Пред тази коалиция има много други подводни камъни, много други

...
Пред тази коалиция има много други подводни камъни, много други
Коментари Харесай

Правистът Теодор Славев: ВСС бърза да избере следващия главен прокурор

" Пред тази коалиция има доста други подводни камъни, доста други течения, които имат същата мощ, в случай че приемем, че Сарафов би " взривил " обединението. Аз нямам доверие, че Сарафов би " взривил " обединението. Освен това има министър във Висш съдебен съвет, който има някакви лостове, по които може да оформи този развой ". Това разяснява пред БНР Теодор Славев от Българския институт за прави начинания.
Всичко по тематиката: Опитът за атентат против Иван Гешев и желаната му оставка 472
" Такива хора, след тези кавги, които излязоха, за които настояват - най-информираните хора в правосъдната власт, някогашният основен прокурор да вземем за пример, изобщо нямат място в правосъдната власт, камо ли по върховете. Срещу Борислав Сарафов  Борислав Сарафов Борислав Сарафов е роден на 16 август 1969 година в София.   През 1987 година приключва 27 ЕСПУ „ Акад. има висящи сигнали по новия механизъм. Самият Сарафов минути след избора сподели, че той ще желае да види по какъв начин са образували инспекция на сигналите против самия него. Ние се въртим към това. Докато няма промени, до момента в който не са лимитирани пълномощията на основния прокурор, това ще бъде ".

Този Висш съдебен съвет по метода, по който е тръгнал, ще избере и идващия основен прокурор, изпреварвайки възможни конституционни промени, започвайки процедурата, изрече терзанието си Славев. И добави:

" Страховете ми са, че този Висш съдебен съвет бърза да избере идващия основен прокурор. А по причините им или неналичието на тях, с който го избраха, няма да се учудя това и да е Сарафов, макар че твърдеше, че не желае ". 

Според него би трябвало да се понижи мандата на основния прокурор. Това е реалистично да мине, счита Славев и акцентира, че обществото чака конституционни промени, които да трансформират нормативната рамка. 

" Дори и най-хубавите правила да бъдат измислени, даже най-сложните процедури да бъдат направени, в случай че няма предварителна настройка, че в действителност търсим честни и самостоятелни хора, те могат да бъдат заобиколени по всички правила ". 

" Кога можем да кажем, че има непозволено зловредно външно политическо въздействие - когато посредством индуцирани дейности в регулаторите те взимат такива, които да облагодетелстват тези на власт, или избрани групи, или избрани предприемачи - в тази ситуация с настояването на оставката на Сарафов аз не виждам по какъв метод се облагодетелства една политическа мощ, съответно. Съдебната власт не е изключена от останалите управляващи, нито от обществото, което е потресено от протичащото се във Висш съдебен съвет. Това е най-дълбокият проблем ", разяснява още Теодор Славев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР