавирус „убива“ човешка клетка

Пред вас е новият ковид SARS-CoV-2 – патогенът, виновен за пандемията с COVID-19, главният източник на паники през последните месеци на близо половината от международното население.

На тези изкуствено оцветени фотоси, качени от Американския народен институт по алергии инфекциозни болести (NIAID), виждаме по какъв начин стотици частици на вируса SARS-CoV-2 (малките структури, наподобяващи точици) са се разположили върху човешка клетка. Пробата е взета от американски пациент в развой на апоптоза (т.е. клетъчна смърт).

Както и сами виждате, клетката е доста по-голяма от самия вирус. Вирусите са дребни. Обикновеният ковид е с диаметър 120-160 нанометра. Това значи, че вирусите са прекомерно дребни, с цел да бъдат видени с оптичен микроскоп. За тази цел би трябвало да използваме само електронен. Вместо да употребява светлината по метода, по който боравят с нея очите ни, електронният си служи с електрони, с цел да направи изображението. Той сканира обекта с лъч от електрони и записва това, което се отразява.

Изкуствено оцветена фотография на клетка VERO E6 (в синьо), инфектирана със SARS-CoV 2 (оранжево). Източник: NIAID

Коронавирусът се състои с малко повече от един вариант РНК, затрупан с липиден бипласт и протеинови „ шипове “. Коронавирусите – огромно семейство с генетично сходни вируси, към които спада и патогенът, виновен за SARS – одобряват формата на своите протеинови шипове, които наподобяват корона.

Въпреки дребните си размери, тези вируси могат да нанесат съществени вреди. За да заразят дадена клетка, коронавирусите употребяват своите протеинови „ шипове “, с цел да се свържат с клетъчната мембрана (все едно да вкарате ключ в ключалка). Веднъж щом проникне в клетката, вирусът поема надзор над механизмите ѝ за репликиране и основава хиляди свои копия.

В края на краищата клетката се самоунищожава, а вирусът излиза на открито и се популяризира към другите кафези. Това са част от процесите, които виждате на тези нови фотоси.

Ако желаете да видите още фотоси на новия ковид, кликнете тук.


Изкуствено оцветена фотография на апоптотична   клетка (в зелено), инфектирана със SARS-CoV 2 (лилаво). Източник: NIAID

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР