Пред съда украинецът, който получи 10 години лишаване от свобода

...
Пред съда украинецът, който получи 10 години лишаване от свобода
Коментари Харесай

Осъденият за атентата срещу Алексей Петров украинец поиска предсрочна свобода

Пред съда украинецът, който получи 10 години " отнемане от независимост " обяснил, че желае да излезе предварително на независимост, с цел да се прибере при жена си и трите им деца в Кривой рог. Остават му да излежи към 2 година и 6 месеца.

На 29 октомври 2015 година на кръстовището сред улиците " Проф. Милчо Лалков " и " Светослав Минков " в столичния кв. " Кръстова вада " Артьом Темпински и Максим Чорний стреляха два пъти по бронирания автомобил на Алексей Петров с гранатомети, само че снарядите не можаха да обхванат в колата . Според прокуратурата Логвиненко съзнателно склонил Темпински, Чорний и Йевен Балков да вземат участие в осъществяването на убийството на Петров. Обвинителите също по този начин смятаха, че именно Роман Логвиненко е купил колите, с които е проведен атентата и е обезпечил оръжието. Давал е и препоръки на съучастниците си.

През 2019 година Софийският градски съд призна Логвиненко за отговорен и го осъди на 15 години затвор. Магистратите обаче го оправдаха по обвиняването, че е подстрекател и уредник на покушението. Година по-късно апелативните съдии понижиха присъдата на 10 година, само че все пак Логвиненко я апелира пред Върховния касационен съд. През юли 2021 година ВКС остави в действие решението на Софийския апелативен съд.

" От наложените ми 10 години съм изтърпял повече от 2/3. След като получих присъдата, незабавно започнах да работя. Завърших курсове по български език, по компютърна просветеност. Аз съм жител на Украйна. През цялото това време, евентуално някой си мисли, че тук ми е по-леко, само че не е по този начин. На мен ми е два пъти по-тежко, тъй като имам жена и три деца, и двама внуци в Украйна, а майка ми е на 82 години. Всички биха желали да получат моята грижа и моето внимание. За последните два месеца във войната починаха двама мои родственици. На техните фамилии също би трябвало някой да оказва помощ от моя страна. Мисля, че целият свят схваща тази обстановка ", обяснил пред магистратите Роман Логвиненко.

По думите му, брачната половинка му работи в " Бърза помощ ", само че не може да напусне Украйна, тъй като е военнизирана.

Затворническата администрация и прокуратурата обаче са срещу предварителното му освобождение, тъй като неотдавна е в затворническото общежитие в Казичене и е належащо да се наблюдава държанието му при изискванията на омекотен режим.

Решението на Софийския градски съд не е дефинитивно и предстои на обжалване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР