Пред европейските институции трябва да бъде поставен въпросът за съществуването

...
Пред европейските институции трябва да бъде поставен въпросът за съществуването
Коментари Харесай

СБЖ изисква от властта защита на българските журналисти от списъка на „Миротворец”

Пред европейските институции би трябвало да бъде подложен въпросът за съществуването в страна, окуражавана за участие в Европейски Съюз, на уебсайт, който разгласява персонални данни, нарушава базисни правни правила в Европейски Съюз и заплашва правата и сигурността на доста хора, в това число и европейски жители.

Това се споделя в позиция на Съюза на българските публицисти (СБЖ).

" През последните дни измежду колегията основателно нараства възмущението и паниката от разгласената новина, че печално известният украински уебсайт „ Миротворец” е присъединил неотдавна в листата си с „ врагове на Украйна” още една българска гражданка и журналистка – Диляна Гайтанджиева, удостоена през 2013 година със „ Златно перо” на Съюз на българските журналисти за свои интернационалните журналистически следствия. „ Миротворец” я клейми за нейни следствия, свързани с Украйна ", уточни Съюз на българските журналисти.

" Напомняме, че в злокобната листа на „ Миротворец” от 2018 година попадат и още български публицисти, нарочени за кавга поради своята професионална работа – като Велиана Христова, член на УС на Съюз на българските журналисти, Велислава Дърева, Елена Йончева, Христо Георгиев, Румен Петков и други. Там са включени и други български жители – анализатори, учени, политици. Сред тях са Валентин Вацев, Ваня Добрева, Волен Сидеров, проф. Иво Христов и други ", припомниха от Съюз на българските журналисти.

" На същия прословут уебсайт могат да се открият и данните на многочислени публицисти, хора на изкуството, политици, публични дейци и даже държавни ръководители от доста страни. Включително такива, като рок-легендата Роджър Уотърс, председателката на „ Амнести Интернешънъл” Агнес Каламард, хърватският президент Зоран Миланович, та даже и гуруто на американската дипломация Хенри Кисинджър ", подсетиха още от съюза.

" Въпреки многочислените настоявания от страна на структури на Организация на обединените нации, ОССЕ, Европейския парламент и други интернационалните организации уеб сайтът „ Миротворец”, който нелегално популяризира персонални данни на хиляди нарочени хора, да бъде спрян от украинските управляващи, той продължава да действа ", подчертаха от Съюз на българските журналисти.

Съюзът на българските публицисти упорства българското държавно управление и способените органи да осведомят обществеността у нас какво е подхванато, с цел да бъдат предпазени правата и сигурността на българските жители, измежду тях и публицисти, включени в листата на „ Миротворец” и изложени на нараснал риск посредством оповестяване на персоналните им данни. Изискваме властта да подсигурява отбраната им.

" Настояваме и за информация повдиган ли е този въпрос при българо-украинските контакти на работно, на високо и на най-високо равнище, а в случай че не е повдиган – за какво не е и по кое време ще бъде сторено това. Апелираме към Комисията по просвета и медии в Народното събрание незабавно да излезе с позиция по отношение на проблема с включване на български публицисти в задграничен лист със заплашващо правата и сигурността им подстрекателство ", приканиха от съюза.

Също по този начин Съюз на българските журналисти упорства българските представители в структурите на Европейския съюз да слагат най-решително въпроса за съществуването на уеб страницата „ Миротворец” в страна, окуражавана в устрема ѝ за бъдещо участие в Европейски Съюз. Чрез листата си този уебсайт нарушава базисни правни правила в Европейски Съюз и заплашва правата и сигурността на доста хора, в това число и европейски жители.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР