Празникът на смилянския фасул се открива по традиция утре в

...
Празникът на смилянския фасул се открива по традиция утре в
Коментари Харесай

Три дни празник на смилянския фасул стартира тази събота

Празникът на смилянския боб се открива по традиция на следващия ден в смолянското село Смилян, оповестиха уредниците. Двадесетото издание на празника ще продължи три дни до 30 октомври, като в програмата са изложби на локални производители, конкурс за пано от смилянски боб, дегустация на обичайната кухня, концерти и други Всички посетители на празника ще бъдат почерпени в събота с безвъзмездна боб – супа, приготвена от деликатесния вид фасул.

Празникът на фасула ще е съпроведен през трите дни и с базар на смилянски боб и продукцията на фермерите от горното поречие на Арда. По традиция ще се организира и кулинарен конкурс з най-вкусно и автентично ядене от смилянски боб. 

Тазгодишната годишна продукция от смилянски боб е добра, сподели някогашния кмет на Смилян Сафидин Чикуртев, създател на Празника на фасула и ръководител на земеделската кредитната кооперация в селото. Кооперацията Тя има запазената марка на името " смилянски боб ". Производители на едрия боб, който родопчани назовават фасульвица и фасульовица, получават от кооперацията етикети с марката, която подсигурява, че зърната са отгледани в Смилян и селата от горното поречие на река Арда.

Тази година реколтата та смилянски боб е по-малка от други години, чака се да е обаче над 30 тона. Първите количества от нея доближиха продажни цени от 20 лева за кило.  

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР