Пред политологът проф. Анна Кръстева, преподавател в НБУ, коментира ситуацията

...
Пред политологът проф. Анна Кръстева, преподавател в НБУ, коментира ситуацията
Коментари Харесай

Разделителната линия за коалиция на първите две сили е превзетата държава

Пред политологът проф. Анна Кръстева, учител в Нов български университет, разяснява обстановката след изборите.

Българските жители мощно гласоподаваха за предишното. Виждаме 30 нюанса минало. Най-различни пластове на предишното - напълно по " Времеубежище " на Георги Господинов.

ГЕРБ е минало, статукво, което никаква смяна не съумява трайно да пробие.

" Възраждане " - толкоз гордо и гласовито, прокомунистиеско, проруско и пропутиновско обръщение, тотално носещо минало.

Слави Трифонов - минало, въобразено, патриотично, опоетизирано или очалгарено - всеки съгласно усета си.

Движение за права и свободи - самата му същина е историческа контузия плюс политически инженеринг, едно минало, което трайно минава през сегашното.

Българска социалистическа партия - тотално изгубена в сегашното с измислените от нея ориентири и въобразения " джендър "

Вкрючително тази надпартийна категория " Не поддържам никого ", която ревитализира остарялото чувство от времето на комунизма по какъв начин избори има, само че те нямат значение.

Какво да се прави с сегашното при толкоз доста минало? Като няма бъдеще, какво да се направи с сегашното?

Има два типа логичност, с цел да има кабинет. Едната е геополитическа логичност, а другата е родна, национална.

Ако се избере геополитическата логичност, разграничителните линии са доста ясно обрисувани. " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) са проевропейски и пронатовски, също и заявена проевропейска ориентировка на ГЕРБ. Всички останали са от другата страна.

Родните логики, националните, те към този момент разделят коренно ПП-ДБ и ГЕРБ, които са от двете страни на една друга значима разграничителна линия, която е линията на превзетата страна. Дали от страната на страната, която си има мафия, превзетата от корупция страна, или от страната на желанието за нейната смяна.

 " Продължаваме промяната " отхвърли поддръжка за ГЕРБ

 ВремеубежищеС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Единият вид за държавно управление е " ИТН " (ИТН) - новият " троянски кон " на президента Румен Радев в Народното събрание. Възможна коалиция е ГЕРБ+ДПС+ИТН, която би била един нов план на Радев.

Другата, която би била ГЕРБ+ДПС+БСП, тази невъзможна теоретично и идеологически коалиция беше готова в самия завършек на 48-ия парламент, когато Корнелия Нинова взе третия мандат, без никаква вероятност да го осъществя, само че като мотив да реализира срещи. И кой се отзова? И последното, което видяхме и запомнихме жителите, беше по какъв начин Бойко Борисов отиде в Народното събрание особено, с цел да се срещне с Корнелия Нинова. Взеха да ни приготвят за една нова обстановка, обстановката на нон-стоп рецесиите, които пренареждат политическата сцена. Които би трябвало да създадат допустимо това, което до през вчерашния ден изглеждаше немислимо.

Една от аргументите за второто място на " Продължаваме промяната " - " Демократична България " беше отливът към един протестен избор. Но и авансово беше известно, че общият им резултат няма да бъде машинален общ брой от гласовете им до тогава. Аритметиката не е политика, концепцията беше да се обединят, с цел да премерят сили с ГЕРБ. Не съумяха. Все още планът им звучи доста явен в София. Тя остава като един химеричен остров, само че не по този начин е в страната. Не съумяват да обхванат до дребните обитаеми места.

Защото ГЕРБ след 12 години във властта съумя да консолидира своята клиентела там - това е клиентелата на европейските фондове, това е клиентелата на администрацията, която ги раздава. Това е също една електорална маса, която избира познатото. Докато " Продължаваме промяната " е партия на обещанието, партията, насочена към бъдещето, тя няма клиентела.

 Проучване на Проучване на " Алфа рисърч ": Над 69% от хората желаят партиите да излъчат държавно управление

" Възраждане ", за жалост, има още капацитет да пораства. Има такива трендове в Европа, има такава ниша. Но в случай че се стабилизира обстановката, това ще спре, не сме обречени да сме пропитуновска провинция.

Ситуацията е нестабилна и никой не гледа оттатък хоризонта на локалните избори през есента. Ако се опитаме да погледнем положително на тази обстановка, тя би оправдала експертно или програмно държавно управление, което да одобри неотложните закони и да приготви локалните избори. Единствената работеща формула в този момент би била експертно държавно управление, което да успокои пристрастеностите и да върне някаква управническа логичност, а не тази партизанска логичност.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР