Преболедувалите коронавируса не е необходимо да се ваксинират поне една

...
Преболедувалите коронавируса не е необходимо да се ваксинират поне една
Коментари Харесай

Пулмолог: Преболедувалите коронавируса не трябва да се ваксинират поне една година след това

Преболедувалите ковид не е належащо да се имунизират най-малко една година по-късно, тъй като няма смисъл. Това изясни в Българска национална телевизия пулмологът доктор София Ангелова.

„ Не би трябвало да разделяме обществото на имунизирани и неимунизирани “, разяснява доктор Ангелова.

Тя изясни, че пулмолозите и инфекционистите са изживели тежите талази на ковид и са видели какъв брой хора са се срещнали очи в очи с заболяването.

„ За преболедувалите малко се приказва. А преболедувалите също са имунизирани, единствено че те са имунизирани с живата ваксина. Това беше БЦЖ имунизацията, за която ние, пулмолозите, знаем и работим дълги години с нея “, сподели тя.

По думите ѝ боледуващите също са имунизирани, защото има кафези, които запаметяват вируса. И двете групи – преболедували и имунизирани не са лишени от правото да боледуват или да предават болестта. Затова би трябвало и да се съблюдават противоепидемичните ограничения.

Според доктор Ангелова всички проучвания за Коронавирус се вършат за прекомерно къс интервал от време и въз основата на дългогодишни изследвания ще можем да кажем след какъв брой време би трябвало да се реваксинираме.

„ Аз смятам, че в действителност е належащо да се влагат средства в едно изследване на имунизирани и преболедували – какво се случва с имунитета им “, съобщи доктор Ангелова.

Тя беше безапелационна, че хората, които са преболедували ковид, не би трябвало да се имунизират най-малко една година по-късно, защото няма смисъл.

„ Правата на преболедувалия и на имунизирания би трябвало да бъдат едни и същи, тъй като моите пациенти споделят: да, аз получих документ за 6 месеца, тъй като съм преболедувал. Ваксинираният получава за 1 година, тъй като е имунизиран. Считам, че тук би трябвало да бъдем доста точни в отношението, да уважим и хората, които го прекараха, тъй като като доктор мога да кажа, че една част от от тях прекараха тежко “, разяснява тя.

По думите ѝ имунната система в нашия организъм ни пази и това ни задължава и ние да я пазим.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР